Obavijesti

News

Komentari 11

Probudila se iz kome nakon 28 godina: 'Mama nam se vratila'

Munira Abdulla završila je u komi nakon sudara 1991. S njom je u autu bio i njen sin (4) kojeg je zagrlila kako bi ga zaštitila od nesreće. Sin je izašao s lakšim ozljedama i nikad nije odustao od majke...

VIDEO

Munira Abdulle iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) doživjela je tešku prometnu nesreću 1991. godine. Nakon 28 godina u vegetetivnom stanju vratila je punu svijest.

- Nikad nisam odustao od nje. Imao sam osjećaj da će nam se jednog dana vratiti - rekao je Munirin sin, Omar Weibar, piše Independent.

Prve četiri godine nakon nesreće liječnici su davali Muniri jako malo šanse da će se ikad probuditi. U 2017. prebacili su je u Njemačku gdje su je počeli liječiti novom terapijom.

Omar je imao samo četiri godine kad mu je mama završila u bolnici. Bio je s majkom u automobilu kad se dogodila nesreća. Majka ga je zagrlila kako bi ga zaštitila. Omar je izašao iz vozila s tek nekoliko lakših ozljeda, a Munira je doživjela teška moždana oštećenja. Hitno je prebačena u London u kojem su specijalisti zaključili da se nalazi u vegetativnom stanju sličnom komi, no u njemu pacijenti mogu reagirati na bolne podržaje. Potom su je vratili u UAE gdje su je godinama hranili kroz cjevčicu i pružali joj fizioterapiju kako joj mišići ne bi propali. Zadnje dvije godine liječi se u Njemačkoj.

- Naš primarni cilj bio je omogućiti njezinoj krhkoj svijesti da se razvije i napreduje unutar zdravog tijela, baš kao i osjetljiva biljka koja treba dobro tlo da raste - rekao je dr. Ahmad Ryll, specijalist neurologije.

- Jednog dana doživio sam šok. Probudio sam se i netko je dozivao moje ime. To je bila ona! Zvala me je i poletio sam s radošću; godinama sam sanjao o ovom trenutku, a moje je ime bila prva riječ koju je rekla - kaže liječnik. Pacijenticu su prebacili u Abu Dhabi gdje se danas liječi, a s njom je cijela obitelj.

- Razlog zbog kojeg sam podijelio njezinu priču jest da poručim ljudima da ne gube nadu kad su njihovi najbliži u pitanju; nemojte ih smatrati mrtvima kad su u takvom stanju - kaže doktor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.