News

Komentari 0

Prihodi od oglašavanja TikTok-a temelje se na osobnim podacima korisnika i djece?

Prihodi od oglašavanja TikTok-a  temelje se na osobnim podacima korisnika i djece?

TikTok se suočava s pravnim izazovom bivše povjerenice za djecu iz Engleske Anne Longfield zbog načina na koji prikuplja i koristi dječje podatke

Zahtjev se podnosi u ime milijuna djece u Velikoj Britaniji i EU koja su koristila izuzetno popularnu aplikaciju za razmjenu videozapisa.

TikTok je rekao da je slučaj bez osnova i da će se boriti protiv njega.

Odvjetnici tvrde da TikTok uzima osobne podatke djece, uključujući telefonske brojeve, videozapise, točnu lokaciju i biometrijske podatke, bez dovoljnog upozorenja, transparentnosti ili potrebnog pristanka propisanog zakonom, a da djeca ili roditelji ne znaju što se radi s tim podacima.

 -Privatnost i sigurnost glavni su prioriteti TikTok-a i imamo robusne politike, procese i tehnologije kako bismo zaštitili sve korisnike, a posebno naše tinejdžere. Vjerujemo da tvrdnje nemaju osnova- rekli su iz TikTok-a.

TikTok ima više od 800 milijuna korisnika širom svijeta, a matična tvrtka ByteDance prošle je godine ostvarila milijarde dobiti, a velika većina toga dolazi od prihoda od oglašavanja.

Zahtjev se pokreće u ime sve djece koja koriste TikTok od 25. svibnja 2018., bez obzira imaju li račun ili postavke privatnosti. Djeca koja ne žele biti zastupljena mogu se odjaviti.

Gospođa Longfield rekla je za BBC da se usredotočila na TikTok jer, iako su sve platforme društvenih mreža prikupljale informacije, TikTok je imao "pretjerane" politike prikupljanja podataka.

-TikTok je izuzetno popularna platforma društvenih medija koja je djeci pomogla da održavaju kontakt sa svojim prijateljima tijekom nevjerojatno teške godine. Međutim, iza zabavnih pjesama, plesnih izazova i trendova sinkronizacije usana krije se nešto mnogo zlokobnije-rekla je gospođa Longfield.

Dodala je da ti roditelji imaju "pravo znati" koje se privatne informacije prikupljaju putem TikTokove "sjene prakse prikupljanja podataka".

Slučaj zastupa odvjetnička tvrtka Scott i Scott. Partner Tom Southwell rekao je kako vjeruje da informacije koje je prikupio TikTok predstavljaju "ozbiljno kršenje zakona o zaštiti podataka Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a".

Prihodi od oglašavanja TikToka i ByteDancea temelje se na osobnim podacima njihovih korisnika, uključujući djecu. Neprihvatljiva je zarada od tih podataka bez ispunjavanja zakonskih obveza i moralne dužnosti zaštite djece na mreži- rekli su iz odvjetničke tvrtke.

Najčitaniji članci