Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
28 komentara

'Privodi' olovkom: Kriminalci mrze crteže Nenada Barinića

Policijski službenik iz Vukovara Nenad Barinić zaslužan je za rješavanje stotina zločina. Posao crtača fotorobota radi dragovoljno i to mu nije u opisu posla

Marko Mrkonjić/Pixsell
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
28 komentara

Nenad Barinić (42) najproduktivniji je i najbolji hrvatski crtač fotorobota. Zahvaljujući crtežima ovog službenika Policijske postaje u Vukovaru riješeno je mnoštvo najtežih kriminalističkih slučajeva.

Od 1992. nacrtao ih je više od 400. Prvi je bio za jedan mučan slučaj iz Vinkovaca. Prijatelj iz kriminalističke policije dosjetio se kako bi Nenad mogao pomoći te ga je zamolio da nacrta fotorobot na temelju opisa koji im je dala žrtva.


- Bilo je to ujedno moje najdulje crtanje fotorobota, trajalo je tri dana! Naime, žrtva je bila u takvom stanju da bi svaki put kad bi mi krenula nešto reći pala u nesvijest. Završivši fotorobot, i sam sam prepoznao počinitelja. Uspjeli smo ga locirati - rekao nam je Nenad, koji posao crtača fotorobota radi dragovoljno i to mu nije u opisu posla.

Štoviše, crtanje fotorobota samo je njegova dobra volja. Prema njegovu iskustvu, pri izradi fotorobota sve najviše ovisi o žrtvi i njezinoj mogućnosti da opiše počinitelja. Tek nakon toga dolazi njegova interpretacija tog lika. Primjerice, svjedoci mu za nos znaju reći da izgleda kao krumpir ili kao paštrnjak.

- Već je uobičajeno za nekog tko ima spojene obrve reći da ima ‘obrve kao kod Mesića’ ili, pak, da ima ‘buljave oči’ ili ‘obraze k’o Flok’ - priča Nenad, koji je široj javnosti poznat kao autor stripova i kao crtač ilustracija koje su realistično prikazivale sjećanja vukovarskih heroja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message