Obavijesti

News

Komentari 2

Premijer pozvao roditelje djece s teškoćama, tajnica se ispričala što nisu prije: Nismo vidjeli mail

Premijer pozvao roditelje djece s teškoćama, tajnica se ispričala što nisu prije: Nismo vidjeli mail

Nakon skandaloznih odgovora koji su dobili od predstavnika Vlade na tematskoj sjednici, premijer je pozvao danas roditelje djece s teškoćama u razvoju i razgovarao o povećanju naknada i drugim problemima

VIDEO

Razgovarali smo o svim izazovima s kojima se susreću roditelji djece s teškoćama u razvoju i otvorili niz pitanja koje roditelje muče, a to su pitanja zdravstvenog sustava, obrazovanja te socijalne skrbi. Ono što je iz ovog sastanka proizašlo da je vrlo jasno da smo kao Vlada otvoreni za inicijativu koju su pokrenuli, ali i za rješavanje niza drugih pitanja, poručila je državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade Željka Josić nakon sastanka s predstavnicama udruge Sjena te Građanske inicijative roditelja djece s teškoćama u razvoju. 

Iako su sastanak s državnom tajnicom tražile još prije mjesec dana uputivši u Ured mail, tek nakon prošlotjedne tematske sjednice u Saboru i skandaloznih izjava zamjenika državne tajnice, Ante Babića, zbog čega su roditelji zaprijetili i prosvjedom, tek sada ih je na sastanak pozvao sam premijer Andrej Plenković.

Skandalozan odgovor stigao roditeljima djece s teškoćama: 'Bacamo 200 milijuna kuna'
Skandalozan odgovor stigao roditeljima djece s teškoćama: 'Bacamo 200 milijuna kuna'

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju, kojih u Hrvatskoj ima manje od 6000, već godinama traže povećanje naknade za roditelje koji su na produljenom dopustu zbog poteškoća u razvoju djeteta do osme godine, koja iznosi mizernih 2300 kuna. Smatraju nepravednim da država vodi računa o roditeljima zdrave djece, a njih kao roditelje bolesne djece potpuno zanemaruju kada rade na povećanju roditeljskih i rodiljnih potpora. Traže povećanje naknade na 4000 kuna te su taj zahtjev iznijeli i na tematskoj sjednici u Saboru na što su od Babića dobili odgovor da moraju shvatiti da postoji vrijeme za podizanje djece te da bi povećanje naknade bio ogroman udar na fiskalni proračun.

A predstavnik Vlade dao je još jednu skandaloznu izjavu o osobama s invaliditetom. 

- Od zamjenika državne zamjenice doživjela sam da me pitao koliko ima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, rekla sam neku brojku oko pola milijuna s braniteljima, a on je rekao da je to prevelika brojka za jednu državu i da oni doslovno otvore prozor i bacaju 200 milijuna kuna mjesečno na njih. Eto, to je poruka ljudima s invaliditetom - prepričala je Suzana Rešetar iz udruge Sjena nakon prošlotjedne sjednice.

'Ono što smo obećali, to smo i ostvarili'

Nakon toga je premijer poručio, kao njegov ministar zdravstva Vili Beroš, kako bi volio da su roditelji prvo došli k njemu na razgovor te da će problem riješiti. Stoga ih je i pozvao danas u Banske dvore.  A današnji sastanak je, istaknula je državna tajnica Josić, rezultirao dogovorom o povećanju naknade.

Plenković nakon skandalozne izjave predstavnika Vlade: 'Volio bih da su prvo došli meni'
Plenković nakon skandalozne izjave predstavnika Vlade: 'Volio bih da su prvo došli meni'

- Vrlo brzo, kroz neka dva tjedna, imat ćemo zajednički sastanak više resora. Radi se o uskoj naknadi koja se odnosi na dopust roditelja s teškim smetnjama do osme godine života, inicijativa je da se ona s 2300 povećava na 4000 kuna. U ovom trenutku se Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama usklađuje s Direktivom EU, kojom se usklađuje obiteljski i poslovni život, a sam Zakon će imati reformski karakter i imat će cjelovitu izmjenu - rekla je državna tajnica dodavši kako vjeruje da će Zakon stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine.

