Obavijesti

News

Komentari 229

Spustili helikoptere: 'Banalne su to greške, ali ne riskiramo'

Spustili helikoptere: 'Banalne su to greške, ali ne riskiramo'
3

Ni u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje sigurnost. Greška je primijećena, reagirali smo na vrijeme, izvijestio sam na vrijeme. Moje izvješće je dobila i predsjednica, rekao je Mihael Križanec

VIDEO

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Mihael Križanec zapovjedio je da se zbog učestalih kvarova i grešaka prizemlji svih deset vojnih helikoptera koji su bili na remontu u Rusiji. Radi se o tehničkoj greški koja se potrkala za vrijeme remonta. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Ni u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje sigurnost. Greška je primijećena, reagirali smo na vrijeme, izvijestio sam na vrijeme. Moje izvješće je dobila i predsjednica. To su glavne činjenice - rekao je Mihael Križanec

Rekao je kako su četiri helikoptera servisirana i otklonjene su greške, a jedan je još na popravku. Preostalih pet helikoptera je na redovnom održavanju. Križanec je objasnio da četiri helikoptera kojima su otklonjene greške više nisu prizemljeni. 

- Spasili smo 300 pacijenata, obavljene su brojne zadaće... Imamo tisuće sati naleta. Hoće li biti još reklamacija? Vjerojatno da. Želimo da se svi problemi otklone u jamstvenom roku. U ovom slučaju ruski izvođači priznaju grešku i sve radove i sav materijal će se naplatiti njemu - objasnio je. 

'Nismo htjeli ništa riskirati' 

Istaknuo je kako je jedan stručnjak iz Rusije u Hrvatskoj, a da je Zrakoplovno-tehnički centar (ZTC) zadužen za otklanjanje kvara. 

- Ulje koje je prolazilo kroz motor je išao kroz hladnjak. Sustav filtriranje ulja je funkcionirao. Nemamo indikaciju nikakve štete, to je banalna greška. No, naši standardi u smislu sigurnosti su takvi da to nećemo dopustiti. Ruski inženjer je to zamijetio, upozorio nas, mi smo alarmirali naše stručnjake koji su pregledali helikoptere i vidjeli da svi imaju tu grešku. Nismo ništa htjeli riskirati. Sam postupak? Odšarafi, zamijeni 17 litara ulja i stavi novih 17 litara ulja - objasnio je Križanec. 

Potvrdio je da su popravljenih četiri helikoptera spremni za let. 

HRZ i PZO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 229
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.