Obavijesti

News

Komentari 71

Tomašević: Vraća se plava boja u Zagreb. Reklame na busevima i tramvajima ZET-a su prošlost

Tomašević: Vraća se plava boja u Zagreb. Reklame na busevima i tramvajima ZET-a su prošlost

Nećemo dozvoliti da nam se grad pretvara u shopping centar smo pokrenuli reviziju ovih ugovora, rekao je Tomašević komentirajući reklame na autobusima i tramvajima ZET-a

VIDEO

Reklame na ZET-ovim autobusima i tramvajima uskoro će biti stvar prošlosti, vraćamo na njih plavu boju, poručio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za medije dodavši kako su prihodi od toga bili minimalni.

- Ono što privatna firma plaća godišnje je četiri milijuna kuna, a istovremeno Zagreb plaća ZET-u oko milijardu kuna subvencija. Tako da, iz te perspektive, s obzirom na identitet grada, nećemo dozvoliti da nam se grad pretvara u shopping centar i pokrenuli smo reviziju ovih ugovora - rekao je Tomašević.

PRATITE UŽIVO: 

'Plava boja se vraća na ZET-ova vozila' 

Dodao je i kako su se građani žalili na te reklame, a da je zbog njih dovedena u pitanje i sigurnost s obzirom kako su bile postavljene preko cijelog stakla. 

- Napravili smo detaljnu analizu ugovora i utvrdili da je on sklopljen bez mišljenja nadležnog Ureda, što je obveza, i mi smo kao Grad sad dali ZET-u negativan odgovor - rekao je. 

Nove reklamne kampanje za oslikavanje tramvaja se ne smiju ugovarati, naglasio je. 

- Nakon raskida ugovora ZET je u obvezi dopustiti realizaciju već ugovorenih oglasnih kampanje u sljedeća tri mjeseca, nakon toga skidamo reklame i tramvaji i autobusi ostaju u prepoznatljivoj plavoj boji. Kao što smo rekli da ćemo zaustaviti vizualno zagađenje u Centru sa spremnicima na javnim površinama, tako nećemo dozvoliti ni da nam se Grad pretvara u shopping centar - rekao je.

Strahonja: 'Fossati je baš morao dobiti izravni crveni karton, a i Strukan je imao veliki propust'
Strahonja: 'Fossati je baš morao dobiti izravni crveni karton, a i Strukan je imao veliki propust'

Dolenec: Agencijski rad svodimo na minimum 

Tomašević je podsjetio još jednom da traje natječaj za Advent još par dana - do 15. listopada. 

- Isto tako je ponovljen natječaj za neke lokacije za manifestacije, u Centru za njih pet, jer nisu ponude udovoljavale uvjetima - rekao je. 

Kao što su i najavili, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je kako ukidaju agencijski rad u gradskim poduzećima, odnosno svode ga na minimum.

- Prijašnja praksa je bila takva da se agencijski rad zloupotrebljavao, koristio se za nešto što su stalni oblici zapošljavanja, a koji ne pružaju radnicima adekvatnu zaštitu - rekla je dodavši kako je takav rad dozvoljen jedino u izvanrednim uvjetima, kratkoročno i sezonski. 

Navela je kako prema podacima koje su prikupili u ZET-u, Velesajmu i Ziceru uopće nema agencijskog rada, u Holdingu je na kraju 2021. bilo angažirano 290 agencijskih radnika, da ih danas nema niti jednog, a da ih na razini grupe ima šest. 

Korlaet: Evo koje su škole obnovljene 

Drugi zamjenik Luka Korlaet rekapitulirao je obnovu školskih zgrada. 

- Ovoj gradskoj upravi je jako stalo do izgradnje i obnove  društvene infrastrukture, prije svega vrtića i škola, obnova škola je prioritet. Treba reći da ti procesi jesu pokrenuti za vrijeme prethodne uprave, no isto tako i da je trebalo napraviti na njima određene korekcije, novelirati dokumentaciju, ishoditi nove posebne uvjete Zavoda za zaštitu spomenika, napraviti novo pametnije budžetiranje - istaknuo je Korlaet.

Govoreći o obnovi školskih zgrada naveo je kako su 162 sanirane od potresa, a da su tri škole (OŠ Miroslav Krleža u koju je investirano 90 milijuna kuna, OŠ Ivan Merz u čiju obnovu je uloženo 58 milijuna kuna i OŠ Vugrovec-Kašina ukupne investicije 24 milijuna kuna) te jedan učenički dom A. B. Bušića (u koji je uloženo 26 milijuna kuna) cjelovito obnovljeni. Na još dvije škole, dodao je, radovi su u tijeku.

- Tijekom 2023. će biti obnovljene šest škola, od čega su četiri najkompliciranije, sve su u procesu javne nabave i ugovaranja te obnova kreće - rekao je.

