Obavijesti

News

Komentari 169

'Imat ćemo više predstavnika, povjerenik će imati zamjenika'

'Imat ćemo više predstavnika, povjerenik će imati zamjenika'
11

Svi oni koji kontinuirano zazivaju političku destabilizaciju moraju biti svjesni da time doslovno drmaju stabilnost i gospodarstva i financijskog sustava, rekao je Plenković

VIDEO

Vlada vodi konzultacije o prijedlozima novih članova izvanredne uprave, a vrlo brzo, već početkom idućeg tjedna, kad se završe sve konzultacije, predložit će Trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave, najavio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade komentirajući situaciju oko Agrokora.

- Izgledno je da ćemo ovaj put imati više od jednog predstavnika, a to je sigurno i zamjenika izvanrednog povjerenika - najavio je premijer. 

Ponovio je da je angažman Vlade od usvajanja zakona bio presudan za financijsku stabilnost zemlje, a taj potez se kasnije, kaže, pokazao ispravan jer je izbjegnut gospodarski tsunami. 

- Svi oni koji kontinuirano zazivaju političku destabilizaciju moraju biti svjesni da time doslovno drmaju stabilnost i gospodarstva i financijskog sustava. Bez stabilne političke situacije u zemlji, normalnog funkcioniranja Vlade i Sabora, nema potrebnog mira za dovršetak ovog procesa koji je gospodarske i financijske naravi i njegov jedini cilj je održavanje radnih mjesta. Nikakve nagle odluke nisu primjerene - ustvrdio je. 

Naveo je kako se "dogodila pogreška", a Vlada je, tvrdi, našla rješenje kako tu pogrešku otkloniti. Poručio je da nastavak restrukturiranja i postizanje nagodbe ostaje ključni cilj Vlade. 

- Važno da svi politički akteri u zemlji toga budu svjesni. Tu će se vidjeti njihova zrelost i odgovornost u cijelom ovom procesu. Jako je važno u ovim trenucima kada se stvara puno pritisaka, smiriti loptu i nastaviti raditi. Neovisno o pritiscima i inicijativama koje će se pokretati, imamo dovoljno snage i uvjerenosti da ono što radimo je ispravno, a što je pogrešno to ćemo rješavati. Ali ništa u ovom procesu nije bilo toliko pogrešno da bi ugrozili njegov cilj. Što je pogrešno, to ćemo rješavati, zbog jednog šnicla nećemo ugroziti nešto više - zaključio je Plenković. 

Osvrnuo se i na sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju RH. 

- Dogovorili smo da ćemo međuresorskom suradnjom riješiti sve što se tiče povećanja doplatka za djecu od 1. srpnja. Ministarstvo je objavilo natječaj za prenamjenu dječjih vrtića u iznosu od 67 milijuna kuna. Raspisat će se i natječaj od 300 milijuna kuna za odgajatelje i prateće osoblje za produljenje rada dječjih vrtića u većem broju gradova jedinica lokalne samouprave. Očekujem da ministarstvo i ministrica nastave s konkretnim prijedlozima - kazao je premijer. 

Bošnjaković najavio smanjenje broja sudova

Na sjednici u četvrtak Vlada je usvojila paketu pravosudnih zakona:  o sudovima, Državnom sudbenom vijeću, zakona o područjima i sjedištima sudova, državnom odvjetništvu i državnoodvjetničkom vijeću.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković predstavio je paket pravosudnih zakona i najavio smanjivanje broja pravosudnih tijela. 

- Unazad nekoliko godina rješavamo više predmeta nego što ih zaprimamo, mislimo da će trend biti još bolji. Još značajnije je da nam u sustavu prekršajni sudovi nisu više toliko opterećeni, te sudove spajamo s općinskim sudovima, gdje će biti i odjeli za prekršaje. Oni suci koji nemaju dovoljno predmeta bit će raspoređeni na neke druge premete i dobit ćemo mrežu sudova koji bolje odgovoraju našim potrebama, bit će brži i funkcionalniji i to su direktni utjecaji ovih zakona - rekao je Bošnjaković i dodao da će se ovom reformom dobiti 34 suda, a istovremeno će na određenim područjima moći vratiti općinske sudove.

Suci će ubuduće morati ispunjavati imovinske kartice koje će biti dostupne javnosti na stranicama Državnog sudbenog vijeća.

Raspustili Općinsko vijeće Muća

Vlada je raspustila Općinsko vijeće Općine Muć s obzirom da nije prihvatilo proračun koji je predložio načelnik općine, niti je donijelo odluku o privremenom financiranju.

Ministar uprave Lovro Kuščević kazao je kako su ipak izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi polučile izvrstan rezultat. Kazao je kako je u prošlom mandatu raspušteno više od 50 općinskih i gradskih vijeća odnosno načelnika i gradonačelnika jer nisu usvojeni proračuni ukupne vrijednosti preko tri milijarde kuna. 

- Realizacija tih tri milijarde kuna je dovedena u pitanje u najmanju ruku je prepolovljena. Mi imamo situaciju da u Hrvatskoj proračun nije donesen samo u jednoj jedinici lokalne samouprave, općini Muć. Nije bio donesen ni u Gospiću, ali je donesena odluka o privremenom financiranju no u siječnju je donesen i proračun. Sada je sasvim izvjesno da ćemo imati izvanredne izbore samo u općini Muć i to samo za Općinsko vijeće - rekao je Kušćević. 

Vlada će imenovati povjerenika za Općinsko vijeće do raspisivanja izbora. 

- Evo bit će zadovoljni ovi koji vas kritiziraju da nije bilo moguće ništa. Sad ipak ispada da ste vi to predvidjeli - uz smijeh je rekao premijer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 169
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"