Obavijesti

News

Komentari 97

Prije uhićenja maloljetnika, iz sporta izbaciti odrasle huligane

Prije uhićenja maloljetnika, iz sporta izbaciti odrasle huligane
7

Bunjac je kazao kako je reprezentacija postala vlasništvo pojedinaca. Smatra da se to sve dešava zato što ti isti pojedinci imaju istaknute uloge na saborima nekih stranaka

VIDEO

Sjednica Hrvatskog sabora je započela stankom vezanom uz incident na trajektu za Brač, zbog kojega su na pet dana u zatvoru završli mladići koji su vrijeđali državnu tajnicu Janicu Kostelić, javlja Dnevnik.hr.

Branimir Bunjac je u ime Živog zida i Snage kazao kako su nakon incidenta na Braču odmah uslijedila masovna uhićenja, a čak su i presude brzo donesene, "što je rijetkost u hrvatskom pravosuđu".

"Slažemo se da je represija ponekad nužna, ali ona rješava posljedicu, a ne uzrok. Sport, a nogomet posebno, nekad su bili ponos Hrvatske. Danas tu imamo ljude koji se, blago rečeno, kreću u sumnjivom društvu, tu su pojedinci koji nazivaju novinare đubradi, prostitutkama, vucibatinama... Ukratko, ponašaju se isto, ako ne i gore, od huligana na Braču. Čak je i reprezentacija postala vlaništvo pojedinaca. Sve se to dešava zato što ti isti pojedinci imaju istaknute uloge na saborima nekih stranaka, s njima se slave rođendani, oni imaju zaštitu policije, i dok se to ne riješi incidenti će biti sve češći. Odgovorni moraju prije uhićivanja maloljetnika izbaciti iz sporta odrasle huligane".

Ranko Ostojić je komentirao kako se ovdje radi o neujednačenim kriterijima postupanja.

"Ovdje se radi o presedanu koji pokazuje kako ubuduće treba postupati prema svakom hrvatskom građaninu, da u 48 sati sve bude riješeno, sud donese kaznu itd. Nažalost, većina nema takve privilegije."

Kazao je kako je u ime Odbora za nacionalnu sigurnost zatražio očitovanje.

"Praksa mora biti ujednačena, kako policijska, tako i sudska."

Jasen Mesić kazao je kako Klub HDZ-a oštro osuđuje ovakve incidente, posebno protiv ženske osobe, i dodao kako su oni sretni što je hrvatska policija odmah reagirala.

"Ne bih ulazio u detalje, vjerujem da je policija sve napravila sukladno pravilima. Nadalje, zasigurno kao svijetli primjer u hrvatskom sportu možemo navesti Janicu Kostelić. Nedopustivo je da neki kolege koji se inače zalažu za prava žena ovo koriste u političke svrhe. Ovo je nedopustiv čin. Ne mogu se načuditi da mi kritiziramo promptnost reakcije hrvatske policije, pa to je odlično. Kamo sreće da je tako bilo kad je ministar bio Ostojić, kad je na Poljudu iscrtan kukasti križ. Ovo je primjer kako se smije ponašati, a kako ne. Sigurni smo da će se sve odvijati po pravilima."

Pozvao je kolege da i svojim primjerom pokažu kako se može voditi javna polemika bez teških riječi.

Prijedlog da lovoovlaštenici, mahom lovačka društva, odgovaraju za štetu koju nanese divljač, neovisno boravi li u lovištu stalno ili povremeno, podijelila je u ponedjeljak saborsku poziciju i opoziciju, jednima je prihvatljiv, drugi ga kritiziraju.

Maras pozvao da što prije raspravi SDP-ov prijedlog istražnog povjerenstva za Agrokor

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras zatražio je u ponedjeljak od predsjednika Hrvatskog sabora, HDZ-ovog Gordana Jandrokovića da Sabor što prije raspravi SDP-ov prijedlog zakona o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor jer će se, tvrdi, dugovi prelomiti na poreznim obveznicima.

