Oporba: 'Prijedlog zakona o kulturi ne donosi bitne promjene...' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

'Prijedlog zakona o kulturi ne donosi bitne promjene...'

'Prijedlog zakona o kulturi ne donosi bitne promjene...'

Oporbeni zastupnici u četvrtak su poručili da prijedlog Zakona o Kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi loš i ne donosi nikakve sistemske i bitne promjenene u kulturi

VIDEO

Upozorili su i da rad Kulturnih vijeća neće biti neovisan.

Za razliku od oporbe, vladajući su isticali kako taj prijedlog zakona ima namjeru da se temeljni propisi koji se tiču financiranja učine transparentnijima, predvidljivijima, sigurnijima kako bi se pridonijelo što boljem daljnjem razvoju kulturnog i kreativnog sektora.

Boška Ban Vlahek (Klub SDP-a) smatra kako ovaj prijedlog zakona ne rješava stvarne probleme već stvara nekoliko novih. "Kada vam netko umjesto tri loša zakona isprinta jedan još gori, to svakako ubija nadu. I to ova vlada dosljedno radi", kazala je. Smatra i da se ovoj "hibridnoj verziji zakona" pristupilo bez ikakve vizije i ideje o ukupnosti sustava i specifičnostima pojedinih područja.

Ban Vlahek rekla je da se u osnovi prijedlog zakona svodi na objedinjavanje tri zakona (o kulturnim vijećima, o financiranju javnih potreba u kulturi i upravljanju javnim ustanovama u kulturi) i administrativno-nomotehničke detalje.

Dobrim drži što odluke o financiranju kulture neće donositi jedna osoba nego će u manjim gradovima to činiti Kulturna vijeća. No, upitala se koliko su ta Vijeća autonomna u svom radu jer je njihova uloga većinom savjetodavna.

'Oporba na traumi Čavajde želi skupiti političke poene...'
'Oporba na traumi Čavajde želi skupiti političke poene...'

U odgovoru na to ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek pojasnila kako ministar imenuje Kulturna vijeća pri Ministarstvu kulture i medija, a na lokalnoj razini ih osnivaju jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Milnović Litre (HS): U Kulturnim vijećima sjede potpuno nepoznate osobe

Reakciju ministrice izazvala je i ocjena Marka Milanovića Litre (Klub Hrvatskih suverenista) kako u Kulturnim vijećima sjede javnosti potpuno nepoznate osobe, umjesto osoba koje su se dokazale u svojoj struci i koje bi ocjenjivanju postupale pošteno, odgovorno i neovisno.

Poručila mu je kako nije u redu članove Kulturnih vijeća, u kojima sjede ravnatelji ustanova, umjetnici sa međunarodno karijerom te posvećeni kulturni djelatnici - nazivati potpuno nepoznatim osobama i etiketirati ih da donose interesne odluke.

Urša Raukar Gamulin (Klub ZLB) upitala se o svrhovitosti "uvezivanja" triju ključnih zakona za funkcioniranje kulture u jedan megazakon i nužnost njegova donošenja prije nego što Ministarstvo kulture i medija donese strategiju koja bi trebala odrediti budući smjer razvoja kulturne politike u zemlji.

Oporba u Saboru: Ujednačiti kriterije za upis djece u vrtić, svi moraju imati jednaka prava
Oporba  u Saboru: Ujednačiti kriterije za upis djece u vrtić, svi moraju imati jednaka prava

Raukar Gamulin drži kako bi trebalo donijeti dva zasebna zakona - zakon o financiranju javnih potreba u kulturi i Kulturnim vijećima te zakon o financiranju i upravljanju ustanovama u kulturi.

I ona upozorava kako u novom zakonu Kulturna vijeća postaju vezana uz mandat ministra čime se umnogome oslabljuje njihova neovisna pozicija. Uz to, nemaju ni mogućnost da u ključnim pitanjima poput dodjele sredstava ostvaruju utjecaj na konačne iznose za predložene programe.

I Željko Pavić (Klub Socijaldemokrata) smatra da bi zakonom trebalo jasnije definirati tko može biti imenovan za člana Kulturnog vijeća. Uz to, smatra i da bi se jasnije trebalo definirati i uvjeti pod kojima nadležni ministar može razriješiti člana Vijeća ukoliko svojim djelovanjem ili ponašanjem narušava ugled tog Vijeća.

'Nema obnove, nema nikakvih reformi, Vlada je nesposobna, gomilaju se afere ministara...'
'Nema obnove, nema nikakvih reformi, Vlada je nesposobna, gomilaju se afere ministara...'

Za razliku od oporbe Andro Krstulović Opara (Klub HDZ) rekao je da se radi o novom i dobro pripremljenom prijedlogu zakona koji nakon 20 godina rada sa tri zakona se spaja u jedan lako čitljiv, suvremen i primjenjiv zakon kojim će se kultura još bolje, kreativnije, slobodnije i konkurentnije predstavljati u zemlji i inozemstvu. Istaknuo je i kako taj prijedlog zakona vrlo jasno propisuje nadležnosti, odgovornosti i djelokruge rada te prilagođava kulturnu djelatnost suvremenim potrebama. "Vrlo je dobro da u zakonu stoji da se javni pozivi moraju objaviti do 1. listopada u tekućoj godini", kazao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

FOTO Najbolji prijatelj ga ubio sjekirom, upucao, bacio u bunar i 17 dana pravio da ništa ne zna
24SATA U BOŠNJACIMA

FOTO Najbolji prijatelj ga ubio sjekirom, upucao, bacio u bunar i 17 dana pravio da ništa ne zna

Obitelj je Marija 17 dana tražila kao nestalu osobu. Za to je vrijeme njegov najbolji prijatelj i ubojica Ivan Kljajić prolazio kraj njihove kuće ni ne osvrnuvši se

Zastrašujuća snimka kako saharski zrak i pijesak prekrivaju cijelu Hrvatsku
POGLEDAJTE VIDEO

Zastrašujuća snimka kako saharski zrak i pijesak prekrivaju cijelu Hrvatsku

GeoSphere Austria objavio je animaciju dolaska saharskog pijeska. Video je na Facebooku objavio Istramet
Dvostruko ubojstvo u Sl. Brodu: Sin (45) usmrtio svoje roditelje?
UHIĆEN 45-GODIŠNJAK

Dvostruko ubojstvo u Sl. Brodu: Sin (45) usmrtio svoje roditelje?

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ubio roditelje u Slavonskom Brodu. Policija je našla tijela 76-godišnjaka i 78-godišnjakinje