News

Komentari 3

Premije osiguranja od potresa povećane za 28 posto, a sad se još očekuje se i dodatni rast

Premije osiguranja od potresa povećane za 28 posto, a sad se  još očekuje se i dodatni rast

Rezultati pokazuju da se nakon potresa u trećem mjesecu povećala svijest o potrebi osiguranja imovine te broj polica osiguranja kontinuirano raste

Odmah nakon potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu u ožujku porastao je interes za osiguranjem od potresa. Novi veliki potresi u Sisačko-moslavačkoj županiji sigurno će dodatno osvijestiti potrebu ljudi za osiguranjem imovine, stoji u priopćenju Hrvatske gospodarske komore.

 - Rezultati pokazuju da se nakon potresa u trećem mjesecu povećala svijest o potrebi osiguranja imovine te broj polica osiguranja kontinuirano raste. Procjenjuje se da će premija osiguranja od potresa na kraju godine iznositi oko 110 milijuna kuna, što je rast od 28 posto u odnosu na proteklu godinu, a broj osiguranja porast će na 140.000 tisuća, odnosno za oko 30 posto. Prosječna premija osiguranja od potresa iznosi 800 kuna .  istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher, dodavši kako se očekuje dodatni val rasta premija i nakon razornih potresa otprije par dana.

Iako premija osiguranja imovine raste, ona trenutno iznosi 48 eura po stanovniku, što je i dalje znatno manje od EU prosjeka gdje iznosi 168 eura. Veliki nesrazmjer ulaganja u osiguranje imovine u Hrvatskoj u usporedbi s ostalim EU zemljama posebno je zabrinjavajući imajući na umu da se Hrvatska, uz Grčku, Tursku, Sjevernu Makedoniju i Italiju, nalazi na tektonski najrizičnijem području u Europi, objašnjavaju u priopćenju HGK.

'U Hrvatskoj je svijest o važnosti osiguranja i dalje niska'

 - Iako smo zabilježili povećani interes za osiguranje imovine nakon razornog potresa u Zagrebu, u Hrvatskoj je svijest o važnosti osiguranja i dalje niska. Na svima nama u industriji je zadatak da građane, ali i kompanije i državu educiramo o važnosti osiguranja koje je posebno važno u nesigurnim i kriznim okolnostima. Osiguranje donosi sigurnost i značajno smanjuje financijski teret kad se dogode nepogode - poručio je Robert Vučković, predsjednik Udruženja osiguravatelja HGK, dodavši kako su u Hrvatskoj od rizika od potresa posebno izložena područja oko Zagreba, Rijeke, dalmatinske Zagore i južne Dalmacije.

Nakon potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu u ožujku osiguravatelji su promptno i efikasno reagirali pa je do kraja studenoga isplaćeno ukupno 237,5 milijuna kuna i obrađeno 7.269 odštetnih zahtjeva građana. Iskustva iz zagrebačkog potresa pokazala su i kako je jedan od najvećih problema bio iznimno mali postotak višestambenih zgrada koje imaju osiguranje od potresa, zaključuju u HGK. 

Najčitaniji članci