News

Komentari 2

Europski parlament: Ukrajinci žele izbacivanje Rusije iz svih međunarodnih organizacija

Europski parlament: Ukrajinci žele izbacivanje Rusije iz svih međunarodnih organizacija

Na sjednici su sudjelovali ukrajinski predstavnici koji su otišli korak dalje i zatražili od Europske unije niz drugih sankcije koje ne pogađaju samo rusku ekonomiju.

Ukrajinski predstavnici u srijedu su na sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, osim potpunog embarga na uvoz ruskog plina i nafte, zatražili niz dodatnih sankcija među kojima je i izbacivanje Rusije iz svih međunarodnih organizacija.

Europska komisija priprema Moskvi šesti paket sankcija, dva mjeseca nakon početka ruske agresije na Ukrajinu. Članovi Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta istaknuli su da sankcije moraju onemogućiti Kremlju financiranje rata. Zbog toga su se složili s uvođenjem potpunog embarga na uvoz ugljena, nafte i plina iz Rusije te sa zabranom plovidbe ruskih brodova europskim morima i zabranom uplovljavanja u europske luke.

Na sjednici su sudjelovali ukrajinski predstavnici koji su otišli korak dalje i zatražili od Europske unije niz drugih sankcije koje ne pogađaju samo rusku ekonomiju. Predsjednica Odbora za vanjsku politiku ukrajinskog parlamenta Olena Homenko kazala je da se sve donesene sankcije moraju odmah primijeniti i na Bjelorusiju.

''Želimo apelirati na sve države članice da pribjegnu diplomatskoj izolaciji. Mislim na odlazak ruskih diplomata iz država članica, zatim na uvođenje viznog režima nositeljima ruske putovnice, povlačenje boravišnih dozvola za ruske službenike i njihove obitelji te izbacivanje Rusije iz svih međunarodnih organizacija. Jedino se Vijeće Europe odlučilo na taj potez'', izjavila je.

Homenko je također pozvala na sankcije ruskim 'influencerima', glazbenicima i piscima koji daju doprinos kriminalnim radnjama u Ukrajini.

>>Događanja uživo iz Ukrajine pratite ovdje<<

Zamjenica predsjednika Odbora za EU integraciju u ukrajinskom parlamentu Maria Mezenceva smatra da su dosadašnji paketi sankcija doveli do rasta troškova svakodnevnog života u Rusiji. Isključenje svih ruskih banaka iz međunarodnog SWIFT mehanizma vidi kao zajednički cilj Ukrajine i EU-a.

''Nemojmo zaboraviti na blokiranje roaminga i neke druge tehničke aspekte kada je riječ o telekomunikacijama te na blokiranje mogućnosti ruske propagande'', kazala je.

Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja, grada koji su ruske snage zauzele na početku invazije, podsjetio je da ruska propaganda od početaka rata prikazuje Ukrajince kao naciste.

''Ne mogu vjerovati da netko zaista misli da nacisti žive u zemlji koja želi postati dijelom europske obitelji. Sudbina Melitopolja je nepoznata. Tisuće vojnika i civila su ubijene, a nastavnici i medicinsko osoblje bježe iz grada'', istaknuo je Fedorov.

Gradonačelnik Melitopolja traži od Europske unije da učiniti sve kako bi pomogla Ukrajini, bilo slanjem dodatnog oružja ukrajinskoj vojci, bilo jačim pritiscima na Rusiju.

Fedorova su zarobile sigurnosne službe samoproglašene Luhanske Narodne Republike dok se bavio izvanrednom situacijom svog napadnutog grada, no pušten je nakon nekoliko dana. Na oružani sukob u Ukrajini gleda kao na rat protiv cijelog civiliziranog svijeta.

Posljedice uvođenja embarga osjetila bi mnoga europska kućanstva, kazala je zastupnica Europske pučke stranke Sandra Kalniete. ''Međutim, moramo se i mi malo žrtvovati, to je najmanje što možemo podnijeti ne bi li pomogli Ukrajini'', rekla je.

Zastupnik socijaldemokrata Tonino Picula također podržava oštrije sankcije Rusiji, ali upozorava da se pojedine države članice ne pridržavaju ni dosad dogovorenih sankcija.

''Nadzorna tijela Europske komisije trebala bi provjeriti primjenjuju li sve države članice sankcije, dok bi države članice trebale kazati jesu li spremne pokazati podatke o provođenju sankcija nad Rusijom'', poručio je hrvatski eurozastupnik.

POGLEDAJTE VIDEO: