News

Komentari 8

'Prijedlog rekonstrukcije Vlade ćemo imati nakon Uskrsa. Premijer će sve reći za koji dan'

'Prijedlog rekonstrukcije Vlade ćemo imati nakon Uskrsa. Premijer će sve reći za koji dan'

Obzirom da je idući tjedan stanka u zasjedanju Sabora zbog Uskrsa ipak još ništa od rekonstrukcije Vlade. Naime, novi ministri moraju proći saslušanja na saborskim odborima te ih Sabor mora potvrditi na sjednici

Na sjednici Predsjedništva i Kluba zastupnika HDZ-a prošli tjedan je predsjedniku HDZ-a i Vlade dato povjerenje da, sukladno vlastitoj analizi i u dogovoru s tijelima stranke, utvrdi u kom obimu i točan datum rekonstrukcije, odnosno osvježenja u Vladi. Na njemu je da definira krajnji rok, ali što prije, i to smo jasno komunicirali. No, nemoguće je očekivati, s obzirom da je idući tjedan stanka Sabora, da se do Uskrsa napravi rekonstrukcija, ali ćemo nakon Uskrsa vrlo vjerojatno imati prijedlog rekonstrukcije Vlade, poručio je predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić upitan što je s rekonstrukcijom Vlade.

O imenima onih koji odlaze te onih koji dolaze nije htio.  

'Predsjednik će za koji dan sve reći o rekonstrukciji Vlade'

- O tome će vam puno bolje reći predsjednik Vlade za koji dan - rekao je.  

Upitan treba li Hrvatska protjerati ruske diplomate kako to već rade neke zemlje, Bačić je istaknuo kako su Vlada i HDZ-ovi zastupnici odmah vrlo jasno osudili ničim izazvanu agresiju Rusije na Ukrajinu.  

- Naša pozicija u RH, pa i kad se referirate na protjerivanje ruskih diplomata, bit će u potpunosti usuglašena s državama članicama EU, čijoj zajednici pripadamo. O tome će se na razini Ministarstva i Vlade vrlo brzo Vlada odrediti - rekao je.  

Svoj osobni stav, unatoč inzistiranju novinara, nije htio reći.  

- Sjest ćemo, raspraviti i donijeti odluku. Ja sam kao zastupnik, predlažući Deklaraciju o Ukrajini mjesec dana prije nego što je pokrenuta agresija, u tihoj diplomaciji s drugim predsjednicima Klubova dogovarao da se donese ta Deklaracija, a u kojoj bi se Hrvatska zalagala za deeskalaciju sukoba. Osuđujem rusku agresiju na Ukrajinu i, ponavljam, takvu odluku da se protjeraju diplomati ćemo donijeti u dogovoru sa zemljama članicama EU - rekao je.  

'Nisam upoznat s time što radi supruga ministra Paladine'

Komentirajući imovinsku karticu novog ministra graditeljstva Ivana Paladina, u kojoj je vidljivo kako leži na milijunima, dok je suprugu u svojoj firmi prijavio na plaću od tek 4000 kuna, Bačić je poručio kako nije upoznat s time što konkretno radi Paladinina supruga.  

- Pa tako ne mogu ni utvrditi da li je ta plaća primjerena njenom angažmanu. Ako vi to znate, vi možete donijeti bolji sud. Inače mislim da je potrebno, a u tom smislu smo od prvog dana povećavali minimalne plaće. Je li to primjerena nagrada gospođi Paladina, ja to ne znam. U svakom slučaju, ne ulazim u imovinu i sve što je Paladina prijavio Povjerenstvu za sukob interesa, on će to sve obrazložiti - rekao je zastupnik HDZ-a. 

Govoreći o izborima u Splitu, Bačić poručuje da ne treba upadati u zamku koju Ivica Puljak, gradonačelnik u ostavci, uporno pokušava predstaviti u javnosti, a to je da su izvanredni izbori njegova želja te da je to borba između reda i nereda.

- Treba biti apsolutno jasan. Izvanredni izbori za gradonačelnika Splita rezultat su činjenice da Puljak kao gradonačelnik brani svog zamjenika protiv kojeg je DORH podnijelo optužbu zbog prijetnje smrću novinarki i brani deklariranog antisemita. Zbog te činjenice da brani neobranjivo izgubio je podršku svojih partnera u Gradskom vijeću te većinu u Gradu Splitu. Ali ovakvim spinovima pokušava odagnati fokus s činjenice da je izgubio većinu jer nije znao upravljati i postupati sukladno zakonu i teret za nastalu situaciju baciti na neke druge - kaže Bačić i naglašava kako su odmah rekli da ukoliko gradonačelnik i oba zamjenika daju ostavke da će u tom slučaju ostavke dati i vijećnici HDZ-a.