Obavijesti

News

Komentari 84

Primile su više od 400 pisama žena zlostavljanih na porođaju

Primile su više od 400 pisama žena zlostavljanih na porođaju
4

Udruga Roda traži da se svakoj rodilji omogući pravo na prijavu zlostavljanja, ali i istragu. Sastat će se s ministrovim pomoćnikom jer je Siniša Varga na putu

VIDEO

Akcija Prekinimo šutnju završava sutra. Iz udruge Roda traže da ministar Siniša Varga osudi ponašanje liječnika koji zlostavljaju žene na porođaju.

- U Ministarstvu zdravlja će nas primiti pomoćnik ministra, prof.dr. Dragan Korolija Marinić. Nosimo mu svih 400-tinjak pisama žena koje opisuju svoj mučni porođaj. Želimo da se te priče čuju jer smatramo da treba raditi na komunikaciji između medicinskog osoblja i trudnica, odnosno rodilja - rekla je Daniela Drandić iz udruge Roda.

Udruga Roda

Dodala je kako se nadaju da će se promijeniti mentalitet i praksa pojedinaca koji na porođajima vrijeđaju i zlostavljaju žene. Nadaju se kako će konkretno razgovarati o načinima na koje se to može postići, jer bez pomoći nadležnog ministarstva sumnjaju da će se nešto promijeniti.

- Želimo da svaka žena ima mogućnost pri izlasku iz rodilišta prijaviti nasilje, a zatim i da će nadležne službe zaista nešto poduzeti po toj prijavi - kaže Drandić.

U ministarstvu kažu da je ministar Varga na službenom putu, zbog čega se ne može susresti s članicama udruge.

- Prof.dr. Marinić vodi Upravu za stacionarnu zdravstvenu zaštitu i inspekcijske poslove te će na sastanku biti razmotrena sva pitanja, uključivši i ankete u rodilištima. Ministarstvo zdravlja planira i zdravstveno-inspekcijske nadzore u rodilištima u koordinaciji s predstavnicima struke - odgovorila je Tosna Rubčić Premec iz Ministarstva zdravlja.

U udruzi Roda kažu kako se ni jedna bolnica nije očitovala o optužbama. Smatraju kako su akcijom Prekinimo šutnju postigli svrhu, a to je da se javno progovorilo o problemu koji se dosad gurao pod tepih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Strava u Bjelovaru:  Muškarac ubio punicu, ženu ubo u vrat, a sebi presudio pred policajcima?
POLICIJA NA TERENU

Strava u Bjelovaru: Muškarac ubio punicu, ženu ubo u vrat, a sebi presudio pred policajcima?

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'
POLUGE VLASTI

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'

Plus+ NOVI EXPRESS Uvid u kuloare Banskih dvora, gdje se ispod glasa analiziraju najnoviji detalji dogovora s DP-om, premijerovo raspoloženje i ono što dolazi u trećemu mandatu
Stravična nesreća kod Zeline: Iz potpuno smrskanog BMW-a su izvlačili ljude. Četvero  u bolnici
VATROGASCI SPAŠAVALI LJUDE

Stravična nesreća kod Zeline: Iz potpuno smrskanog BMW-a su izvlačili ljude. Četvero u bolnici

Do prometne nesreće došlo je u subotu iza ponoći na autocesti A4 na 72. kilometru u smjeru Zagreba. Četvero ljudi prebacili su u KBC Zagreb i KB Dubrava