Obavijesti

News

Komentari 5

Prihvatili 10 amandmana, bit će novca za besplatne higijenske menstrualne potrepštine u školi

Prihvatili 10 amandmana, bit će novca za besplatne higijenske menstrualne potrepštine  u školi

Niti jedna djevojka više ne smije doći u situaciju da izostaje iz škole u dane mjesečnice jer nema novca za uloške ili da umjesto uložaka koristi wc papir, papirnate maramice ili stare krpe, napisala je Sabina Glasovac

VIDEO

Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijela zaključak o prihvaćanju amandmana saborskih zastupnika na prijedlog državnog proračuna za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu, kojim daje suglasnost na deset podnesenih amandmana.

Prihvaćen je zajednički amandman četvero zastupnika iz Šibensko-kninske županije - Branke Juričev-Martinčev (HDZ), Josipa Begonje (HDZ), Franka Vidovića (SDP) i Hrvoja Zekanovića (HDS). Njime je osigurano 500.000 eura za kompletnu dokumentaciju za izgradnju Zračne luke "Srce Dalmacije" na prostoru naselja Pokrovnik.

Prihvaćen je amandman nezavisne Marine Opačak Bilić (Klub socijaldemokrata) da se povećaju sredstva za prevenciju nasilja među mladima, kao i amandman Kluba zastupnika IDS-a da se povećaju sredstva za sanaciju Eufrazijeve bazilike u Poreču.

Prihvaćen je i amandman Boške Ban Vlahek za povećanje sredstava za projekt čakovečkog centra za odgoj i obrazovanje, zatim zastupnika Romane Nikolić, Predraga Štromara, Damira Habijana, Kluba zastupnika SDP-a te zastupnica Sabine Glasovac i Magdalene Komes.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vlada je prihvatila amandman kojim se osiguravaju zalihe besplatnih menstrualnih higijenskih potrepština (uložaka) u školama i skloništima za žene žrtve nasilja. Borba protiv menstrualnog siromaštva se nastavlja! Niti jedna djevojka više ne smije doći u situaciju da izostaje iz škole u dane mjesečnice jer nema novca za uloške ili da umjesto uložaka koristi wc papir, papirnate maramice ili stare krpe! Iako su mi odbili ostalih 19 amandmana, ja sam neizmjerno sretna zbog ovog jednoga! - napisala je Sabina Glasovac na Facebooku.

Vezano uz prijedlog zakona o sportu, prihvaćen je amandman Kluba zastupnika HDZ-a koji se odnosi na uvjete za dobivanje Državne nagrade za životno djelo.

Zaključak o potpisivanju ugovora o antivirusnom lijeku Paxlovidu

Donesen je i zaključak o potpisivanju ugovora kako bi se hrvatsko tržište opskrbilo antivirusnim lijekom Paxlovidom za liječenje covida-19.

Riječ je o Pfizerovu lijeku za liječenje u ranoj fazi bolesti, radi sprječavanja težih oblika bolesti i hospitalizacije, a namijenjen je za liječenje odraslih i adolescenata. Njegova nestašica proteklih mjeseci izazvala je dosta negodovanja u javnosti.

Za razdoblje do kraja 2022. i prvo tromjesečje 2023. nabavlja se 10.000 doza tog lijeka, financijska sredstva osigurana su u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, a za potpisivanje ugovora ovlaštena je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić.

U Vladi navode da taj lijek nije bilo moguće nabaviti u slobodnoj prodaji tako da Hrvatska, prema preporuci Europske komisije, sudjeluje u postupku zajedničke nabave Paxlovida između Europske komisije i tvrtke Pfizer.

Europska komisija je 23. studenoga, nakon provedbe zajedničke nabave, sklopila Okvirni ugovor za opskrbu Paxlovidom za sve države članice koje su se uključile u postupak zajedničke nabave.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS