Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
54 komentara

Problemi u Agrokoru: Vlada će tvrtki pomoći tek razgovorom

Službene informacije nakon sastanka “velike petorke” u Krašu bile su vrlo šture. Damir Bulić, predsjednik uprave Kraša, potvrdio je samo da su se koordinirali za buduće akcije...

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Čelnici Vindije, Kraša, Dukata, Francka i Podravke ne žele bankama prepustiti odlučivanje o sudbini Agrokora bez da ih itko išta pita.

Oni su se sastali i tražit će sudjelovanje u najavljenom planu restrukturiranja Agrokora. Oko 2000 dobavljača dosad je bilo isključeno iz intenzivnih pregovora Agrokora i banaka iako i njima koncern duguje milijarde.

- Imamo deficit informacija, isključeni smo iz svega. Želimo sudjelovati u procesu restrukturiranja. Svjesni smo da se problem ne može riješiti čarobnim štapićem, ali zabrinuti smo jer o Agrokoru ovisi i 15.000 radnika u pet najvećih proizvođača - kaže nam sugovornik iz tvrtke koja je sudjelovala na sastanku.

Odgovornost na upravi

Službene informacije nakon sastanka “velike petorke” u Krašu bile su vrlo šture. Damir Bulić, predsjednik uprave Kraša, potvrdio je samo da su se koordinirali za buduće akcije.

- Nama je u cilju stabilnost i naših kompanija i Agrokora - rekao je Bulić.
Proizvođači će se danas sastati i s Martinom Dalić, potpredsjednicom Vlade za gospodarstvo. Nije poznato koliko je točno Agrokorov dug prema ovih pet dobavljača, ali ukupni dug prema svima je 16 milijardi kuna. Od Dalić će tražiti da Vlada utječe na to da svi, i banke i dobavljači i država, sjednu za isti stol o Agrokoru.

Iako se dosta spekuliralo treba li pomoći država Agrokoru i dobavljačima, iz Vlade nam je neslužbeno potvrđeno da oni mogu samo biti posrednik i da se neće aktivno uključivati u probleme Todorićeva koncerna.

Potvrđeno nam je da će saslušati probleme dobavljača. Ali to je sve što mogu uraditi po zakonu, kažu nam.

- Vlada može potaći upravu i vjerovnike na razgovor i pronalazak rješenja, ali neće biti akter. Agrokor je privatna kompanija te je odgovornost na vlasniku i upravi - kaže sugovornik iz Vlade.

Pregovori teški 900 milijuna

Prema najavama Maksima Poletaeva, zamjenika direktora ruske Sberbanke, koja drži s podružnicama 1,3 milijarde kuna Agrokorova duga, plan za koncern Ivice Todorića bi trebao biti objavljen danas. Iz tvrtke ipak saznajemo da sve neće ići tako brzo pa će možda i dobavljači moći sudjelovati u cijelom procesu.
Agrokor, inače, ima oko 2000 što većih, što manjih dobavljača, koji zbog raštrkanosti nemaju snagu kao banke.

Nakon nedjeljnog priopćenja Agrokora da opstojnost kompanije nije ugrožena, nije bilo novih službenih informacija. No pregovori s bankama su trajali, saznajemo.

Navodno se pregovara o uvjetima po kojima bi Agrokor dobio još 900 milijuna eura kredita. Njega bi osiguralo više banaka, pa bi se tako smanjila izloženost samo ruskoj državnoj Sberbanci.

U svojoj izjavi čelnik Sberbanke Poletaev je rekao da žele svoje ljude u upravi kako bi proveli restrukturiranje. Najavio je i prodaju dijelova kompanije koji nisu temelj poslovanja.

Premijer Andrej Plenković je ponovio da Vlada želi konsolidaciju Agrokora i stabilnost kompanije.

- Vodimo dijalog, pratimo situaciju. Razgovarat ćemo s dobavljačima i vjerovnicima - rekao je Plenković, ali dodao da nije Vlada ta koja je birala gdje će Agrokor uzeti kredite.

Ruski trgovački div Magnit opovrgnuo je da želi preuzeti Konzum od Agrokora.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message