Upitana znači li to da je porast naknade na 4000 kuna onda dogovoren i siguran od početka iduće godine, Josić je istaknula da je Vlada sve ono što je zacrtala i obećala do sada i ostvarila.

- Ja ne bih govorila da je to nešto o čemu se razmišlja nego o tome da je to stvar naše potrebe - poručila je.

O tome zašto roditelje nisu primili ranije: 'Nismo vidjeli mail, naš propust'

Upitana zašto nije ranije primila predstavnice Udruge Sjena koja im je pisala mailom, Josić je odgovorila kako su očito napravili propust.

- Nismo prepoznali u pravom trenutku njihov mail. Ispričali smo im se. Premijer je vrlo jasno rekao da smo otvoreni, mi smo i kao Ured otvoreni, kod nas na dnevnoj bazi dolaze predstavnici udruga, nikoga nismo odbili. Ovo ako nam se dogodilo kao propust, ja sam im se ispričala - rekla je.

Pravobraniteljica podržala roditelje djece sa teškoćama
Pravobraniteljica podržala roditelje djece sa teškoćama

'Zamjenik Babić će biti sankcioniran, vidjet ćemo kako'

Na pitanje je li razgovarala sa svojim zamjenikom Babićem oko njegove izjave, Josić je odgovorila potvrdno. 

- Nedopustivo je da razgovaramo na taj način ne samo s predstavnicima udruga nego sa bilo kim, stav Ureda je vrlo jasan, nikome ne zatvaramo vrata. Gospodin Babić će snositi sankcije - jedva su izvukli novinari ovaj odgovor od državne tajnice, ali bez odgovora kakve će te sankcije biti. 

O njegovoj smjeni, kaže Josić, ne odlučuje ona nego Vlada.

'Premijer nas je pozvao pet do 12, molim da to ne čini'

Rešetar se obrecnula na premijera zbog poziva u Banske dvore "pet do 12."

- Zamolila sam njega i njegov Kabinet u slučaju da bude još ovakvih sastanaka da nas ne zovu ovako pet do 12 jer smo mi majke djece s višestrukim teškoćama i jako nam se teško organizirati - rekla je. 

Kako nam je kasnije otkrila, iz Kabineta im je poziv stigao jutros u 9,30 da dođu u 11 pa su molile mogu li pomaknuti na 11,30. 

Što se tiče samog sastanka i problematike s kojom se godinama bore, istaknula je da je premijer pokazao razumijevanje za njihovo rješavanje. 

'Objasnili smo im što znači živjeti od 2300 kuna i s djecom s teškoćama u razvoju'

- I držimo ga za riječ da je ono što je dao kao zadatak i državnom tajniku Ministarstva financija i državnoj tajnici Ureda za demografiju da će se to i napraviti. Očekujemo poziv od Ureda, koji će osnovati Povjerenstvo na kojem ćemo razgovarati o našim zahtjevima i problemima za koje smatram da nisu prezahtjevni. Vrlo smo plastično objasnili i premijeru i državnim tajnicima što znači živjeti s djecom s teškoćama i od naknade koja iznosi 2328 kuna - rekla je Rešetar dodavši kako im je predstavnik Ministarstva financija rekao da će se novac iznaći.

Građanska inicijativa roditelja djece sa teškoćama u razvoju zahtjeva poboljšanje statusa
Građanska inicijativa roditelja djece sa teškoćama u razvoju zahtjeva poboljšanje statusa

- E, sad kad će to biti, ja to ne mogu konkretno reći. Mi ćemo sigurno pomno pratiti i držati za riječ premijera da će to biti što skorije - rekla je. 

Upitana je li zadovoljna sastankom, Rešetar je istaknula kako bi najzadovoljnija bila da se naknada povećala još jučer. 

- Po mogućnosti najkasnije sutra. No, Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama je u nekakvoj proceduri, po odgovoru državne tajnice se on trenutno ne može nešto previše korigirati. Meni je žao kao majci da se ovo pitanje nije uzelo u obzir i to me najviše smeta jer ako dižemo rodiljne i roditeljske naknade, onda ne možemo zaboraviti i ovu populaciju, koja živi više d 10 godina na proračunskoj osnovici od 3328 kuna, to je velik propust izvršne vlasti - naglasila je dodavši kako se nada da i ovo pitanje neće na kraju završiti kao pitanje Zakona o socijalnoj skrbi na koji se čekalo pet godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.