News

Komentari 4

Prijatelji stradalog pilota Marka Novkovića grade sklonište na Velebitu s njegovim imenom

Prijatelji stradalog pilota Marka Novkovića grade sklonište na Velebitu s njegovim imenom

Kampanja je u samo jednom danu prikupila preko 12 od potrebnih 10.000 dolara. Najveću donaciju uplatio je Goran Višnjić, inače Novakovićev prijatelj

Prijatelji Marka Novkovića, pilota HRZ-a, člana akro grupe Krila oluje i strastvenog planinara koji je prošle godine tragično stradao u padu školskog aviona u Biljanima Donjim odlučili su pokrenuti internetsku kampanju.

Naime, prikuplja se novac za izgradnju planinarskog skloništa na Velebitu koje će nositi njegovo ime.

Kampanja u samo 24 sata prikupila preko 12 od potrebnih 10 tisuća dolara. Najveću donaciju uplatio je Goran Višnjić inače Novkovićev prijatelj piše Antena Zadar.

Prisjetimo se u padu školskog aviona Zlin kod Biljana Donjih u zaleđu Zadra poginuli su natporučnik Marko Novković i kadet Luka Jagatić. Novković je bio član "Krila oluje", a Jagatić je tek krenuo sa školom letenja.

Bilo je to samo godinu dana nakon što je postao novi član akrobatske grupe Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva "Krila oluje" mladi natporučnik poginuo je tijekom obuke leta.

- Natporučnik Marko Novković, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i član akro grupe Krila Oluje, rođen je 1989. u Melbourneu u Australiji. Diplomirao je 2013. kao pripadnik XVII naraštaja vojnih pilota. Od 2019. pilot je akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“. Sudjelovao je u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama.

Uz sav trud koji je davao u svojoj profesionalnoj karijeri Marko je svaki svoj slobodan trenutak provodio u otkrivanju ljepota Velebita gdje se na razno razne načine angažirao u očuvanju i educiranju ostalih o važnosti Velebita za našu Zemlju.

Kao aktivni član planinarskog društva Paklenica sudjelovao je u gradnji i obnovi planinarskih skloništa i staza na Velebitu.

Njegova smrt pogodila je Zadar, a njemu u čast naslikan je mural na Putu Petrića gdje je živio s obitelji.

Novo planinarsko sklonište, u znak zahvale i sjećanja nosit će ime “Planinarsko sklonište Marko Novković”, a izgradit će se na Rudinama - navode na linku na kojem se može donirati.