Obavijesti

News

Komentari 133

Prevaranti: Oni lažu te dobro žive od humanitarne pomoći

Prevaranti: Oni lažu te dobro žive od humanitarne pomoći
6

Čovjek na snimci laže da je nepokretan. No jasno se vidi kako ustaje i šeće prostorijom bez ičije pomoći. Dobio je na korištenje stan s plaćenim režijama

VIDEO

Govorili su da nemaju što jesti pa zato traže pomoć od dobrih ljudi, a poslije bismo otkrili da imaju i više od 6000 kuna prihoda. Prepoznali smo mnoge koji tako parazitiraju i rekli smo im da nam se više ne javljaju za pomoć. Bilo je zbog toga fizičkih nasrtaja na naše volontere, prijetili su im, vrijeđali ih i klevetali, govore predstavnici humanitarnih udruga Mali zmaj, Anđeo bez krila, Betlehem Zagreb te Hrvatski pokret za život i obitelj.

Najdrastičniji primjer je lažni nepokretni invalid iz okolice Zagreba - muškarac na fotografiji. On i njegova supruga imaju petero djece te zbog njih traže pomoć u udrugama i na internetu. Tvrde da je čovjek prikovan za kolica. Posjetili smo ga i suočili s videomaterijalom na kojem se jasno vidi da ustaje iz kolica te hoda samostalno i bez poteškoća.

- Pa što onda? Moja žena i ja možemo pisati što hoćemo i kome hoćemo. Što nam možete - drsko je odbrusio.

Dobio je na korištenje gradski stan s plaćenim režijama, dobiva odjeću i hranu, potrepštine i dječje knjige, a kada se skupe sve vrste pomoći (bez donacija), na mjesec skupi više od 6000 kuna.

- Želimo takvima stati na kraj i poručiti ljudima da ne nasjedaju na njihove priče. Prije nego što nekome uplate donaciju, neka se o njemu raspitaju - poručuju iz udruga. Sanela Mlinarić iz Anđela bez krila nadovezuje se kako lažni socijalni slučajevi svakoga dana prijete i maltretiraju ako ne dobiju što žele, a poseban su slučaj pojedinci koji donacije prodaju na internetu.

- Otkrili smo ih nekoliko. Jave se da im treba odjeće i obuće za djecu, a potom robu preprodaju. Prepoznajemo cipelice koje smo im darovali prije tri dana - zaključuje Martina Leopold iz Malog zmaja.

Donacije su trošili na apartmane i jacuzzije

U udrugama kažu da su se susreli s različitim vrstama prevaranata. Žena je dobila donacije za unuka, a uložila ih je u apartmane. Muškarac je od dobivenog novca kupio jacuzzi i novi namještaj.

- Prema našem iskustvu, novac najčešće daruju umirovljenici, majke s malom djecom i trudnice. Nije u redu da si otkidaju od usta zbog prevaranata - kažu u udrugama.

Svi znaju da laže, a ipak mu ništa ne mogu

Sa slučajem čovjeka na fotografiji (gore) upoznati su i u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu. Kažu da su mu pomogli prije nekoliko godina jer mu je tada zaista pomoć bila nužna, no on je postao pohlepan.

- Vidio sam ga da hoda. Nije istina da je nepokretan. On tako iskorištava tuđu dobrotu, a s vremenom je počeo tražiti previše - rekao je Miodrag Demo iz Poglavarstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 133
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu