Obavijesti

News

Komentari 3

Prešao 2500 km drvenim oldtimerom starim 70 god.

Prešao 2500 km  drvenim oldtimerom starim 70 god.
5

Ignac Šardi (55) iz Selnice kraj Čakovca češku Tatru 57b je šest mjeseci preuređivao 'za svoju dušu'. S ponosom kaže da je Tatra neprocjenjiva

VIDEO

Tak’ mi se lijepo u njemu voziti, samo klizi po cesti. Sjedala nisu udobna, no drvo daje toplinu i šarm, rekao je Ignac Šardi (55) iz Selnice kraj Čakovca. Češka Tatra 57b iz 1939. godine ima drvenu konstrukciju, drvenu šasiju i drveni pod.
- Kupio sam ga 2007. godine. Karoseriju u Bremenu, a motor, getribu i diferencijal u Budimpešti. Vrata, podove i okvire oko stakla dugo vremena je radio stolar. Limariju su mi pomogli urediti prijatelji. Za obnovu je trebalo oko 800 sati rada, a trajala je šest mjeseci - objašnjava Šardi.
Prva dulja vožnja i vatreno krštenje bilo je lani od Selnice u Međumurju do Iloka. Prešao je put od 1000 kilometara. Ove je godine otišao na drugu stranu, do Savudrije u Istri i prešao 1100 km, do sada ukupno oko 2500. Odlazi na skupove oldtimera i svugdje privlači pozornost. 
- Svi vele da im je moja Tatra najljepša, da je slatka ko curica - hvali je Šardi. Za razliku od današnjih automobila koji imaju samonoseću karoseriju, stari auti su imali šasiju - noseći okvir, koji je kod Tatre 57 napravljen od hrastova ili bukova drveta i presvučen čeličnim limom. Ima i mehaničke kočnice na sajle.
U Tatri 57 je motor od 1200 kubika, a konstruirao ga je Hans Ledwinka. Konstruirao je i Tatru 97, čiju su proizvodnju zabranili Nijemci 1939. g. i iz tog modela razvili svoj narodni auto VW bubu.
Šardijeva Tatra ima oko 1000 kg, troši oko 12 litara benzina. Putna brzina je oko 80 km/h, no može “potegnuti” do stotke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.