Obavijesti

News

Komentari 11

Premijer: Istražna povjerenstva politički su instrument oporbe

Premijer: Istražna povjerenstva politički su instrument oporbe
2

Politički govoreći, rekao je Plenković, ne mogu se načuditi inicijativi oporbe za istražnim povjerenstvom, na ovaj način u situaciji kada policija i DORH ostvaruju rezultate za sumnje u koruptivna djela

VIDEO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u srijedu kako je osnivanje saborskog istražnog povjerenstva politički instrument oporbe za ostvarivanje ambicija i prikazivanje HDZ-a i Vlade kao obilježenih korupcijom do lokalnih izbora.

Politički govoreći, rekao je Plenković na konferenciji za novinare, ne mogu se načuditi inicijativi oporbe za istražnim povjerenstvom, na ovaj način u situaciji kada policija i DORH ostvaruju rezultate za sumnje u koruptivna djela i za krug ljudi koji su u političkim strukturama.

'Remetinec je bukiran zbog nas. Trebaju nas hvaliti, ne prozivati'
'Remetinec je bukiran zbog nas.  Trebaju nas hvaliti, ne prozivati'

"Stvarati politički instrument, jer povjerenstva to jesu, ne bi li svoje političke ambicije ponovno ostvarivali nakon izbora, prikazivali vladu i HDZ kao nekog obilježenog korupcijom do lokalnih izbora, ja to čitam kao političku inicijativu, politički instrument za sljedećih šest mjeseci i to jest tako, nema dilema", rekao je Plenković. Dodao je kako to mišljenje dijele svi članovi parlamentarne većine.

Naglasio je kako tijela istrage rade svoj posao neovisno.

"Otkako je krenula ova zadnja istraga čuli smo izjave da bi premijer trebao biti obavještavan o nekim sumnjama za kaznena djela, i da bi onda valjda temeljem svoje diskrecije trebao znati tko s kim ruča i večera u lockdownu ili van njega. Tu mislim na predsjednika republike", kazao je premijer. 

Ocijenio je da je to izvitoperen način gledanja na rad institucija i politike pa i u cijelosti suprotan onome što radi aša vlada. To je obrazac koji je protuzakonit, da budem jasan, dodoa je.

Plenković smatra da je osnivanje istražnog povjerenstva bez precizne teme zlorabljenje instituta.

"U zadnjih par dana imamo famu da je ugrožena nacionalna sigurnost zbog Janafa. U kojem to elementu, tko je to elaborirao, što je ugroženo? Odbacujem takve teze, odbacujem i teze da je netko nekoga trebao upozoravati. Možda su neki drugi, konkretno predsjednik Republike dok je sjedio ovdje kao predsjednik Vlade", kazao je Plenković.

Zagreb: Izjava predsjednika SDP-a Peđe Grbina nakon sjednice Predsjedništva SDP-a

Dodao je kako svaki dužnosnik mora biti svjestan da je odgovoran za to što i gdje radi te kako to nije odgovornost predsjednika Vlade.

"Korupcija mora imati ime i prezime, osobe a, b, c ili d i ta osoba za to mora odgovarati. Članstvo u političkoj stranci ga tu neće spasiti", rekao je Plenković.

Kazao je da je Peđa Grbin, kad je izabran za predsjednika SDP-a, otišao u Veliku Goricu (čiji je HDZ-ov gradonačelnik umiješan u aferu Janaf), a mogao je u Novu Gradišku (čiji je SDP-ov gradonačelnik također umiješan u tu aferu).  

"Mogao je u Gradišku, ali on je otišao u Goricu. Zašto to govorim, jer imate primjer USKOK-a, DORH-a, policije, koji rade slobodno. Dobiju informaciju, istražuju, pokrenu postupak, i što onda imamo? Neki spektakl, ispitivanja tko je što znao, tko je kada znao, imate neka pitanja koja direktno postavlja predsjednik Republike", pojasnio je premijer.

Ustvrdio je da će on odgovarati za "ono što mi radimo, i što je naša odgovornost, za politiku Vlade".

"Hoće li netko biti osuđen ili ne, o tome odlučuje sud. Tu nema kolektivne odgovornosti stranaka", dodao je.

Ravnateljica USKOK-a o aferi Janaf: 'Uhićivati pa onda utvrđivati, to se tako ne radi!'
Ravnateljica USKOK-a o aferi Janaf: 'Uhićivati pa onda utvrđivati, to se tako ne radi!'

Naglasio je kako žele krenuti u fazu raščišćavanja, koju će voditi tako da će izgraditi povjerenje građana u institucije, maknuti besperspektivnost, nihilizam, podcjenjivanje institucija te apriorno diskvalificiranje pojedinih aktera.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek u srijedu je ocijenila da izjave političara štete percepciji neovisnosti i samostalnosti DORH-a.

Novinari su premijera pitali je li zadovoljan njenom izjavom, s obzirom da ju je i pozivao na taj potez.

"Ja je nisam pozivao, ja sam samo kazao da bi djelovalo blagotvorno za raspravu koja je trajala tjednima. Zato mi se činilo bitnim da upravo Državno odvjetništvo, pa i glavna državna odvjetnica kaže nekoliko riječi o tome što, kako i na koji način rade. Ja mislim da je to dobro", zaključio je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"