Obavijesti

News

Komentari 10

'Preokrenuti trendove pada proizvodnje u poljoprivredi'

'Preokrenuti trendove pada proizvodnje u poljoprivredi'
1

Među brojnim izazovima s kojima se susreću poljoprivrednici istaknuo je nedostatak zemljišta, elementarne nepogode, pad proizvodnje u određenim poljoprivrednim granama i niske otkupne cijene

VIDEO

Trendove pada proizvodnje u poljoprivredi treba preokrenuti, omogućiti što bržu distribuciju domaćih i europskih sredstava te promovirati politiku "od polja do stola" tako da se osigura kvalitetan plasman domaćih proizvoda, kazao je u srijedu premijer Andrej Plenković na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo - poljoprivreda za 21. stoljeće" u organizaciji Večernjeg lista i portala Agrobiz.

Vlada po njegovim riječima obiteljska poljoprivredna gospodarstva želi učiniti jezgrom koja će biti u funkciji poljoprivrede i širega gospodarstva kao i revitalizacije sela i demografske obnove.

Premijer je kazao kako Vlada radi na tri ključna poljoprivredna zakona - o sprječavanju nepoštene trgovačke prakse, poljoprivrednom zemljištu te zakonu o OPG-ima.

Među brojnim izazovima s kojima se susreću poljoprivrednici istaknuo je nedostatak zemljišta, elementarne nepogode, pad proizvodnje u određenim poljoprivrednim granama i niske otkupne cijene.

Desetljeće pada proizvodnje

Hrvatska, kako je rekao, ima sve preduvjete za poljoprivrednu proizvodnju: obilje vode, nezagađeno tlo i zrak, a najvažnijim je označio radišne ljude.

Znanja, volje i financija imamo. Zato je ključno pitanje kako milijardama kuna poticaja dovesti do povećanja proizvodnje, kazao je Plenković napominjući kako je Hrvatska već cijelo desetljeće zahvaćena padom proizvodnje.

"Dok to ne preokrenemo nećemo biti zadovoljni", poručio je.

Iznio je da je Hrvatska lani prodala hrane za 10 milijardi kuna, a uvezla za 16 milijardi te kako je zadnja godina sa suficitom bila 1992. 

Istaknuo je kako je za promjenu i zaokret ključan dohodak poljoprivrednika.

Naveo je i kako je poljoprivrednicima ove godine za izravna plaćanja isplaćeno 3,3 milijarde kuna, a sljedeći mjesec biti će isplaćeno još 922 milijuna kuna predujma izravnih plaćanja što je 14 posto više nego lani.

Kazao je kako želi da okviri za proizvodnju hrane za domaće, konkurentne, u najvećoj mjeri samodostatne poljoprivrednike, rezultiraju proizvodima koji će parirati uvoznima i biti dostupni potrošačima.

"Na taj način osigurat ćemo održivost poljoprivrede, njenu konkurentnost i razvoj", rekao je Plenković.

Istaknuo je i kako je poljoprivreda važan dio domovinske sigurnosti. 

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je kazao kako u 2027. želimo samodostatnu, konkurentnu i pametnu poljoprivredu.

Naglasio je kako je nužno povećati poljoprivredne površine koje se navodnjavaju, staviti što više zemljišta u funkciju, pojačati kontrolu korištenja poticaja na terenu, povećati proizvodnju ekoloških proizvoda itd.

Istaknuo je i važnost korištenja sredstva iz programa ruralnog razvoja. 

Da bi se osigurao poželjan prostor za život i rad na selu, kako je kazao, treba osigurati osnovnu javnu infrastrukturu, povećati dostupnost i brzinu širokopojasnog interneta te omogućiti razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na selu.

Na konferenciji je bilo riječi i o važnosti novih tehnologija za poljoprivredu i podizanje konkurentnosti, povezivanju OPG-ova s prehrambenom industrijom i turizmom itd. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.