Obavijesti

News

Komentari 212

Prilog o Oluji danas u 24sata: "Samo smo željeli pobjedu!"

Prilog o Oluji danas u 24sata: "Samo smo željeli pobjedu!"
4

Ekskluzivno donosimo dijelove ratnog dnevnika generala Ante Gotovine, svjedočenja njegovih suboraca, kao i ratne fotografije koje su snimili najbolji hrvatski fotoreporteri

VIDEO

Vjernim čitateljima 24sata u nedjelju darujemo najveći novinski prilog o Oluji. Ekskluzivno donosimo dijelove ratnog dnevnika generala Ante Gotovine, svjedočenja njegovih suboraca, kao i ratne fotografije koje su snimili najbolji hrvatski fotoreporteri. Na jednoj je i Joso Mavrlja, branitelj koji se prisjetio tih dana, ali i osvrnuo na život branitelja.

Siščanin Joso Mavrlja (64) ostavio je 1992. suprugu Šteficu, kćer Jozefinu te sinove Ivicu Roberta i Stjepana pa krenuo braniti Hrvatsku. Oluju je dočekao u 17. domobranskoj pukovniji Sunja.

- Prije Oluje u svima nama javio se golem entuzijazam i svi smo odreda rekli: ‘Idemo braniti rodnu grudu i osloboditi i zadnji pedalj hrvatskog teritorija’. Nitko od nas nije razmišljao hoće li se vratiti živ, samo smo budućim generacijama željeli omogućiti bolju i sretniju budućnost - prisjeća se Joso Mavrlja.

Prvi dan Oluje pješačili su 60 kilometara do mjesta Bobovac - Šaš, gdje su trebali osloboditi autobusnu postaju. Upravo ga je u Bobovcu zatekla vijest da je kraljevski grad Knin napokon u hrvatskim rukama.

- Imao sam osjećaj da mi oko srca struji toplina. Kako ne bih bio sretan?! Pa uspjeli smo osloboditi ključnu točku opsade! Znali smo da je još trebalo osloboditi Glinu i dio Petrinje, no to je sad bilo tako lako - prisjetio se Joso.

Mirovinu još nije dobio jer nema 65 godina, pa živi od pomoći. Rado bi, kaže, išao u Knin, ali nema novca za to.

- Ponosan sam na našu državu, ali ne i na one koji njome vladaju - tužno kaže Joso.

Objavljujemo imena sva 174 poginula ratnika

U veličanstvenoj oslobodilačkoj akciji sudjelovalo je 127.000 ljudi. Njome je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara Hrvatske. No trijumf ove akcije nisu dočekala 174 istinska heroja. Svoj život položili su za slobodnu domovinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 212
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...