Obavijesti

News

Komentari 21

Preminuo gazda Želje: Bio je 'kralj ćevapa', kod njega su jeli i Kolinda, Mesić, Severina...

Preminuo gazda Želje: Bio je 'kralj ćevapa', kod njega su jeli i Kolinda, Mesić, Severina...

Šain Memeti, poznatiji kao gazda Želje, preminuo je u 79. godini života. S bratom Hasanom otvorio je legendarne ćevabdžinice, koje nose ime najdražeg nogometnog kluba kraljeva ćevapa - Željezničaru.

VIDEO

Njihove su ćevabdžinice neizostavni dio grada, Baščaršija i Kundurdžiluk su bez njih nezamislivi, a ako niste prstima 'potamanili' ćevape kod gazde Želje, kao da i niste bili u Sarajevu. Šain Memeti i njegov brat Hasan u Sarajevo su došli kao mladići iz makedonskog Gostivara. 1968. godine otvorili su 'Želju' na Baščaršiji, a nakon nekog vremena na Kundurdžiluku osvanuo je 'Željo 2'.

Lokali nose ime njihovog najdražeg kluba s Grbavice, Željezničaru, čije utakmice nisu propuštali, sve dok se više nisu mogli boriti sa godinama. Oni koji su poznavali braću, kažu da su bili i pomalo sramežljivi, a živjeli su za svoje ćevabdžinice i Željezničar.

Osim što nose ime po Željezničaru, kultne ćevabdžinice su i živi spomenici tom klubu. Gotovo svaki centimetar zidova prekriven je klupskim grbovima i fotografijama dvojice braće sa trenerima i nogometašima - ako nisi na Željinim zidovima, kao da nisi ni igrao u Željezničaru. Među tim fotografijama nađe se i pokoja sa poznatim osobama koje nemaju veze s klubom, kao što su Robert Prosinečki, Slaven Bilić, Severina, Stjepan Mesić, Kolinda Grabar Kitarović, braća Mamić...


Priča o gazdi Želji je već i ovako poetična, ali ne bi to bila takva legendarna priča, da mu i najveći rival nije bivši nogometaš FK Sarajevo, Nijaz Ferhatović koji u prvom susjedstvu drži Peticu - još jednu kultnu ćevabdžinicu. No kako kažu upućeni, to rivalstvo je uvijek bilo u okvirima pristojnosti. I to rivalstvo daje Željinim ćevapima tu posebnost, svaki dio priče bitan je za potpuni doživljaj. No, tajnu njihovih ćevapa znaju samo njihovi nasljednici koji su se po obiteljskoj tradiciji, morali obvezati da će ju čuvati dok ne dođe vrijeme da i njih netko zamijeni. I ta tajnovitost je bitan dio gradske legende o Želji i Željezničaru. A sada je u nju upisan i kralj ćevapa, Šain Memeti, koji je u 79. godini napustio voljenog Želju, klub i Sarajevo, i otišao navijati s one strane svijeta.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.