News

Komentari 48

Prizor katastrofe: Oluja srušila stotine stabala na Medvednici

Prizor katastrofe: Oluja srušila stotine stabala na Medvednici

Šteta će možda biti veća nego prije šest godina kada je oluja Teodor uzrokovala urušavanje preko 100.000 kubičnih metara stabala. Sanacija Parka prirode će trajati tjednima, a cesta za Sljeme je zatvorena

Oluja koja je u ponedjeljak pogodila Zagreb napravila je ogromne štete na Medvednici. Radnici Hrvatskih šuma u utorak cijeli dan obilaze teren, a ta državna tvrtka nam je ustupila fotografije koje pokazuju razmjer katastrofe. Porušena stabla bukve preko Sljemenske ceste, izbrisani čitavi dijelovi šume, granje i lom. Pluća Zagreba, kako nazivaju Medvednicu, dobila su novi veliki ožiljak.

POGLEDAJTE GALERIJU:

- Ne usudimo se još niti procijeniti štetu jer nismo stigli obići cijeli teren. Radnici su išli pješke. No, sigurno je da će šteta biti ogromna. U oluju Teodor prije šest godina je prva procjena bila da je stradalo 40.000 kubičnih metara stabala, ali kasnije se ispostavilo da je šteta puno veća i na kraju je dosegla 100.000 kubičnih metara. Stabla koja sada nisu pala puno su osjetljivija na svaki novi udar i slabijeg vjetra i prijeti urušavanje kada je jednom oluja srušila drveće oko njih - kaže nam sugovornik iz Hrvatskih šuma koji je svjedočio katastrofi koja je pogodila zagrebačku goru.

Hrvatske šume su pozvale građane da radi vlastite sigurnosti ne idu na Medvednicu i njen vrh Sljeme. Cesta je zatvorena, a prioritet je maknuti stabla koja su pala preko nje. Vjetar je nanio štetu po cijeloj Medvednici, a nisu nam mogli reći koji dijelovi su najviše stradali jer ni njihovi radnici nisu uspjeli obići cijelo područje koje je i zaštićeni Park prirode.

Sanacija će trajati tjednima. Debla, uglavnom bukve, bit će prodana ugovorenim partnerima koji već imaju zakupljene redovni otkup drveta od Hrvatskih šuma.

Najčitaniji članci