Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Preminuo je od tumora nakon samo godinu dana na slobodi

30 GODINA NEVIN U ZATVORU: Ford je 2014. pušten na slobodu. Nakon izlaska iz zatvora dijagnosticirali su mu tumore i rekli da ima još nekoliko mjeseci života

YouTube
Foto: YouTube
23 komentara

Glenn Ford (65) proveo je 30 godina nevin u zatvoru čekajući smaknuće zbog ubojstva za koje nije bio kriv. Prošle godine u ožujku nepravda je napokon ispravljena kada su tužitelji priznali da nemaju dokaza protiv njega i sud ga je pustio na slobodu. No, sudbina se ponovno našalila s njim jer su mu nakon izlaska iz zatvora dijagnosticirani tumori na plućima, mozgu i u kostima. Ford je preminuo u dva sata ujutro u ponedjeljak. Iza sebe je ostavio četiri odrasla sina.

Posljednjih tjedana svog života nije mogao pričati i trpio je neizdržive bolove, rekla je odvjetnica Alison McCrary koja volontira u udruzi koja pomaže ljudima poput Forda koji su nevini bili u zatvoru.

- Postoji mirnoća koja okružuje Glenna. On nije imao mržnje u srcu. Veselio se životu poslije smrti - rekla je McCrary za NBC News.

Osudili ga bez dokaza

Porota u kojoj su sjedili sami bijelci, bez ijednog dokaza, na temelju lažnog iskaza djevojke pravog ubojice Jakea Robinsona , Forda je osudila na smrtnu kaznu iako nisu postojali ni svjedoci ubojstva urara (56) niti je oružje ikad pronađeno.

Ford je Robinsona i njegovog brata Henryja odmah identificirao kao sumnjivce, ali njegovo je svjedočanstvo odbačeno.

Tužitelj mu se ispričao

A. M. Stroud III , tužitelj koji je 'strpao' Forda u zatvor posjetio je Glenna i ispričao mu se. Sve su snimile kamere NBC Nightlinea.

- Želim da znaš da mi je jako žao. To je mrlja koja će ostati sa mnom do groba - rekao je Stroud. Ford ga nije udostojio svog pogleda i odgovorio mu je bez podizanja glave.

- Ali to me koštalo 31 godine života i na kraju me ne čeka ništa osim smrti jer su mi rekli da ću živjeti još samo šest do osam mjeseci - kazao je Ford.

Sebični tužitelj svoju je krivnju priznao i u pismu koje je poslao Fordu u kojem je napisao da je bio 'arogantan, narcisoidan, pun osude i samog sebe' te mu je 'pobjeda bila važnija od pravde'.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message