Istaknuo je kako se do sad u svoje obnovljene škole vratilo 1060 učenika, a do kraja godine vratit će ih se ukupno 1672. Vrijednost svih radova iznosi 366 milijuna kuna od čega će, naglasio je, polovicu pokušati povratiti iz Fonda solidarnosti ili Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Petek objavio: 'Članovi Kluba koalicije Možemo! sjede u 60 radnih skupina i povjerenstava'
Petek objavio: 'Članovi Kluba koalicije Možemo! sjede u 60 radnih skupina i povjerenstava'

Tomašević je najavio kako u četvrtak kreću i radovi u Škorpikovoj te da će trajati nešto manje od tri tjedna. 

- Bit će smanjena prometnost. Na najmanju moguću mjeru smo smanjili vrijeme trajanja. Pozivamo građane da, ako mogu, koriste zaobilazne pravce. Privremena regulacija na Jadranskom mostu funkcionira bolje - rekao je. 

'Stadion? Jučerašnja izjava mi je prva informacija' 

Na pitanje oko izgradnje stadiona, Tomašević je rekao da mu je prva informacija što je jučer izjavljeno u emisiji Otvoreno, gdje je glasnogovornik Vlade rekao kako će država sudjelovati u financiranju izgradnje. 

Podsjetio je kako ova gradska uprava s Upravom Dinama razgovara već godinu dana te da je u tim razgovorima Dinamo izrazio spremnost da investira. 

- Javni novac nikad nije bio tražen nego novac koji ima Dinamo plus investitori za popratne sadržaje koji bi se gradili uz stadion. Ono što se od Grada tražilo je da osigura zemljište i mogućnost izgradnje popratnih sadržaja, koji uključuju hotel, podzemnu garažu i određeni broj trgovačkih i poslovnih prostora - rekao je dodavši kako Grad na tome i radi.

- Imovinsko-pravno nije riješeno zemljište Maksimira u smislu da je u potpunosti u vlasništvu Grada i tu smo u intenzivnoj komunikaciji s Katoličkom crkvom i Kaptolom - kazao je pa ponovio da mu je ta najava iz Otvorenog da bi država sudjelovala prvi glas. 

- Nismo o tome razgovarali, ali ćemo razgovarati, imamo uskoro sastanak s Vladom na niz tema, ovo će biti definitivno jedna od tih tema. Nije rečen nikakav iznos niti rok u kojem bi se to dogodilo i, kažem, to me donekle iznenadilo jer do sada Dinamo nikada nije govorio da je problem u novcu nego u zemljištu, a zemljište Grad mora osigurati na način da riješi ove imovinsko-pravne sporove plus prostorno planski osigurati uvjete da se mogu graditi popratni sadržaji,koji su bitni za samoodrživost financijske konstrukcije same investicije - rekao je.

Stigla naredba iz Uefe: Dinamo mora promijeniti izgled tribine
Stigla naredba iz Uefe: Dinamo mora promijeniti izgled tribine

Upitan koja bi bila najbolja lokacija za izgradnju, gradonačelnik je poručio kako postoji konsenzus Vlade, HNS-a i Grada da nije potrebna nova lokacija.

- Ne treba novi nacionalni stadion na lokaciji poput Blata ili drugih o kojima se spekuliralo, nego da se sruši postojeći stadion jer je već 800 milijuna kuna ulupano u nešto što izgleda kao ruglo Europe i da se tamo izgradi novi, koji će koristiti Dinamo i hrvatska nogometna reprezentacija kada igra u Zagrebu. Iz te perspektive, potreba da se uz maksimirski stadion izgradi novi samo za reprezentaciju, konačno postoji konsenzus i Vlade i Grada i HNS-a da to nije potrebno. Mi, isto tako, vodimo računa da se obnovi stadion u Kranjčevićevoj i da ga se stavi u funkciju da može zadovoljavati uvjete europskih utakmica, pokušavamo osigurati financijsku konstrukciju i za to - zaključio je.

ANKETA Gdje treba izgraditi novi stadion? U Zagrebu ili drugdje?
ANKETA Gdje treba izgraditi novi stadion? U Zagrebu ili drugdje?

O otpadu: 'Sve ide na Jakuševec, da, ali ne na istu hrpu' 

Govoreći o novom modelu prikupljanja otpada istaknuo je kako se već sad vide znatne promjene u količini miješanog komunalnog otpada te da će vrlo brzo dovesti do rezultata.

Na tvrdnje da sav taj otpad ide na istu lokaciju, na Jakuševec, Tomašević je rekao kako sve ide tamo, ali ne na istu hrpu.

- Tamo je distributivni centar za različite obrade, frakcije i daljnji transport. Na odlagalište ide samo miješani otpad. Biootpad ide na kompostanu, uskoro ćemo pozvati građane da u kompostani na Jakuševcu pokupe kompost koji mogu koristiti za sadnju cvijeća. Papir Čistoća prodaje, te cijene su sada pale s energetskom krizom u cijeloj Europi, ali ga i dalje prodaje i time financira sustav. Plastika ide privatnim oporabiteljima i to će tako biti dok Grad ne sagradi sortirnicu. Grad s CIOS grupom ima ugovor za plastiku i biootpad, ali za biootpad ga ne konzumira jer ima svoje kapacitete - istaknuo je podsjetivši kako je godišnji gubitak Čistoće bio oko 200 milijuna kuna, ali da se on sad smanjuje, prvo jer su glomazni otpad maknuli od CIOS grupe i partnera, na čemu je nastala ušteda od 60 milijuna kuna godišnje.

