Obavijesti

News

Komentari 93

Izvukli tijela stradalih iz Cessne, započeo očevid tragičnog pada

Izvukli tijela stradalih iz Cessne, započeo  očevid tragičnog pada
18

U nedjelju je u popodnevnim satima kod Rakovice nestao avion Cessna koji je poletio iz Splita prema Njemačkoj. Unatoč lošem vremenu i kiši potraga je trajala cijelu noć

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
19.55

Prof. dr. sc. Doris Novak, predstojnik Zavoda za aeronautiku Fakulteta prometnih znanosti, rekao je u HTV-ovom središnjem Dnevniku da ne vjeruje da je zrakoplov Cessna koji se srušio na letu iz Splita za Njemačku smio letjeti, odnosno da je operirao po pravilima vizualnog letenja jer se, kako je rekao, ništa nije moglo vidjeti iz kabine.

Novak je rekao da uzroci pada zrakoplova općenito mogu biti ili tehnički kvar ili ljudski čimbenik.

- U slučaju tehničkog kvara, kada dođe do otkaza pojedine komponente, također se često utvrđuje da je do otkaza došlo zbog ljudskog čimbenika, odnosno propusta u održavanju, tako da je općenito najčešći uzrok nesreća uglavnom ljudski čimbenik, rekao je Novak.

 

 

 

19.50

Glavni istražitelj zrakoplovnih nesreća Danko Petrin za Dnevnik Nove TV otkrio je u kojoj je fazi istraga.

"Istraga je sada u fazi da je očevid obavljen na terenu, sutra ćemo još raditi pregled motora. Nakon toga slijedi prikupljanje informacija od kontrole, od Nijemaca jer su tamo njemački državljani, pa svi mogući podaci o avionu iz njemačkog registra, o osobama iz aviona i njegovu održavanju, pa onda analiza i na kraju izvlačenje zaključaka", rekao je Petrin. Na pitanje kad se mogu očekivati neki rezultati kazao je da će to dulje potrajati. Zrakoplov zasad još nije izvučen, dodao je, ali na tome se radi i vjerojatno će uskoro biti.

19.45

Ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut izjavio je u ponedjeljak da su tijela poginulih u zrakoplovnoj nesreći kod Broćanca izvučena s mjesta nesreće i odvezena prema sudskoj medicini, gdje će se nastaviti daljnja procedura.

Trut je to izjavio za RTL vijesti dodavši kako identiteti poginulih nisu potvrđeni.  "Na sudskoj medicini će morati završiti identifikaciju", kazao je.

Najavio je kako je u utorak planirano izvlačenje olupine zrakoplova te da se u izvlačenju planira korištenje helikoptera.

Na pitanje kada bi mogao biti poznat uzrok nesreće, odgovorio je kako to zavisi od laboratorija i svega što će poduzimati.

18.00

Izvučena su tijela četvero stradalih u padu Cessne, potvrdio je za HRT Damir Trut, ravnatelj u Ravnateljstvu Civilne zaštite.

Tijela su odvezena na Zavod za sudsku medicinu.

16.23

Ministri Tomo Medved i Mario Banožić u ponedjeljak su oko 15 sati posjetili kamp potrage za nestalom Cessnom smješten u Lovačkom domu u Slušnici kod Slunja gdje su se upoznali s detaljima potrage.

24sata

Medved je izrazio sućut obiteljima smrtno stradalih putnika zrakoplova, te iskazao zahvalu na naporu, čestitajući svim sastavnicama sustava Civilne zaštite i domovinske sigurnosti uključenih u akciju potrage, na doprinosu da se što prije utvrdi lokacija letjelice i tijela stradalnika što prije pronađu. Dodao je da nakon pronalaska letjelice Županijsko državno odvjetništvo provodi proces istražnih radnji u suradnji s policijom i inspektorima za zrakoplovne nesreće, te da očekuje da će i oni u najkraćem mogućem vremenu odraditi posao iz svoje nadležnosti kako bi se što prije moglo pristupiti izvlačenju posmrtnih ostataka stradalih putnika zrakoplova i samog zrakoplova.

24sata

Ministar Banožić je također izrazio sućut obiteljima stradalih, te pohvalio rad svih sastavnica domovinske nacionalne sigurnosti koje su još jednom u radu pokazale sinergiju u zajedničkom radu. Svi sudionici i gosti su se nakon obraćanja ministara prigodno okrijepili porcijom graha, a članovi HGSS-a su tom prigodom svom pročelniku Josipu Graniću povodom rođendana poklonili rođendansku tortu.

Komentari 93