Obavijesti

News

Preminula pretučena djevojčica

Preminula pretučena djevojčica

Nešto poslije 15 sati liječnici s Jedinice za intenzivno liječenje Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj potvrdili su smrt djevojčice. Policija je utvrdila da su roditelji počinili kaznena djela zanemarivanja i zloporabe prava djeteta

VIDEO

S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvijestiti da je kod naše male pacijentice, unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu, proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, koja je nažalost i potvrđena. Počivala u miru, riječi su službenog priopćenja bolnice koje potpisuje ravnatelj prof.dr. Goran Roić

Postupak utvrđivanja moždane smrti traje nekoliko sati, i njime se do najsitnijih detalja utvrđuju oštećenja u mozgu, odnosno, koliko je u njemu preostalo funkcije. Kod djevojčice je, nažalost, utvrđeno da je mozak mrtav i da u njemu više nema funkcije. Liječnici su se od srijede poslijepodne nadljudski borili da održe dijete na životu, no s obzirom na težinu ozljeda ovaj tužni ishod bio je neizbježan.  

Razmatraju opciju doniranja organa 

Kako doznajemo od ravnatelja Klaićeve, prof.dr. Gorana Roića, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi, s obzirom na specifičnost svega što se događa, razmatraju formalno pravne mogućnosti za doniranje organa preminule djevojčice.

U svemu tome aktivno sudjeluju i članovi eksplantacijskog tima Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj. Jer ovo je situacija koju do sada u bolnici nikada nisu imali. U redovitim okolnostima, naime, kada se utvrdi moždana smrt kod djeteta, obavještava se roditelje koji dolaze u bolnicu, i članovi stručnog tima razgovaraju s njima o mogućnosti doniranja organa. Ako roditelji daju pozitivan odgovor, sljedeći korak je da potpišu pristanak. No u ovoj situaciji roditelji su u pritvoru. 

Otac pretučene djevojčice (2) prije tri godine pijan je napao suprugu, prethodno i roditelje
Otac pretučene djevojčice (2) prije tri godine pijan je napao  suprugu, prethodno i roditelje

Stoga najviše instance trebaju vidjeti koje su opcije otvorene u ovom konkretnom slučaju. Jer unatoč tragičnom i tužnom završetku cijele priče, ostaje činjenica da organi djevojčice mogu spasiti četiri druga dječja života, kroz doniranje srca, jetre i oba bubrega. Dok se ne donese odluka o daljnjim zbivanjima, postupa se prema protokolu.

Drugim riječima, iako je potvrđena moždana smrt, dijete je i dalje na respiratoru koji obavlja funkciju pluća i tako organe održava na životu. U slučaju da se ne nađe mogućnost za eksplantaciju organa i da se od toga odustane, liječnici neće samo isključiti respirator. Tako se, doznajemo, radilo nekada, i smrt bi vrlo brzo nastupila. No posljednjih godina medicina to smatra suviše okrutnim i nehumanim, pa postupak ide tako da se nakon moždane smrt prestanu davati intenzivističke terapije i lijekovi, respirator i dalje radi te se čeka da spontano dođe do prestanka disanja. Kod djece to najčešće traje jedan do dva dana.

Policija utvrdila: Majka ju šakama udarala

Podsjetimo, istražitelji su utvrdili kako su roditelji u periodu od 1. studenog 2020. pa sve do 31. ožujka ove godine unutar kuće u kojoj žive počinili kaznena djela zanemarivanja i zloporabe djetetovih prava nad svoje četvero djece - jednim dečkićem i tri djevojčice.

POGLEDAJTE VIDEO: Provođenje roditelja djevojčice 

Pokretanje videa...

Privođenje oca i majka ozlijeđene djevojčice 01:10

Kako doznajemo, grubo su kršili svoje roditeljske obveze podizanja i odgoja djece, a nisu izostajala ni maltretiranja i fizički nasrtaji na njih.

Kako pouzdano doznajemo, policajci su utvrdili da je majka prošle srijede, 31. ožujka, zlostavljala svoju kći udarajući je šakama po glavi i cijelom tijelu. Od siline udarca djevojčica je zadobila teške ozljede glave i drugdje po tijelu nakon čega je zapala u komatozno stanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca