Obavijesti

News

Komentari 7

Prije dvije godine su smijenili upravu KB Dubrava, a Beroš sad tvrdi da ne mogu ništa Ćorušiću

Prije dvije godine su smijenili upravu KB Dubrava, a Beroš sad tvrdi da ne mogu ništa Ćorušiću

Vlada je prije dvije godine smijenila upravu KB Dubrava nakon što je inspekcija utvrdila manje nepravilnosti i manjak komunikacije. No kad šef KBC - a Zagreb javno krši zakon, iz ministarstva kažu da nisu nadležni

VIDEO

Ostavio je gazu u jednoj pacijentici, drugoj je izvadio krivi jajnik unatoč onome što su govorili nalazi. Oba puta je negirao da se radi o liječničkoj pogrešci. Ali to nije jedini put da mu nalazi nisu značili ništa, bio je na čelu mistične treće komisije koja je na temelju literature, umjesto nalaza, donijela mišljenje da se Čavajdi uskrati prekid trudnoće, iako je i dalje nejasno tko ih je okupio i dao im da išta razmatraju. Dva puta je javno kršio liječničku tajnu, jednom da opravda zašto njegovi zaposlenici i kolege ne rade svoj posao kojeg su po zakonu dužni u slučaju Mirele Čavajde, drugi put da objasni da vađenje krivog jajnika nije tako strašno. Dva puta je koristio vatreno oružje u naseljenom području, jednom tijekom obiteljske svađe kad je prijetio i da će počiniti suicid. Ali je našao novog mandatara Tomislavu Karamarku, Tihomira Oreškovića, pa je umjesto u ministarsku fotelju, zasjeo na čelo KBC  -a Zagreb, protiv kojeg se vode 103 tužbe zbog nesavjesnog liječenja. 

Još jedan Ćorušićev skandal: Operirao ženi jajnik, ostala mu gaza, pokušali sve zataškati?!
Još jedan Ćorušićev skandal: Operirao ženi jajnik, ostala mu gaza, pokušali sve zataškati?!

Ministarstvo nije reagiralo ni kad je namjerno iznosio neistine i manipulirao javnost u slučaju Čavajda, a kad su ga kolege iz Slovenije ljutito demantirale, kao i ginekolozi u Hrvatskoj koji su otjerani u privatnu praksu, nije više komentirao slučaj. Sve do Nedjeljom u 2 kad je ponovno iznosio svoje neutemeljeno mišljenje. Nakon te emisije, HUBOL i Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata tražili su ostavku i  sankcije zbog kršenja liječničke tajne od Hrvatske liječničke komore i Ministarstva zdravstva. 

Iz HLK - a su zatražili njegovo očitovanje, a sankcije može donijeti samo Visoki časni sud komore na čijem čelu je Ivan Turudić, suprug Tatjane Pavelić Turudić. Ona je ginekologinja s prizivom savjesti u KB - u Sveti Duh i članica radne skupine koja je odavno trebala donijeti novi prijedlog zakona o pobačaju i pravu na odlučivanje o rađanju djece. Na čelu te radne skupine je upravo Ćorušić. 

Iz ministarstva su nam službeno odgovorili da oni nisu nadležni. 

- S obzirom na činjenicu da nadzor nad provedbom propisa iz područja zaštite osobnih podataka provodi Agencija za zaštitu osobnih podataka, molimo da im se obratite kao nadležnom tijelu. Ukoliko pacijentica smatra da su ugrožena njena prava, može se također obratiti Nacionalnom povjerenstvu za zaštitu prava pacijenata pri Ministarstvu zdravstva - napisali su u odgovoru. 

No što je s inspekcijom Ministarstva zdravstva, obzirom da je liječnička tajna definirana u Zakonu o liječništvu? Gdje je ta ista inspekcija u slučajevima vađenja krivog jajnika i ostavljanja gaze u pacijentici? 

Smijenili cijelu upravu po kratkom postupku

Zanimljivo je da je to isto ministarstvo, na čelu s Vilijem Berošem, 2020. godine predložilo na sjednici Vlade smjenu Uprave KB Dubrava, koja se na kraju i dogodila. Naime, nakon pisma jedne liječnice, inspekcija ministarstva zdravstva je ušla u tu bolnicu. 

-  Došao je nalaz zdravstvene inspekcije, ukazuje na manje propuste u pružanju zdravstvene zaštite koje nisu polučile veće posljedice. Isto tako je nađena neodgovarajuća razina komuniciranja Uprave bolnice i koordinatora za bolničko liječenje covid-19 bolesnika koji je postupao po odlukama ekspertne skupine ministarstva zdravstva. Na sjednici Vlade je došlo do promjene članova Upravnog vijeća i oni će postupati sukladno zakonskim obvezama - kazao je ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice Vlade 29. listopada 2020. godine. 

Postavljena je nova Uprava koja je odlučivala o smjeni ravnatelja Srećka Marušića i na kraju ga i smijenila u studenom iste godine. 

