Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
54 komentara

'Samo da ne bacamo': Povrće na tržnici jeftinije je popodne...

Najjeftinije je poslije 12 sati, kad se prodavači polako počinju pakirati kući i dodatno snižavaju cijene povrća kako ga ne bi morali nositi doma. No pred kraj radnog vremena možda neće biti svega

Osijek: Bogata ponuda proizvoda na gradskoj tržnici
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
54 komentara

Cijene snižavamo da prodamo povrće, da ga ne bacimo. Kad ga imam puno, cijenu znam sniziti i za trećinu. Na primjer, ako je kilogram najprije bio 10 kuna, kasnije dam i za sedam, rekao je Antun Tabain (67).

Prodajom na osječkoj tržnici počeo se baviti nakon što je tvrtka u kojoj je radio 31 godinu zatvorena. Dodao je i da ljudima često popravi raspoloženje jer je uvijek vedar i nasmijava ih. U četvrtak smo na osječkoj tržnici provjerili i ostale razloge snižavanja cijena.

Venu povrće i cijene 

- Povrće ujutro lijepo izgleda, svježe, a kako odmiče dan, pogotovo tijekom velikih vrućina, već oko 10 sati počne venuti. Morate sniziti cijenu ako želite nešto prodati - rekla je Ana Modrić (76), koja na osječkoj tržnici godinama prodaje plodove iz vlastitog vrta.

Najjeftinije je poslije 12 sati, kad se prodavači polako počinju pakirati kući i dodatno snižavaju cijene povrća kako ga ne bi morali nositi doma. Lakše kvarljivo voće ili povrće neće ni izdržati još jedan prijevoz na tržnicu sljedećeg dana.

No pred kraj radnog vremena možda neće biti svega, pa tko želi nešto određeno, na tržnicu mora odmah ujutro.

Starijim generacijama kupaca na tržnici je poseban užitak bilo cjenkanje s prodavačima.

Cjenkanje je folklor 

- Prije su se ljudi više cjenkali i nisu htjeli kupiti ako barem malo ne snizite cijenu, no danas nema puno takvih. Tek ponekad netko pita. Onda dam jeftinije kunu ili dvije. Ne mogu puno jer i ovako slabo zaradimo - rekla je Ana Modrić.

Dodala je da će jeftinije prodati onima koji kod nje kupuju veću količinu nekog povrća.

- Pitaju li me da im prodam jeftinije, ponekad popustim, pogotovo lijepim mladim ženama - našalio se Antun Tabain i dodao da kod njega žene najbolje prolaze.

I Fahrudin Mojčinović (48) tijekom dana snižava cijene, a za to ima pripremljene i kartice.

- Za popust me najčešće pitaju umirovljenici, a hoću li popustiti i koliko, ovisi o situaciji - rekao je Fahrudin, koji se uzgojem povrća bavi 13 godina.

Subotom bez cjenkanja 

Prodavači na osječkoj tržnici dodali su da je najbolja ponuda subotom, kad je najviše kupaca, ali i prodavača. No tad ne vrijede pravila kao tijekom tjedna, kad je manje kupaca. Ne snižavaju toliko cijene tijekom dana, a teže će pristati i na cjenkanje.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message