Obavijesti

News

Komentari 295

Premijer: Nekad treba zahvaliti višim silama što nije još gore

Premijer: Nekad treba zahvaliti višim silama što nije još  gore
10

Poplavljena područja je s premijerom Milanovićem posjetio i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. Rekao je da je cijela Hrvatska sada "kao jedna obitelj"

VIDEO

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz posjetio je u petak u pratnji premijera Zorana Milanovića i ministra Ranka Ostojića poplavljena područja u županjskoj Posavini. 

Schulz: U katastrofama država postaje jedna obitelj

Nakon posjeta Gunji Schulz je rekao da je u posjet došao kao jedan od čelnika EU da vidi što Europska unija može učiniti i kako pomoći.

U ovakvim trenucima krize najbolje od nas dolazi do izražaja jer pokazujemo solidarnost. Očito je da su mnogi kojima je to bilo potrebno našli pomoć ili su smješteni kod prijatelja ili obitelji. U ovakvim tragedijama država postaje jedna obitelj. Premijer i ja smo razgovarali o ovome i također sam mu rekao da ja i moje biračko tijelo dolazimo iz Zapadne Njemačke gdje smo i mi bili žrtve poplave, ali ne s ovakvim posljedicama. No iskusili smo ovakvu situaciju i isto smo bili solidarni. Ovdje sam došao kao predsjednik Europskog parlamenta da vidim što mi kao Europljani možemo učiniti i kako pomoći - rekao je Schulz..

'Donijeli smo odluke. To je ono što možemo, a možemo puno'

Premijer Milanović rekao je kako nekad moramo zahvaliti i višim silama što situacija nije bila i gora

- Htio sam da gospodin Martin Schulz vidi ovo područje i poplavu koja je za nas velika i teška stvar. Slučajno sam se zatekao u Njemačkoj kada su bile poplave o kojima Schulz govori i te slike nikada neću zaboraviti. Ali ovo je Hrvatska i jučer smo na Vladi donijeli bitne odluke čije ću realizacije osobno nadgledati i osobno se baviti njima - rekao je premijer.

Dodao je kako Hrvatska neće propustiti priliku da iz EU fondova iskoristi svaki euro. 

Georgijeva: Humanitarne aktivnosti trajat će tjednima

Poplavljena područja obišla je i ministrica Vesna Pusić sa Kristalinom Georgievom, povjerenicom EK za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć i krizne situacije.

Sprečavanje zdravstvenih rizika sada je apsolutni prioritet na poplavljenim područjima i Hrvatska i EU zajedno će hitno krenuti u borbu protiv komaraca koji tu predstavljaju veliku opasnost - zaključile su ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i europska povjerenica Kristalina Georgieva u Županji.

- Komarci su velika opasnost zbog širenja zaraze. To zahtijeva hitnu reakciju, Hrvatska će osigurati avione, a EU će namo pomoći u financiranju letova i sredstvima za zaprašivanje. To je potrebno napraviti odmah - rekla je Pusić.

Georgijeva je kazala kako je Slavoniju pogodila strašna tragedija, ali i da je u borbi protiv poplava ostvarena nevjerojatna mobilizacija vojske, Civilne zaštite, Crvenog križa i građana. Izrazila je zahvalnost Hrvatskoj što pomaže i ugroženim područjima BiH i Srbije i ocijenila kako borba protiv poplava traži snažnu suradnju tih država sada i u budućnosti.

- Humanitarne aktivnosti na terenu potrajat će barem nekoliko tjedana, kako bi se ljude, koji su evakuirani s ugroženih područja, opskrbilo hranom, vodom i lijekovima - rekla je Georgieva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 295
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku
VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.