Obavijesti

News

Komentari 192

Pripremite se za 'pakao': Pred nama opasni toplinski valovi

Pripremite se za 'pakao': Pred nama opasni toplinski valovi
4

Vrhunac toplinskog vala zemlju bi prema najavama trebao zahvatiti u petak i subotu kada bi živa u termometrima u hladu mogla dosezati čak 40 stupnjeva

VIDEO

Iduća četiri dana u Hrvatskoj će biti iznimno vruće. Zbog toga je DHMZ izdao i crveno upozorenje zbog toplinskih valova.  

Vrhunac toplinskog vala zemlju bi prema najavama trebao zahvatiti u petak i subotu kada bi živa u termometrima u hladu mogla dosezati 40 stupnjeva.

U petak će u cijeloj Lijepoj našoj biti sunčano, u većini krajeva vrlo vruće i sparno. Kratkotrajno osvježenje u obliku lokalnog grmljavinskog pljuska mogu očekivati tek stanovnici središnje Hrvatske. Neće pomoći ni vjetar koji će u većini zemlje biti slab. Temperature će se tijekom noći i jutra kretati od 18 do 23, na moru i do 27 stupnjeva, a dnevne će uglavnom biti između 33 i 37.  

Na kopnu i u subotu i u nedjelju tijekom poslijepodneva i večeri ponegdje može pasti jača kratkotrajna kiša praćena grmljavinom. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti bit će uglavnom od 34 do 39 stupnjeva Celzija.

Na Jadranu za vikend također će biti sunčano i vrlo vruće, ujutro uz burin, a danju jugozapadnjak, mjestimice i sjeverozapadnjak. Noći će i dalje ostati vrlo tople. Najviša će dnevna temperatura biti uglavnom od 33 do 37 stupnjeva Celzija.

dhmz.hr

Smrtnost za vrijeme vrućina raste za 1,3 posto

Visoke temperature zraka mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru, objavio je DHMZ. Statistički, smrtnost se u Zagrebu za vrijeme velikih vrućina povećava za 1,3 posto.

Pijte puno tekućine i jedite slano

Naše tijelo od vrućine se brani znojenjem, no liječnici upozoravaju da ispijanje velikih količina vode nije dovoljno.

- Tekućinu koju znojenjem gubimo nije dovoljno nadomjestiti samo vodom jer gubimo i elektrolite. Stoga se preporučuje piti mineralnu vodu i jesti slaniju hranu - savjetuje dr. Tanja Pavliško Pekez.

Što je toplinski udar?

Toplinski udar nastaje kad tijelo više ne može regulirati tjelesnu temperaturu i ne može se rashladiti. U samo 15 minuta tjelesna temperatura može premašiti i 41 stupanj. Potrebno je pozvati liječnika, a do njegova dolaska bolesnika treba premjestiti u hladnu prostoriju i početi mu skidati temperaturu. To možete postići kupanjem u kadi, hladnim tušem ili pranjem tijela hladnom vodom. Na prepone, vrat ili ispod pazuha možete staviti i vrećice s ledom. Kod nekih žrtava može se javiti i nekontrolirano trzanje mišića te je tada potrebno spriječiti samoozljeđivanje. 

(Autor: Dr. Tanja Pavliško Pekez, liječnica obiteljske medicine)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 192
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C