Obavijesti

News

Komentari 41

Problemi za Holding: Banke ne daju kredite, stručnjaci odlaze

Problemi za Holding: Banke ne daju kredite, stručnjaci odlaze
1

Nepovjerenje? Na natječaj Holdinga kojim su tražili ukupno 800 milijuna kuna kredita nije se javila ni jedna banka. Uz to, odlazi im predsjednik NO-a, Vlado Leko

VIDEO

Zagrebačkom holdingu se baš niti jedna banka nije javila na natječaj kojim su tražili ukupno 800 milijuna kuna kredita! Tvrtka koja je u problemima hitno treba financijsku injekciju jer joj do kraja godine na naplatu dolazi 700 milijuna kuna koje nema. Za 800 milijuna kuna kredita, bili su spremni platiti čak 176 milijuna kuna kamata. 

Ali banke im očito ne vjeruju iako su nam neslužbeno u upravi rekli da se ne brinu jer pregovaraju direktno s jednom bankom. 

Uz to, Vlado Leko, predsjednik Nadzornog odbora, profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu je podnio ostavku na svoju dužnost

Holding jednim pokušava zatvoriti osam kredita

Što se odbijenice banaka tiče, Holding je dugoročnim kreditom htio zatvoriti osam drugih, skupljih i kratkoročnih kredita koje je za osnovno poslovanje dizala bivša uprava. 

Sadašnji šef uprave Slobodan Ljubičić u dobrim je odnosima sa Zagrebačkom bankom, pa su upravo s njima pokušava pregovarati o kreditu direktnom pogodbom. Koliko će to biti plaćeno i hoće li kamate biti veće od 176 predviđenih milijuna, nitko nam nije mogao potvrditi. 

- O svemu se pregovara i vjerujem da ćemo uspjeti. Novac nam treba, a treba i odobrenje Ministarstva financija -neslužbeno smo doznali u Holdingu. 

Već druga odbijenica: Banke ne vjeruju Holdingu? 

Ovo je već drugi puta da su banke dale odbijenicu Holdingu jer očito ne vjeruju da može uredno vraćati svoje dugove. 

Kada su prodavali potraživanja od Zagreba za zemljište Gredelja i Zagrepčanke, javila se samo Privredna banka Zagreb za zemljište Zagrepčanke. Sada se direktno pregovara o zemljištu Gredelja sa Zagrebačkom bankom. Ta zemljišta je od Zagrebačkog holdinga kupio Grad Zagreb i za njih će platiti 172 milijuna eura kroz deset godina. 

Holding želi bankama prodati ta potraživanja po nižoj cijeni jer im hitno treba novac

Pristali su od PBZ-a dobiti 20 milijuna eura manje za Zagrepčanku nego što bi dobili da su čekali da im grad plati puni iznos kroz 10 godina. 

Svađe u Upravi: Otišao Leko, tko je sljedeći?

Drugi problem su stručnjaci koji napuštaju Holding. 

Profesor Ekonomskog fakulteta koji je bio predsjednik Nadzornog odbora, dao je ostavku. Službeni razlog je da je zbog osobnih razloga i da se nije mogao usuglasiti s ostalim članovima. Neslužbeni je da nije prihvaćao plan podjela Holdinga i moguće privatizacije.

Podsjetimo, u Holdingovu vrhu otkako je došla nova uprava Milana Bandića, već je bilo svađa. Stručnjaci Ante Samodol i Zdenko Milas su se u upravi pobunili protiv podjela Holdinga bez analiza i dugoročnih ciljeva. Također, Maruška Vizek i Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta su se usprotivili planovima Slobodana Ljubičića i Milana Bandića. 

Trebali su biti smijenjeni, ali je Bandić od toga u zadnji tren odustao. Ali kako saznajemo, samo privremeno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.