Obavijesti

News

Komentari 4

Premijer Planković stigao u Davos: Tema Globalizacija 4.0

Premijer Planković stigao u Davos: Tema Globalizacija 4.0
1

Usporavanje globalnog rasta, populizam, političke napetosti, trgovinski ratovi i nejasni put izlaska Britanije iz Europske unije vodeća su pitanja koja brinu svjetske lidere

VIDEO

Premijer Andrej Plenković doputovao je u Švicarsku gdje će danas i sutra sudjelovati na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) koji je u Davosu okupio gotovo 3000 političkih i poslovnih čelnika te predstavnika svjetskih organizacija i civilnog društva na raspravama o rješavanju aktualnih globalnih izazova.

Prvoga dana, u četvrtak, premijer sudjeluje u dvije rasprave. Prva je neformalno okupljanje svjetskih gospodarskih lidera na temu Svijet u doba globalizacije 4.0, kojoj je moderator predsjednik WEF-a Borge Brende, a druga nosi naziv Prijelomna točka ili prekretnica za Europu?.

Istoga dana održat će niz bilateralnih susreta s čelnicima svjetskih tvrtki, a očekuje se i sastanak s glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Angelom Gurriom te čelnicom CDU-a i mogućom budućom kancelarkom Annegret Kramp-Karrenbauer.

2019 World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos

U petak će sudjelovati u panelu na temu Stvaranje snažnog partnerstva za rast i mir na zapadnom Balkanu s posebnim naglaskom na regionalnu stabilnost, jačanje trgovinske razmjene i konkurentnosti te ulazak u četvrtu industrijsku revoluciju.

Sastat će se i bosanskohercegovačkim premijerom Denisom Zvizdićem, irskim kolegom Leom Varadkarom i švicarskim predsjednikom Ueliem Maurerom.

Ovogodišnja službena tema WEF-a je Globalizacija 4.0 – vizija povezanog svijeta koji se bavi ekonomskim nejednakostima kao posljedicama globalizirane trgovine i proizvodnje.

Bez Trumpa, Putina, Macrona i May

Usporavanje globalnog rasta, populizam, političke napetosti, trgovinski ratovi i nejasni put izlaska Britanije iz Europske unije vodeća su pitanja koja brinu svjetske lidere, pokazala je anketa objavljena uoči okupljanja u Davosu.

Unatoč tome, ove godine ne skup ne dolazi američki predsjednik Donald Trump zbog višetjedne blokade rada dijela državne uprave.

Dolazak u Davos otkazala je i britanska premijerka Theresa May suočena s krizom oko brexita te francuski predsjednik Emmanuel Macron zbog višetjednih prosvjeda u zemlji potaknutih povećanjima cijena goriva koji su se pretvorili u pobunu protiv njegove politike.

Na sastanku WEF-a nema ni predsjednika Rusije i Kine.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.