News

Komentari 97

Prljavi zrak u Zagrebu u petak došao je iz pustinje Karakum

Prljavi zrak u Zagrebu u petak došao je iz pustinje Karakum

Napominju kako bi onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo biti znatno manje, ali kao i uvijek u ovakvim situacijama građanima preporučuju dodatne mjere opreza

Neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica u gradu Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku te mjestu Zoljan kraj Našica koje su zabilježene u petak bile su zapravo čestice pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, koje se nalazi istočno od Kaspijskog jezera, rekli su iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i DHMZ-a.

Napominju kako bi onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo biti znatno manje, ali kao i uvijek u ovakvim situacijama građanima preporučuju dodatne mjere opreza kako bi smanjili rizik od izlaganja ovom onečišćenju iz zraka. 

Zrak u Zagrebu je danas najzagađeniji na svijetu

Ujedno, pravovremeno poduzimaju sve mjere kako bi spriječili dugoročne negativne utjecaje iz okoliša na zdravlje. 

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, preporučuje se svim građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru. U slučaju kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje se značajan utjecaj na zdravlje stanovništva grada Zagreba.

Najčitaniji članci