Obavijesti

News

Komentari 32

Premijeri o Ljubljanskoj banci: Riješili su sve, problema nema

Premijeri o Ljubljanskoj banci: Riješili su sve, problema nema
4

Probleme smo glatko i brzo riješili. Tehnička pitanja rješavat će mješovita komisija i očekujem da Slovenija ratificira ugovor da na vrijeme uđemo u EU, kaže Milanović

VIDEO

Otvorena pitanja koja su se pojavila još dok su Hrvatska i Slovenija bile dio bivše Jugoslavije pokušat ćemo riješiti sukcesijom i pregovorima i to u korist državljana i države koji su u tom odnosu. Raduju me izjave premijera Milanovića da će i oko slučaja Ljubljanske banke ostati pri onome što je dogovoreno zatvaranjem poglavlja 4. Rješavat ćemo sve bez velike pompe na sjednicama mješovite komisije čiji su hrvatski predstavnici već izabrani, a naše ćemo izabrati brzo - rekao je u utorak na početku press konferencije slovenski premijer Janez Janša. 

Naglasio je da u slučaju Ljubljanske banke Slovenija nije ucijenila Hrvatsku, jer se obje strane drže onoga što su bivše vlade dogovorile i potpisale. Slovensko hrvatske odnose ocijenio je dobrima, a raduje ga i povećana gospodarska suradnja, čija je prošlogodišnja robna razmjena iznosila dvije milijarde eura..

Milanović: Problem Ljubljanske banke više ne postoji

- Kad Hrvatska uđe u Europsku uniju otvorit će se nove mogućnosti u iskorištavanju europskih sredstava.Ulazak Hrvatske u Europsku uniju naš je strateški cilj, a nadamo se da nećemo biti posljednja zemlja koja će ratificirati pristupni ugovor, nadam se do druge polovice iduće godine - rekao je Janša.

Premijer Zoran Milanović također se dotakao slučaja Ljubljanske banke, te rekao da taj problem, ako je ikada postojao, više ne postoji.

- Ako je i bilo problema, to smo glatko i brzo riješili. Tehnička pitanja rješavat će mješovita komisija i očekujem da Slovenija u skladu s procedurom ratificira europski sporazum da na vrijeme uđemo u Europsku uniju. Prije tjedan dana na Vladi smo odbacili zaključak o jednom sudskom postupku u slučaju Ljubljanske banke jer u sudske postupke nemamo pravo upliva. Povukli smo ga kao akt dobre volje i vjere, jer pravno ionako ne znači ništa - rekao je Milanović te dodao da se moraju sagledati svi oblici suradnje.

- Ne prema zajedničkim neprijateljima, već prema partnerima. Dobro se znamo, znamo svoje mane i prednosti i mislim da je pred nama jedna nova suradnja i izazov.

"Kriza je svuda, a za godinu, dvije bit će iza nas"

Premijeri su se dotakli i najavljena zajedničke sjednice slovenske i hrvatske vlade, no s njenom organizacijom neće žuriti, jer njena priprema traži neke investicije i napore.

- Prvo ćemo osnovati mješovitu komisiju koja će se sastati u Ljubljani. Ako bude zajedničke sjednice, ona će biti prvo sa slovenskom vladom. Pred nama je teško razdoblje, kriza je svugdje, pa i u Sloveniji. Za godinu, dvije bit će iza nas- zaključio je Milanović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu