Obavijesti

News

Komentari 4

Priznao da je s Kinezima varao na PDV-u, pa ga osudili na dvije godine i tri mjeseca zatvora

Priznao da je s Kinezima varao na PDV-u, pa ga osudili na dvije godine i tri mjeseca zatvora

Gorki Grubišić ustrojio je zločinačku grupu koja je obuhvaćala 57 osoba i 39 trgovačkih društava. Osim zatvorske kazne ostao je i bez 1,5 milijuna kuna nepripadno stečene imovinske koristi

VIDEO

Gorki Grubišić priznao je da ustrojio skupinu koja je državu varala na PDV-u. Prema sporazumu s USKOK-om za zločinačko udruživanje i zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju osuđen je na jedinstvenu kaznu od dvije godine i tri mjeseca.  Oduzet će mu se 1,5 milijuna kuna koje je nezakonito stekao, a dužan je platiti i 20.000 sudskih troška.

Osnuju tvrtku za 10 kn i nabiju miljune duga, država nemoćna
Osnuju tvrtku za 10 kn i  nabiju miljune duga, država nemoćna

Osim njega, krivnju je priznao i Nenad Krbanja koji je osuđen na jedinstvenu kaznu od godine i tri mjeseca zatvora.  On mora vratiti  251.581 kunu te platiti 15.000 kuna sudskih troškova. Ovaj dvojac posljednji je u nizu optuženika koji su priznali krivnju i nagodili se s USKOK-om za kazne.Od  57 optuženih 48 su bili Kinezi. Oni su uglavnom bili osuđivani na rad za opće dobro te uvjetne kazne u rasponu od šest mjeseci do 11 mjeseci zatvora.

Uz zatvorske kazne bile su im izrečene i novačene, a bila im je oduzeta i nepripadno stečena imovinska korist, pa je državni proračun zbog svega toga trebao biti bogatiji  za oko šest milijuna kuna.

Grubišić se, podsjećamo, teretio da je od 2013. do 2016. na području Hrvatske ustrojio zločinačko udruženje koje se bavilo prijevarama s PDV-om. U prijevare su bili uključeni Kinezi koji na području Hrvatske imaju poduzeća koja se uglavnom bave trgovinom. Grubišić je u plan uključio Denisa Matijevića, Nenada Krbanju, Damira Šimića, Nenu Sašu i Anamariju Ilić.

Stručnjaci zgroženi: Tvrtke za 10 kn natukle milijune dugova
Stručnjaci zgroženi: Tvrtke za 10 kn natukle milijune dugova

Njihov je posao bio, tvrdio je  USKOK, da osnivaju i vode tvrtke čiji je osnovni cilj bila isporuka nevjerodostojnih računa, odnosno računa za fiktivnu robu koja nikada nije isporučena. Takvi računi, umanjeni za osam posto provizije, isporučivani su kineskim tvrtkama, koje su ih plaćale. Novac je potom podizan, a dio tog novca, oko 3,3 milijuna kuna podijeljen je među Grubišićem i optuženicima. Tako je uplaćeno, tvrdi USKOK u optužnici, najmanje 52,7 milijuna kuna, pri čemu je državni proračun oštećen za oko 14,1 milijun kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca