Obavijesti

News

Preminula poznata hrvatska psihologinja Mirjana Krizmanić

Preminula poznata hrvatska psihologinja Mirjana Krizmanić

U svom znanstvenom radu Krizmanić se bavila psihologijom ličnosti, kliničkom, zdravstvenom i socijalnom psihologijom i psihopatologijom

VIDEO

Poznata hrvatska psihologinja, utemeljiteljica katedre za kliničku psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Mirjana Krizmanić preminula je u nedjelju ujutro u 89. godini života, objavilo je Hrvatsko psihološko društvo. 

U svom znanstvenom radu Krizmanić se bavila psihologijom ličnosti, kliničkom, zdravstvenom i socijalnom psihologijom i psihopatologijom. Istraživala je kvalitetu života, smisao za humor i asocijacije, konstruirala je psihologijske mjerne instrumente i sastavila priručnike za njihovu primjenu.

Rođena je u Zagrebu gdje je diplomirala psihologiju i doktorirala. Karijeru je također izgradila na zagrebačkom Filozofskom fakultetu na kojemu je radila 40 godina, od 1960. do 2000.,  kada u trajnom zvanju redovnog profesora  odlazi u mirovinu.

Krizmanić je 30 godina bila predstojnica Katedre za kliničku i zdravstvenu psihologiju, a u mirovini se posvetila prevođenju stručnih knjiga iz psihologije, pisanju novinskih članaka i knjiga.

 Izvan užeg znanstveno-stručnog područja, objavila je knjige Psihološka obrana boraca u posebnim uvjetima  (1992.), Medo u kolicima (2001.), Tolerancija u svakidašnjem životu, Psihologija tolerancije (2003.), Tkanje života (2009.), Život s različitima (2010.).

Surađivala u priručnicima o bihevioralnoj i kognitivnoj terapiji, publikacijama Teorijski, metodološki i društveni aspekti pojave nadarenosti, Zdravstvena njega u ratu i miru te  Hospicij i palijativna skrb, u udžbeniku Zdravstvena psihologija  i Hrvatskoj enciklopediji LZ.

Suutemeljiteljica je humanitarne udruge »Dobrobit« 1993. te urednica i suradnica publikacija o pomoći ratnim stradalnicima Psihologija i psiholozi u obrani domovine (1991), Psihološka pomoć ratnim stradalnicima, Psihološka pomoć u ratu, Psihološka i duhovna pomoć pomagačima i Povratak prognanika, objavljenih u Zagrebu.

Bila je članica Društvo psihologa Hrvatske, a u tisku, na radiju i televiziji komentirala je politička i društvena zbivanja. 

Za svoj je rad dobila i brojne nagrade, među njima su i Republička nagrada za znanstveni rad "Božidar Adžija“ (1985.), "Ramiro Bujas" za životno djelo te "Kiklop" za najbolju publicističku knjigu 2009.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.