"HDZ odnosno Republika Hrvatska omogućila je da fond rizičnog kapitala uloži 200 - 300 milijuna eura te da u godinu i pol koliko će trajati izvanredna uprava zarade 60 posto prinosa na svoj ulog, a ako Agrokor ne bude mogao to platiti to će platiti Republika Hrvatska. Mi u SDP-u ne pristajemo na to i tražimo još jednom da vladajući, HDZ, predsjednik Sabora Jandroković stavi konačno zahtjev za istražno povjerenstvo oko Agrokora na dnevni red, da to raspravimo i da građani dobiju odgovore zašto se skrivaju informacije; zbog čega ne možemo pitati Martinu Dalić i Antu Ramljaka oko toga da netko zaradi na 300 milijuna eura 60 posto u godinu i pol, dok se s druge strane otpuštaju hrvatski radnici", rekao je Maras.

 Izvanredni povjerenik Ante Ramljak i ministrica Martina Dalić se, kaže, ne mogu dogovoriti koliko će biti novo zaduženje.

 "Gospođa Dalić govori o 480 milijuna eura, a gospodin Ramljak o 530 milijuna. No ono što govore je da sav rizik tog zaduženja ne pada samo na kompaniju nego kasnije i na porezne obveznike", poručio je SDP-ov Maras.

Roll up zaduženje, tvrdi, trebalo je biti obrađeno i zakonom tj. 'Lex Agrokorom' no kako nije prijete nam, uvjeren je, potencijalne tužbe.

"Nije dobro da smo stimulirali rizične fondove koji su već otkupili dogovanja Agrokora po 30-40 posto nominalne vrijednosti i tako ušli u vjerovničko vijeće te ih stimuliramo da daju još novca kako bi 'kunu za kunu' platitili stare dugove kao prioritet, a novi novac koji će dati će im biti priznat kao prioritet u budućem plaćanju", rekao je Maras.

Sabor o lovstvu i štetama od divljači

Sabor je raspravio izmjene Zakona o lovstvu kojima se proširuje razdoblje zabrane lova pernate divljači u svim stadijima razmnožavanja te propisuje odgovornost lovoovlaštenika za štete od divljači u skladu s odlukom Ustavnog suda.

Po starom zakonu, lovoovlaštenici nisu snosili štetu koju bi počinila divljač koja nije stalno bila u lovištu i za koju nisu imali dozvolu za eksploatiranje, a po novom će snosititi, neovisno je li divljač u lovno gospodarskoj osnovi, odnosno boravi li stalno u lovištu.

Za HDZ predložene su izmjene "itekako poželjne". One nisu ništa puno novog i naš Klub će ih prihvatiti, rekao je Tomislav Klarić.

Nisu sva lovačka društva velika i bogata

Lovačka društva upozoravaju da je zbog spomenutih šteta stanje alarmantno, kaže SDP-ov Domagoj Hajduković, spominjući primjer malog lovačkog društva iz Slavonije kojemu zbog nekoliko sporova i šteta prijeti gašenje. Nisu sva društva velika i bogata, ističe zastupnik i navodi kako društva imaju problem s osiguranjem. Nitko ih neće osigurati, osiguravateljske kuće to im u pravilu nude jednom i nikad više, upozorava.

Klarić nudi rješenje problema naleta divljači na vozilo. Najjednostavnije je, kaže, da se kod osiguranja vozila plati određeni iznos, nekih 50-tak kuna, tako bi se zaštitilo lovačko društvo, ali i vlasnik vozila.

Iako izmjene koje je predložila Vlada naziva "svetom vodicom", Mariju Habeku (SDP) sviđa se Klarićeva ideja. Naleti na divljač veliki su problem, europska praksa je takva da se to ugradi u neko osnovno osiguranje, no kod nas osiguravateljske kuće nerado daju takva osiguranja, navodi zastupnik.

I Branko Hrg (Klub HDS-a) suglasan je kako je to težak problem i kako ga treba riješiti, jer će brojne lovačke udruge dovesti do uništenja, no pita se trebaju li vlasnici vozila, uz sve namete plaćati i dodatni – osiguranje od naleta divljači.

I HSS-ov Davor Vlaović upozorava da mala lovačka društva nemaju novca za platiti štetu, poziva da novi zakon koji se priprema riješi i pitanje štete na usjevima te da ga se uskladi sa zakonom oružju pa da lovci, umjesto svakih pet, liječnički pregled obavljaju svakih 10 godina. Pregled stoji od 700 do tisuću kuna što je, kaže, skupo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.