Obavijesti

News

Komentari 75

'Pripremamo mjere, nadamo se barem dijelu normalne sezone'

'Pripremamo mjere, nadamo se barem dijelu normalne sezone'
1

Vjerojatno ćemo sutra ili preksutra imati konkretnu sliku što će biti prvo, a što kasnije u nekim fazama, ovisno kako će se odvijati cijela ova situacija, rekao je ministar Capelli uoči sjednice užeg kabineta Vlade

VIDEO

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je u srijedu kako se nada barem dijelu normalne sezone u srpnju i kolovozu kada se ostvaruje oko 60 posto godišnjih prihoda u turizmu, te najavio da će ovih dana u vladi i sa sektorom razgovarati o mjerama za ublažavanje situacije zbog koronavirusa.

Cappelli je to izjavio odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice užeg kabineta vlade, najavivši da će o mjerama za turizma u srijedu razgovarati i s predstavnicima hotelskih kuća te svih drugih dionika u turizmu, nakon čega će moći reći koje su to mjere.

- Vjerojatno ćemo sutra ili preksutra imati konkretnu sliku što će biti prvo, a što kasnije u nekim fazama, ovisno kako će se odvijati cijela ova situacija -  dodao je Cappelli, poručujući da je važno održati kvalitetu kako bi se spremno dočekalo očekivano pomicanje prometa na jesen, rujan i listopad.

Šonje predložio šest brzinskih mjera protiv krize zbog korone
Šonje predložio šest brzinskih mjera protiv krize zbog korone

- Uz mjere kojima ćemo pokušati u turizmu najviše što možemo amortizirati ovu situaciju, sada je najvažnije očuvati zdravlje domaćih ljudi i onih koji se nalaze u Hrvatskoj te pratiti upute stožera i držati ih se - kazao je Capelli.

Na pitanje o kojim se mjerama konkretno radi, rekao je da se o tome još razgovara.

- Turizam ima svoje mjere i u marketinškom dijelu te smo zaustavili sve marketinške akcije i pripremamo, kad se i ako se otvore tržišta, konkretne akcije za sva tržišta s posebnim marketinškom pristupom - najavio je ministar turizma.

Vidljiv pad u turizmu, odgađa se i "Tjedan odmora vrijedan"

Cappelli je ocijenio da je zbog koronavirusa vidljiv pad u turizmu, ne samo u Hrvatskoj nego i Europi i svijetu.

- U Hrvatskoj smo još uvijek, kada gledamo od početka godine do sada, na nekih par posto minusa jer su u tom razdoblju i brojke turističkog prometa male. Prva tri mjeseca u ukupnom godišnjem financijskom okviru turizma sudjeluju s oko 5 posto, što još uvijek nisu velike brojke. Te se brojke naravno dižu na nekih 27 posto udjela u ukupnim prihodima u travnju, svibnju i lipnju. Prošle godine za šest mjeseci smo tako ukupno imali prihode u turizmu od oko 2,7 milijardi eura - iznio je Cappelli.

Zbog korona virusa Talijani ne trebaju plaćati porez i režije...
Zbog korona virusa Talijani ne trebaju plaćati porez i režije...

Podsjetio je i da su jučer (utorak) šefovi država razgovarali o odobravanju određenih sredstava za pomoć gospodarstvenicima, većinom malom i srednjem poduzetništvu, od oko 25 milijardi eura, od čega će 7,5 milijardi eura plasirati praktički odmah, a među točkama koje će se sufinancirati kroz mjere su i one za gospodarstvo i turizam.

- Vidjet ćemo koje ćemo modele i mjere donijeti, nadam se da će se vidjeti već do vikenda, ali razgovarat ćemo i boravišnoj pristojbi i da se pokuša nešto kroz poreze - kazao je ministar turizma, dodajući da se ne slaže baš s onim što su predložile banke.

Kazao je i da se trenutno ne može predstavljati program "Tjedan odmora vrijedan" s 50 postotnim popustima za domaće turiste, pogotovo ne dok se razmišlja o zatvaranju granica i dok ima novih slučajeva zaraze, a kada dobiju 'zeleno'  svjetlo od stožera da to mogu raditi odmah će krenuti jer je taj program već odavno spreman za realizaciju.

- U skladu sa situacijom taj ćemo program pomicati na datume kada se bude mogao ostvariti - zaključio je Cappelli.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...