Obavijesti

News

Komentari 201

Spustili najviši stup: Ovaj most će biti simbol mira i sigurnosti

Spustili najviši stup: Ovaj most će biti simbol mira i sigurnosti
1

Dvojica premijera prijepodne su katamaranom krenuli iz Dubrovnika prema Pelješcu. Obišli su gradilište, a nakon toga na svečanoj ceremoniji simbolično pokrenuli postavljanje najvišeg pilota na mostu

VIDEO

Kineski premijer Li Keqiang i hrvatski premijer Andrej Plenković stigli su na gradilište Pelješkog mosta. Skupa su pritisnuli gumb koji je označava postavljanje najvišeg od 150 pilota mosta. Radi se o stupu visokom 128 metara koji će ukopati u morsko dno. Time se označava kraj prve faze radova na Pelješkom mostu.

POGLEDAJTE VIDEO

Premijeri na Pelješcu: Pritiskom na gumb aktivirat će postavljanje najvišeg stupa u podmorsko dno, visokog čak 128 metara

Premijeri na Pelješcu: Pritiskom na gumb aktivirat će postavljanje najvišeg stupa u podmorsko dno, visokog čak 128 metara Više na http://bit.ly/2Gf477B Reporterka: Rozeta Bogeljić

Objavljuje 24sata u Četvrtak, 11. travnja 2019.

 

12:09 - Premijeri su pritisnuli gumb koji je označio radnicima da kreću sa spuštanjem najvećeg pilota na Pelješkom mostu.

Andrej Plenković i Li Keqiang obišli gradilište Pelješkog mosta

Ovime je svečano završena prva faza radova, a premijeri će se nakon toga zaputiti i na svečani domjenak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

04:21

11:58 - Na gradilištu mosta se na svečanoj ceremoniji obratio i kineski premijer Keqiang. Istaknuo je kako mu je zadovoljstvo što je posjetio gradilište u društvu premijera Plenkovića. Cijelo vrijeme puta od Dubrovnika koji je trajao više od dva sata slušao je predstavljanje o ovom mostu. On je simbol mira i sigurnosti, rekao je Keqiang.

- Vani je kiša sve jača. To šalje poruku graditeljima naše tvrtke da most treba izdržati sve vremenske uvjete. Mi u Kini kažemo da poslije kiše dolazi duga, zato će most, kad bude izgrađen, biti duga na zemlji, a kineski graditelji s hrvatskim prijateljima mogu slaviti jedno takvo čudo - rekao je Keqiang.

11:49 - Riječ je po projektu koji za Hrvatsku ima strateško značenje. Njime ćemo povezati jug Hrvatske s ostatkom zemlje. Njegov značaj u prometnom i turističkom pogledu znači neometan promet do juga, rekao je premijer u uvodnom govoru te se zahvalio predstavnicima HAC-a i kineskim izvođačima radova. Istaknuo je kako je je most jedan od najznačajnijih koji se gradi u Europi proteklog desetljeća te da će njegova realizacija predstavljati trajni spomenik prvih nekoliko godina hrvatskog članstva u EU.

- Vrijedno je napomenuti da je ukupna težina mosta 80 tisuća tona čelika, što pod vodom, što iznad, a to ilustrativno znači da će težiti kao deset Eiffelovih tornjeva. To pokazuje o kakvom se pothvatu radi i kakve sposobnosti CRBC posjeduje kad postavlja ove pilote koji su sa 130 metara praktički jedni od najdužih u povijesti izgradnje bilo kojih mostova u svijetu - rekao je hrvatski premijer.

11:32 - Premijeri su stigli na gradilište. Osim što će zajedno pritisnuti gumb, premijeri će otkriti i metalnu ploču kojom se obilježava dovršetak prve faze gradnje mosta.

11:11 - Premijeri su katamaranom stigli na Pelješac. Do gradilišta će nastaviti autom, a s njima će u obilasku gradilišta biti i ministar graditeljstva Predrag Štromar, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac

10:56 - Gradilište su počeli nadlijetati i helikopteri. Dvojica premijera prijepodne su katamaranom krenuli iz Dubrovnika prema Pelješcu te će zajedno obići radnike i gradilište Pelješkog mosta u Brijesti.

Plenković i  Keqiang na katamaranu Jelena

10:28 - Radnici čekaju početak svečanosti. Pripremljeni su i brodovi te pilot koji će premijeri simbolično zabiti. Dvojica premijera će zajedno pritisnuti gumb.

9:30 - Na gradilištu Pelješkog mosta sve je pripremljeno za svečani dolazak kineskog premijera Keqianga i hrvatskog premijera Plenkovića. Izvješene su tako motivacijske poruke na kineskom i hrvatskom jeziku. Njihov dolazak očekuje se u 11 sati, piše N1.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Brijesta: Pripreme uoči dolaska Andreja Plenkovića i kineskog premijera Li Keqianga Plenković i  Keqiang na katamaranu Jelena Plenković i  Keqiang na katamaranu Jelena
23
| Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pelješki most gradi kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation. Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna potpisali su 23. travnja prošle godine. Most će biti dug 2,4 kilometra i visok 55 metara. Imat će četiri prometna traka, a njegova gradnja trajat će 36 mjeseci.

Nakon toga hrvatski premijer će biti domaćin svečane večere za šefove država članica inicijative Kina+16 u Dubrovniku, a predviđen je i obilazak Staroga grada.

Sagradit će željeznice, stadion, spasiti Uljanik i poljoprivredu?
Sagradit će željeznice, stadion, spasiti Uljanik i poljoprivredu?

Podsjetimo, Kina i Hrvatska su u srijedu potpisale šest sporazuma. Radi se o memorandumima o suglasnosti o zajedničkom financiranju istraživanja i razvojnih projekata, o uspostavi zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja, o suradnji u području sporta, o suradnji u podruju posebnih oblika turizma, o protokolu o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske i Kinu te o memorandumu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 201
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"