Kako to da zbog manjih propusta Vlada može razriješiti cijelu upravu državne bolnice, ali zbog kršenja zakona, pravila struke i liječničkih pogrešaka ne mogu ništa ravnatelju najvećeg državnog bolničkog centra? 

Uživa zaštitu u stranci?

Izvori bliski vrhu HDZ - a kažu da Ćorušić uživa veliku potporu desnijih kolega iz stranke, koja nije oslabjela ni kad se Tihomir Orešković pokazao kao loš izbor za premijera u vladi HDZ - a i MOST - a. Ni intervencije policije zbog alkoholizma i vatrenog oružja nisu poljuljale tu podršku, dapače, Centar za socijalnu skrb nije intervenirao u obitelji Ćorušić.

- Centar za socijalnu skrb, nadležan prema mjestu prebivališta g. Ćorušića, nije imao saznanja, a samim time nije niti postupao u obitelji, vezano uz nasilje u obitelji, koje se prema navodima u medijima dogodilo 2009. godine. Ističemo kako po dobivenim informacijama o slučajevima nasilja u obitelji, centar za socijalnu skrb postupa sukladno Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, Obiteljskom zakonu i dugim zakonskim propisima i pravilima struke, u svrhu zaštite prava i dobrobiti žrtava nasilja u obitelji - odgovorili su nam iz Centra.

Ćorušić je poslao i priopćenje u kojem obavještava da će sudskim putem tražiti zaštitu od medija koji ga  nazivaju obiteljskim nasilnikom, a ako mu je vjerovati, isti postupak bi mogao pokrenuti i protiv Centra za socijalnu skrb Šestine zbog ove izjave. 

Ćorušić: Demantiram navode o meni kao nasilniku i nositelju oružja. Spreman sam se braniti
Ćorušić: Demantiram navode o meni kao nasilniku i nositelju oružja. Spreman sam se braniti

Postavlja se pitanje kako je moguće da nisu izašli na teren kad je prvi puta pištolj izvukao u obiteljskoj svađi, no za to ih treba pozvali policija. Tu je i pitanje zašto mu ta ista policija nije oduzela oružje i lovačku dozvolu tijekom prve intervencije. Poslali smo im upit na kojeg su odgovorili da je sve u zastari i da nam ne mogu odgovoriti. 

- Sukladno zakonskim odredbama vezanih uz provedbu Opće uredbe o zaštiti podataka nismo u mogućnosti izvješćivati javnost o postupanjima policije prema konkretnim osobama. Također Vas obavještavamo da je vođenje evidencija o nečijoj kaznenoj odnosno prekršajnoj odgovornosti u nadležnosti Ministarstva pravosuđa i uprave. S obzirom na vrijeme navodnog događaja koje navodite u svom upitu, skrećemo Vam pažnju na odredbe Prekršajnog zakona (NN 107/07, 39/13, 157/13, 110/15, 70/17, 118/18) koje se odnose na pravo na rehabilitaciju. Naime, protekom 3 godine od pravomoćnosti odluke o prekršaju, osoba se smatra neosuđivanom i svaka uporaba podataka o toj osobi, kao počinitelju, je zabranjena - stoji u odgovoru. 

Pitanje je i zašto Hrvatska liječnička komora nije reagirala u niti jednom od slučajeva navodnog nesavjesnog liječenja, a neće ni sad. 

- Ova 'istraga' liječničke komore je samo kozmetička, upozorenje Ćorušiću da ne cilja na Beroševo mjesto i zadovoljavanje forme da ga se nekako kazni - govori nam izvor. 

Šef Rebra nakon skandaloznih izjava treba biti smijenjen
Šef Rebra nakon skandaloznih izjava treba biti smijenjen

Drugi tvrdi isto.

- Nema šanse da ga se takne prije Sabora HDZ - a. Tu frakciju stranke nije briga što se o njima percipira u javnosti jer su uskog pogleda, samo na svoje pristaše. Možda ga nakon Plenković i makne, kad posluži svrsi, ali teško će otići bez borbe, a to nije nešto što stranci sad treba. Ne treba ni svađa s Kaptolom u trenutku kad je Vrhovni sud odlučio da istospolni parovi mogu posvajati i da je Vigilare diskriminirao cijelu jednu skupinu ljudi. Tu su i pritisci i direktive iz EU - a oko ljudskih prava i ponašanja policije prema migrantima, a Plenkovića desniji dio ne voli pretjerano zbog tolikog približavanja Bruxellesu. Iako je iz stranke izašla većina koja ne vidi korist od Europske unije, i dalje ima 'spavača' koji su ostali zbog osobne koristi i još uvijek mogu pritisnuti šefa - govori nam član HDZ - a iz frakcije sklonije centru. 

Još uvijek čekamo i odgovor DORH - a o tome jesu li postupili po službenoj dužnosti i otvorili istragu protiv Ćorušića zbog kršenja Zakona o liječništvu na javnoj televiziji. Upit smo poslali 22. svibnja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"