News

Komentari 17

Prkačin (Domovinski pokret): Mi smo spremni za žestoku borbu, kao HOS-ovci '91. godine

Prkačin (Domovinski pokret): Mi smo spremni za žestoku borbu, kao HOS-ovci '91. godine

Predsjednik Sabora, HDZ-ov Gordan Jandroković, čestitao je svima koji su pobijedili u prvom krugu i poželio sreću svim onim kandidatima koji su ušli u drugi krug lokalnih izbora

Čestitam svima koji su pobijedili u prvom krugu, želim im puno uspjeha u daljnjem radu. Onima koji su ušli u drugi krug želim puno sreće i dobru borbu, a onima koji nisu uspjeli, njima isto tako čestitke na sudjelovanju, poručio je predsjednik Sabora, HDZ-ov Gordan Jandroković na početku sjednice, a nakon nedjeljnih lokalnih izbora. 

Dodao je kako postoji mogućnost da će od 1. lipnja u radu Sabora u samoj sabornici moći sudjelovati više zastupnika, obzirom na epidemiološku situaciju, ali da treba pričekati odluke Nacionalnog stožera. 

Zastupnik Suverenista Marijan Pavliček osvrnuo se upravo na dvostruke kriterije Stožera, koji je u nedjelju dopustio ulazak u Hrvatsku bez testa svima onima koji imaju tu prebivalište, a kako bi mogli glasati. 

- U zadnjih 15 mjeseci svima, posebice vladajućima, najčešće izgovorena rečenica bila je da je zdravlje nacije na prvom mjestu, posebno ministru zdravstva Viliju Berošu. I Nacionalni stožer donio je niz restriktivnih mjera o ograničavanju okupljanja, zabranu rada ugostiteljskih objekata, casina, kina, kazališta, jedno vrijeme škola i vrtića, koje su imale za cilj sprječavanje daljnjeg širenja pandemije. I cijelo to vrijeme je zdravlje nacije je bilo na prvom mjestu, sve do 16. svibnja - poručio je dodavši kako je taj dan korona nestala u Hrvatskoj.

- Taj dan je bilo samo bitno da dođu birači, prvenstveno iz Republike Srbije i da daju potporu najvećem koalicijskom partneru, SDSS-u, i da ti birači koji 20 godina ne žive u Hrvatskoj donesu prevagu u nacionalno miješanim sredinama. Pa samo tako u Vukovaru imali 10 posto veću izlaznost nego u zadnja četiri izborna ciklusa. Taj dan više nije bilo bitno što se ugrožava zdravlje domicilnog stanovništva i što postoji mogućnost stvaranja novih žarišta - istaknuo je. 

A lokalni izbori, dodao je, pokazali su koliko nam je potreba reforma lokalne samouprave jer se već 4. svibnja kad su se predavale kandidacijske liste znao u 55 općina i gradova pobjednik.

- Ne zato što smo bili vidoviti nego zato što samo tamo imali samo jednog kandidata. I to je demokracija na hrvatski način - istaknuo je. 

I SDP-ova zastupnica Andreja Marić osvrnula se na dvostruka pravila Nacionalnog stožera. 

- Mi na nedosljednosti stožera upozoravamo mjesecima. Virus se prenosi tek nakon 12 sati? Kakvu poruku šaljete javnosti i kako očekujete da će se ljudi pridržavati mjera kad svojim odlukama ismijavate sve nas. Virus je svugdje isti, ali nisu i pravila po kojima se danas može ući u našu državu, a sutra ne. I struka je poručila da očekuje porast broja zaraženih za naredna tri tjedna i da ne ostaje iza takve odluke - istaknula je dodavši kako Vlada i Stožer slušaju samo one stručnjake koji im politički odgovaraju. 

- Dokle god će vladajući brljati, muljati, kasniti s određenim odlukama i biti netransparentni i nevjerodostojni, neće nam biti dobro - poručila je. 

Pozvala je i ministra Beroša da dopusti pratnju prilikom poroda obzirom na bolju epidemiološku situaciju.

Ante Prkačin iz Domovinskog pokreta osvrnuo se na borbu za Zagreb u koju su ušli Tomislav Tomašević i njegov šef Miroslav Škoro.

- Ne tražim od HDZ-a da glasaju za Domovinski pokret, ali neka puste birače koji poštuju tradicionalne vrijednosti da daju glas. Škoro potpuno mirno čeka finale, osjeća se pobjednički jer već takav i je, međutim ni on ni mi ne spavamo nego smo spremni za žestoku borbu kao HOS-ovci 1991. godine. Od obrađivanja svih mjesta do kontrole izbornih kutija. Pokazat ćemo kako se vodi kampanja, ali i kako se čestita onome tko je pobijedio, ako mi ne pobijedimo - poručio je. 

Mostov Nikola Grmoja istaknuo je kako je Most na izborima ostvario uspjeh u mnogim jedinicama i ušao u skupštine i vijeća u četiri najveća grada. 

- Bit ćemo glas poduzetnika, obrtnika jer je to jedini put kako se Hrvatska može razvijati. Zagovarat ćemo veće sudjelovanje građana u izbornim procesima i posebno u referendumskom odlučivanju - rekao je i pozvao građane da izađu 30. svibnja ponovno na izbore i glasaju po svojoj savjesti.

Zastupnica Centra Dalija Orešković čestitala je svim "novim progresivnim snagama što su svojim ulaskom u drugi krug ugrozili opstanak okoštalih, mahom koruptivnih struktura postojeće vlasti."

- Unatoč maloj izlaznosti, rezultati pokazuju buđenje svijesti kod građana da se vlast može i mora mijenjati i da ima nade da ćemo stvoriti državu kakvu zaslužuju svi naši građani. Nikada u povijesti niti jedna vlast nije toliko opljačkala, osiromašila i obezvrijedila Hrvatsku kao ova HDZ-ova. Nikada u povijesti moderne države niti jedan premijer nije bio toliko umišljen, bahat, arogantan prema javnosti, medijima, oporbi, prema Saboru kao što je to Andrej Plenković. Stoga mi je posebno drago da je ovakva demontaža HDZ-a a započela upravo za vrijeme njegova mandata - poručila je i naglasila kako u iduće tri godine treba reformirati izborno zakonodavstvo.

Najčitaniji članci