Obavijesti

News

Komentari 52

Preminula Marija Miočev, teta koja je odgojila Antu Gotovinu

Preminula Marija Miočev, teta koja je odgojila Antu Gotovinu
2

Marija Miočev, teta Ante Gotovine koja ga je odgojila, preminula je u 86-oj godini života. Fotografija dočeka generala Gotovine i njegove nakon oslobađajuće presude raznježila je Hrvatsku

VIDEO

Marija (85) je uvijek s ponosom isticala da je Gotovinina tetka i uvijek ga je zdušno branila u njegovim vjerojatno najtežim danima života, dok je bježao pred Haškim sudom.

Umrla je jutros u Pakoštanima, potvrdili su nam prijatelji njezine obitelji. Generala Gotovinu je odgojila nakon što je on u ranom djetinjstvu izgubio majku. Kako nam je prije nekoliko godina rekla, neizvjesnost nećakove sudbine jako joj je teško padala, a najsretnija je bila kad je dobio oslobađajuću presudu. S tetom Marijom umirovljeni general odrastao je u Pakoštanima nakon tragedije u kojoj je poginula njegova majka Ana 1959. godine. 

U Tkonu na Pašmanu izvodili su građevinske radove i u to vrijeme upotrebljavali mine. Prije svake izvikivali su upozorenje, a majka je u posljednji tren zaštitila svojim tijelom dječake koji su se igrali u dvorištu. Nažalost, ona je tom prilikom poginula, a trogodišnji Ante došao je živjeti kod tete Marije Miočev u Pakoštane. S njom je živio do 16. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Marija Miočev je tijekom Domovinskog rata kuhala vojnicima hranu u kampu Kozarica, u kojemu su bili smješteni, a godinama je radila u klubu Med u Pakoštanima kao kuharica. Mještani nam kažu da je putovala svijetom i da je Pakoštance prva naučila raditi pizzu, i to još dok je taj talijanski specijalitet kod nas bio nepoznanica. Mještani je pamte kao ženu punu ljubavi, ali i oštrog jezika prema onima za koje je smatrala da su zaslužili.

Kad je general Gotovina bio uhićen, Marija nam je rekla da kuka i plače cijelo vrijeme.

- Nemojte me ništa pitat’. Što ću? Kukam i plačem otkad su ga uhitili - kroz suze je rekla.

Tijekom suđenja u Haagu Marija je sa sumještanima u Pakoštanima uz molitvu i paljenje svijeća u crkvi pratila proces.

- Moj Ante, duša tetkina. Puno je propatio. Nisam se čula s njim, ali ovi koji su bili kod njega prošli tjedan rekli su mi kako sve zna što je tko radio. Nije on zaslužio ovo što mu se događa. Težak je život prošao, ja sam ga gojila sve ove godine, a valjda ću ga i živa dočekati, mog Antu. On ni mačku ne bi zgazio - rekla je tijekom suđenja, a nakon oslobađajuće presude sucima je poželjela zdravlje i sreću.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...
Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti