Obavijesti

News

Komentari 51

'Prijatelji Sirije': Više od 70 zemalja pokušava riješiti krizu

'Prijatelji Sirije': Više od 70 zemalja pokušava riješiti krizu
3

Amerika, Europa i arapske zemlje planiraju zatražiti od sirijskog predsjednika da dozvoli pristup humanitarnim organizacijama u najpogođenije dijelove zemlje

VIDEO

Velika konferencija na kojoj će se pokušati pronaći rješenje sirijskih nemira održava se u Tunisu. Amerika, Europa i arapske zemlje planiraju zatražiti od sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da u narednih nekoliko dana dozvoli pristup humanitarnim organizacijama u najpogođenije dijelove zemlje.

Rusija i Kina, ključni sirijski saveznici koji su zaustavili izglasavanje UN-ove rezolucije protiv Damaska, nisu nazočni na konferenciji "Prijatelja Sirije".

Predstavnici oko 70 zemalja, uključujući one SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Turske, nazočit će konferenciji koju organizira Arapska liga. 

Konferencija će sastaviti deklaraciju o Siriji kojom će se tražiti primirje i da humanitarne organizacije procijene stanje, a ako zahtjevi deklaracije budu zanemareni, Siriji prijete još oštrije sankcije.

Ipak, javlja BBC, konferencija 70-ak zemalja teško će uvjeriti Damask da promijeni svoje stavove prema ustanku, ali svakako će osnažiti pritisak na zemlju u sukobu.

Kofi Annan  izaslanik za Siriju

Dan uoči konferencije u Tunisu UN i Arapska liga imenovali su Kofi Annana svojim izaslanikom za Siriju. Annan, bivši glavni tajnik UN-a, proteklih je godina djelovao kao diplomat pri rješavanju nekoliko dugotrajnih sukoba. Annan je potvrdio da će "pružati dobre usluge u cilju privođenja kraju nasilja i kršenja ljudskih prava te promicanju mirnog rješenja sirijske krize".

Američka državna tajnica Hillary Clinton naglasila je da želi vidjeti napredak na tri područja: u pružanju humanitarne pomoći, u povećanju pritiska na režim predsjednika Bashara al-Assada te u pripremama za demokratsku tranziciju vlasti.

Pritisak na sirijsku vladu, ali i Rusiju

Britanski premijer David Camerom smatra kako je neophodno da se međunarodna zajednica ujedini po pitanju sirijske krize dok francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe tvrdi da konferencija treba izvršiti maksimalni pritisak na sirijsku vladu, ali i Rusiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu