News

Komentari 10

Preživjela je holokaust, a Rusi su je ubili u Mariupolju: 'Živjeli smo u podrumu kao životinje'

Preživjela je holokaust, a Rusi su je ubili u Mariupolju: 'Živjeli smo u podrumu kao životinje'

Vanda je kraj dočekala u ledenom podrumu bez vode i osnovnih zaliha, a svaki izlazak iz podruma bio je rizičan, s dva snajperista postavljena u blizini najbližih izvora vode

Vanda Semjonovna Obiedkova (91) preminula je u opsadi Mariupolja, rekla je njezina kćer za Chabad.org.

Skrivala se bez vode u ledenom podrumu do 4. travnja, kada je preminula.

POGLEDAJTE VIDEO:

Obiedkova, žena židovskog podrijetla, na isti se način skrivala prije 80 godina kada su nacističke snage okupirale njezin Mariupolj. Ovoga se puta skrivala od istog zla, ruskih snaga koje su okupirale grad i prekinule dotok osnovnih zaliha.

- Mama nije zaslužila takvu smrt- rekla je njezina kći Larissa.

- Nije bilo vode, struje, grijanja - i bilo je nepodnošljivo hladno- rekla je Larissa koja se u podrumu skrivala s majkom. 

- Ništa nismo mogli učiniti za nju. Živjeli smo kao životinje.

Svaki trenutak proveden izvan podruma bio je rizičan, s dva snajperista postavljena u blizini najbližih izvora vode i nemilosrdnim bombardiranjem s neba.

- Svaki put kada je bomba pala, cijela se zgrada zatresla. Moja majka je stalno govorila da se ne sjeća nečega sličnog tijekom Drugog svjetskog rata.

Vanda, rođena 1930. godine, imala je samo deset godina kada su nacistički okupatori stigli u lučki grad i okupili njegovo židovsko stanovništvo u listopadu 1941. godine. Odveli su tisuće stanovnika, uključujući i Vandinu majku, te ih pogubili i bacili u masovnu grobnicu.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti ovdje<<<

Djevojčica je pobjegla skrivajući se u podrumu kada su njemački SS časnici stigli u njezin dom kako bi odveli njezinu majku. Preživjela je ostatak nacističke okupacije provodeći sljedeće dvije godine u bolnici, u koju ju je njezin otac, koji nije bio Židov, uspio prijaviti.

Vanda je druga osoba koja je preživjela holokaust, a za koju se zna da su je ubili ruski okupatori. U ožujku je, u granatiranju grada, preminuo 96-godišnjak koji je preživio koncentracijski logor.

Gradonačelnik Mariupolja kaže da je 100.000 ljudi ostalo zarobljeno u istočnom lučkom gradu, koji je od početka invazije pod intenzivnim ruskim bombardiranjem, prenosi BBC.

Grad je ključna strateška meta Moskve, koja bi, ako bude zarobljena, oslobodila tisuće ruskih vojnika za sudjelovanje u ofenzivama na drugim mjestima i omogućila ruskim snagama na aneksiranom Krimu da se izravno povežu sa separatističkim snagama na istoku.

Unatoč višestrukim ultimatumima iz Rusije, ukrajinski branitelji su obećali da će se za Mariupolj boriti do kraja.