- Ne ide to, ponavljam, na istu hrpu - naglasio je.

'Povećat će se količina besplatnih vrećica' 

Komentirajući prijedloge zastupnika Renata Peteka, koje je uputio putem Facebooka, gradonačelnik je istaknuo kako su već donijeli odluku da će proširiti kategoriju onih koji imaju pravo na besplatne vrećice, ali da će i povećati količinu besplatnih vrećica obiteljima s malom djecom.

- Više ćemo staviti kategorija građana koji imaju određena medicinska stanja, a zbog kojih stvaraju otpad, da dobiju besplatne vrećice, a povećat ćemo i količinu obiteljima s malom djecom jer smo i sami uvidjeli da četiri od 10 litara nisu dovoljne - rekao je dodavši kako žele napraviti sustav koji je pravedan i nagrađuje one koji odvajaju otpad.

- Na građanima je da li će odvajati, ali oni koji odvajaju moraju plaćati manju cijenu u odnosu na one koji ne odvajaju i to smo obećali kad smo išli na izbore - naglasio je.

Upitan gdje ima za kupiti plavih vrećica, Tomašević je naglasio kako nema Čistoća sa svim trgovačkim lancima ugovorenu prodaju.

- Nije to nestašica nego jednostavno neki trgovački lanci nisu ugovorili to. 10 milijuna vrećica je distribuirano trgovačkim lancima, milijun paketa po 10 komada vrećica. Imamo manje od 400.000 kućanstava, a milijun paketa vrećica je prodano i svakim danom ih sve više ide trgovačkim lancima - rekao je podsjetivši kako prihod od marže na vrećicama ide isključivo Čistoći.

Poslovni korisnici imaju posebne ugovore sa Čistoćom i nisu vezani za ZG vrećice. Tu spada, naglasio je,  Grad.

- Plaćaju istu cijenu koliko koštaju vrećice po volumenu otpada, no imaju posebne ugovore sa Čistoćom. Plaćaju spremnike po ispražnjenom volumenu - rekao je.

Adventske kućice vraćaju se ove godine na Zrinjevac, sve se širi i u nekoliko kvartova u Zagrebu
Adventske kućice vraćaju se ove godine na Zrinjevac, sve se širi i u nekoliko kvartova u Zagrebu

'Jakuševec? Nemamo što skrivati' 

Najavio je kako će sljedeći tjedan doći 10-ak kamiona Čistoći koji su u najmu dok se ne završi javna nabava za kupovinu novih obzirom da Čistoća ima rekordan broj odvoza otpada. Ali i kako će se broj odvoza reciklanata povećati jednom tjedno, a miješanog otpada, kao u Ljubljani, s vremenom smanjivati jer odvajanjem neće više biti potrebe za toliko velikim brojem odvoza. 

Upitan zašto mediji ne smiju vidjeti kako sve to funkcionira na Jakuševcu, gradonačelnik je poručio kako nije nikakav bauk da se to vidi.

- Ići će uskoro i reklamna kampanja na kojoj će se to vidjeti. Nema nikakvih problema da mediji to vide. Skoro svaki dan je inspekcija na Jakuševcu, već bi kaznu dobili da je išta problematično. Naravno da smo svjesni da trebamo dalje ulagati u infrastrukturu, treba nam dodatna kompostana i sortirnica kako bi što manje ovisili o privatnicima. Nemamo ništa za skrivati. Za sve oni koji pitaju zašto se prvo nije riješila infrastruktura pa onda uveo novi model, zato što plaćamo milijunske penale jer ne odvajamo dovoljno. Zagreb dvostruko manje odvaja od Osijeka - poručio je.

Dodao je kako je do subote bilo 10-ak kazni, do danas još par, a upozorenja oko stotinjak.

'Cijene Domova za starije za sad neće rasti'

Upitan hoće li poskupjeti cijena Domova za starije, gradonačelnik je istaknuo kako su gradski domovi značajno jeftiniji od privatnih unatoč tome što stvaraju gubitke u ovoj energetskoj krizi.

- Veći iznos za Domove ide iz proračuna kako bi spriječili povećanje cijena. Dakle, povećanja cijena za sada neće biti. Kad nećemo to moći kompenzirati iz proračuna morat će poskupjeti, ali će opet ostati jeftinije od privatnih - naglasio je.

Na pitanje u što će biti uloženo 300 milijuna kuna kredita, Tomašević je rekao da ne zna ovako iz glave, ali da je to svake godine u jednakom iznosu za kapitalne investicije. 

- Ništa nije dramatično, i dalje Grad drži svoju kreditnu liniju pod kontrolom - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...