News

Komentari 17

Preminula je Lana Prager: Zbog nje se svi učenici koji boluju od teških bolesti mogu obrazovati

Preminula je  Lana Prager: Zbog nje se svi učenici koji boluju od teških bolesti mogu obrazovati

Lana Prager bila je djevojka čelične volje, ponos Hrvatske. Zbog njene priče i želje za životom, svim učenicima koji boluju od teških bolesti omogućeno je školovanje od kuće

Preminula je Lana Prager, djevojka zbog koje je promijenjen Zakon o srednjem školstvu pa je svim učenicima koji zbog svoje bolesti ne mogu pohađati srednju školu, omogućeno školovanje od kuće.

Lana je bolovala od rijetke genetske bolesti okoštavanja mišića i vezivnog tkiva, a od osme godine je zbog toga koristila invalidska kolica. No to ju nije definiralo. Mlada žena čelične volje, bila je prva studentica koja je iskoristila pravo na školovanje kod kuće i postigla veliki uspjeh. Nakon toga nastavila je školovanje i postala inženjerka grafičke tehnologije te jedna od najboljih studentica u svojoj generaciji. Za nju, granice su bile izazov, a ne razlog da se odustane.

- Dok sam bila mala naišla sam na izbor, ili ću posustati i žaliti se, ili ću nastaviti dalje boriti se. Ja sam nastavila ovo drugo. Nikada nisam kukala, nisam se žalila, nikad nisam htjela da me drugi žale. Što je tu je, govorila sam si, idemo dalje – rekla je 2014. za medije.

Predsjednica udruge Nismo same, Ivana Kalogjera na svojem je Facebook profilu oprostila se od Lane riječima "napustila nas je najhrabrija i najkreativnija osoba koju sam ikada upoznala. moja muza, moja inspiracija, moja lavica".

A bila je inspiracija mnogima i glas za one koje je društvo tako nepravedno zaboravilo. Sabor je 2005. godine zbog nje izmijenio Zakon i dopustio joj školovanje od kuće. Tako je završila gimnaziju i prošla sve razrede s odličnim, a nakon toga je u njenim rukama bila i fakultetska diploma.

- Poručujem svima - ako nešto želite, trebate se boriti da to i ostvarite. Čak ako to znači da ćete morati pobijediti sustav i promijeniti zakone - rekla nam je Lana 2015. godine, kada je i dobila nagradu 'Ponos Hrvatske'.

Planirala je i doktorat. Lana za sebe nikad nije tražila popuštanje na nastavi radi bolesti.

- Na prvoj godini diplomskog imala sam sve 5,0. Na drugoj godini su me zafrknula dva predmeta iz kojih sam dobila četvorke. Htjela sam to vratiti da imam 5,0, ali više nisam imala snage – povjerila nam se. 

Lana Prager ostat će zapamćena kao mlada djevojka koja je zastupala sve ono dobro u našem društvu i dokazala da prepreke u životu ne definiraju tko smo kao ljudi.

Mirno spavaj, lavice. 

Najčitaniji članci