Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Princezi udanoj za 30 godina mlađu, oduzeli su sav imetak

Havajska princeza Abigail Kawananakoa (92) godinama je živjela miran život posvećen dobrotvornom radu. A onda je upoznala Veronicu Worth. Sad ju je sud proglasio nesposobnom da upravlja svojim bogatstvom

Foto: screenshot/Youtube
22 komentara

Svojim bogatstvom vrijednim 215 milijuna dolara havajska princeza Abigail Kawananakoa nije mentalno sposobna upravljati, presudio je u ponedjeljak sudac u Honolulu u posljednjem djelu razvoja sage o ostarjeloj pripadnici kraljevske obitelji i navodnom zlostavljanju, piše Guardian.

Mnogi Havajčani smatraju Abigail  princezom jer je potomak kraljevske obitelji koja je vladala otocima prije svrgnuća s vlasti 1893. godine. Ona je također praunuka vlasnika plantaže šećera James Campbella, biznismena koji je bio jedan od najvećih zemljoposjednika na Havajima. Od njega je  Kawananakoa i naslijedila svoje bogatstvo.

Dobrotvorka koja je plaćala i tuđe račune

“Posljednja havajska princeza”, vodila je luksuzan život uživajući u privatnosti. Donirala je novac i uzgajala konje, a javna tajna bila je da ona u tišini plaća tuđe račune. Kad bi joj se netko obratio za pomoć jer je u financijskim problemima ona bi bez razmišljanja pomogla. Godinama je plaćala struju palače Iolani u Honoluluu (kraljevske rezidencije koja je pretvorena u muzej). Prije 17 godina osnovala je i vrijednu Zakladu koja je brinula i podržavala očuvanje havajskog jezika, kulture, umjetnosti, obrazovanja.

- Ona je dobročiniteljica za havajski narod - rekla je Lilikala Kame’eleihiwa, ravnateljica i profesorica na Havajskom sveučilištu i članica upravnog odbora Zaklade.
- Plaćala je studentima stipendije, pomagala im u svakom pogledu, pa čak je plaćala i njihove bolničke račune - istaknula je.

Međutim, sve se promijenilo kad je prošle godine doživjela moždani udar.

Suprugu zadužila da joj upravlja imovinom

Njezin dugogodišnji odvjetnik Jim Wright tada je rekao da ona više ne može sudjelovati u rukovođenju svojom imovinom. Princeza ga je tada potjerala, dala mu otkaz i angažirala drugog odvjetnika te se udala se za Veronicu Worth, svoju djevojku s kojom je u vezi zadnjih 20 godina.


No sudac koji je donio presudu se složio da princeza može ukloniti Wrighta kao povjerenika, ali se suprotstavio zahtjevu princeze da imenuje svoju suprugu na tu funkciju. Umjesto Wrighta, sudac je na mjesto povjerenika postavio Prvu havajsku banku.

Jim Wright tvrdi da je Veronica Worth fizički zlostavljala svoju trideset godina stariju suprugu, a to su potvrdili i zaposlenici njihovog domaćinstva. Oni su rekli i da su svi dobili otkaze nakon što su sudskom psihijatru ispričali o zlostavljanjima.

Masnice od zlostavljanja po tijelu?

Veronica Worth je sve porekla, govoreći da nije bilo nikakvog zlostavljanja a da princeza ima masnice koje je dobila padovima na namještaj. No svi su jako zabrinuti.

- Zabrinuti smo za njezino zdravlje. Stariji ljudi se ne bi smjeli nalaziti u situaciji u kojoj bi mogli biti zlostavljani - kazala je  Lilikala Kame’eleihiwa.

Novi odvjetnik havajske princeze Michael Lilly kazao je da Abigail ima brak pun ljubavi i da želi da je se samo ostavi na miru.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message