News

Komentari 51

Premijer: Osuda zločina i pijetet prema žrtvama jedini je put ka zacjeljivanju rana iz prošlosti

Premijer: Osuda zločina i pijetet prema žrtvama jedini je put ka zacjeljivanju rana iz prošlosti

Obilježavajući 76. obljetnicu Križnog puta, predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je u petak vijenac i zapalio svijeću pred zajedničkom grobnicom pokraj Spomen-crkve Muke Isusove u Maclj

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, priopćeno je iz Vlade Republike Hrvatske.

Pobjeda nad fašizmom, koji je i u Hrvatskoj nanio mnogo zla, bila je ključna za uspostavu demokratskih poredaka u Europi, no ponajprije u njenom zapadnom dijelu. I premda je zahvaljujući svom antifašističkom pokretu i otporu nacizmu Hrvatska iz Drugog svjetskog rata izišla kao pobjednica, trebala je čekati gotovo pola stoljeća do sloma komunizma i uspostave demokracije, da bi ostvarila svoju punu slobodu, podsjetio je premijer Plenković.

Nažalost, strašni i masovni poratni zločini komunističkog režima također su bolno i traumatično razdoblje hrvatske povijesti. Stoga se danas, istaknuo je, s pijetetom prisjećamo tisuća ljudi, civila i razoružanih vojnika, koji su u kolonama smrti ubijani bez suda i zatrpani bez groba, od Bleiburga preko Tezna i duž Križnog puta. 

Povijest ne možemo mijenjati, ali iz nje treba izvući pouke za budućnost. To počinje s jasnom osudom svakog totalitarnog režima i svih njihovih zločina te dužnim spomenom svake nedužne ljudske žrtve. To je jedini put k zacjeljivanju rana iz prošlosti i pogubnih podjela, za što se Vlada ustrajno zalaže, poručio je premijer Plenković i istaknuo kako bez toga nema nacionalnog jedinstva ni neopterećene budućnosti kakvu Hrvatska zaslužuje tri četvrt stoljeća nakon kraja Drugog svjetskog rata.

Stoga je naša trajna zadaća da njegujući kulturu sjećanja i s današnje povijesne distance razvijamo društvo utemeljeno na demokratskim vrijednostima u kojemu tolerancija i međusobno poštovanje mogu samo osnažiti našu iskrenu ljubav za domovinu.

To je, naglasio je predsjednik Vlade, posebno važno radi naših mladih generacija koji će tek na poukama iz prošlosti i na vrijednostima Domovinskog rata moći graditi istinsko domoljublje i još bolju Hrvatsku.

Najčitaniji članci