Obavijesti

News

Premijer i ministar zdravstva na obilježavanju Dana narcisa: Plenković poveo i svog sina

Premijer i ministar zdravstva na obilježavanju Dana narcisa: Plenković poveo i svog sina
5

Na Danu narcisa u Zagrebu sudjelovao je i premijer Andrej Plenković koji je poveo sa sobom najmlađeg sina Ivana, koji će uskoro navršiti 2 godine

VIDEO

U povodu današnjeg Dana narcisa, posvećenog prevenciji raka dojke, iz Ministarstvo zdravstva poručuju kako je nacionalni program ranog otkrivanja te bolesti, s odazivom od 62 posto, najuspješniji preventivni program, te imamo pad smrtnosti od 30 posto u proteklih 8 godina.

Na Danu narcisa u Zagrebu sudjelovao je i premijer Andrej Plenković koji je poveo sa sobom najmlađeg sina Ivana, koji će uskoro navršiti 2 godine.

Po procjenama Eurostata, to nas svrstava u sam vrh EU. Zahvaljujući programu, 60 posto novootkrivenih karcinoma dojki otkriva se u lokaliziranom stadiju, što značajno poboljšava ishode liječenja i kvalitetu života pacijentica. 

Vlada i zdravstvena administracija, u sklopu pokrenute reforme zdravstvenog sustava, provodi osmi ciklus pozivanja na preventivne preglede u kojem se, prema preporukama Europskog društva za oslikavanje dojki, uvelo obavljanje MR za sve žene s velikom gustoćom dojki.

Dan narcisa obilježen u Puli

"U nadolazećim ciklusima ćemo povećati obuhvat žena na mamografskim pregledima uz nabavu mobilnih i 3D mamografa, kako bismo dodatno smanjili pojavnost ovog najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja svijeta“, kaže ministar zdravstva  Vili Beroš. 

Na preglede će se pozivati žene od 45 do 74 godine života. Planira se nabava mobilnih i 3D mamografa, ponajprije za županije u kojima je odaziv slabiji, poput Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske, u kojima postoji slabija prometna povezanost koja otežava pristup ovoj važnoj dijagnostičkoj pretrazi.

"Preporuke Europskog društva za oslikavanje dojki pratimo i ulaganjima u kapacitete za pružanje primarne zdravstvene zaštite i specijalističko – konzilijarne zdravstvene zaštite u vrijednosti 50 milijuna eura iz europskog Programa Konkurentnost i kohezija od 2021. do 2027. godine".

Zagreb: Obilježen Međunarodni dan narcisa

Donesen je, među ostalim, Akcijski plan za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, Ministarstvo zdravstva provodi se revizije postojećih i uvodi nove nacionalne programe, Nacionalnu onkološku mrežu i Nacionalnu onkološku bazu podataka, onkološke uputnice, ulaže se u nove medicinske uređaje u javnom zdravstvenom sustavu, osigurava dostupnost novih terapija i lijekova.

"Pokrenuta reforma zdravstvenog sustava je na dobrom tragu – jer dokazano zdravstvena pismenost i prevencija idu 'ruku pod ruku' s poboljšanjem zdravstvene slike nacije i ishoda liječenja. I u tom području smo napravili reformski iskorak - po prvi put u hrvatskom zdravstvenom sustavu uvodimo praćenje ishoda liječenja“, istaknuo je Beroš.

Zagreb: Obilježen Međunarodni dan narcisa

Za to je, dodao je, osigurana pravna podloga donesenim izmjenama Zakona, a sada su se i po prvi put donijeli i pravilnici vezani uz praćenje ishoda liječenja, što je povijesni reformski iskorak za hrvatski zdravstveni sustav. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.