Probudila se iz kome nakon 28 godina: 'Mama nam se vratila' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 11

Probudila se iz kome nakon 28 godina: 'Mama nam se vratila'

Munira Abdulla završila je u komi nakon sudara 1991. S njom je u autu bio i njen sin (4) kojeg je zagrlila kako bi ga zaštitila od nesreće. Sin je izašao s lakšim ozljedama i nikad nije odustao od majke...

VIDEO

Munira Abdulle iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) doživjela je tešku prometnu nesreću 1991. godine. Nakon 28 godina u vegetetivnom stanju vratila je punu svijest.

- Nikad nisam odustao od nje. Imao sam osjećaj da će nam se jednog dana vratiti - rekao je Munirin sin, Omar Weibar, piše Independent.

Prve četiri godine nakon nesreće liječnici su davali Muniri jako malo šanse da će se ikad probuditi. U 2017. prebacili su je u Njemačku gdje su je počeli liječiti novom terapijom.

Omar je imao samo četiri godine kad mu je mama završila u bolnici. Bio je s majkom u automobilu kad se dogodila nesreća. Majka ga je zagrlila kako bi ga zaštitila. Omar je izašao iz vozila s tek nekoliko lakših ozljeda, a Munira je doživjela teška moždana oštećenja. Hitno je prebačena u London u kojem su specijalisti zaključili da se nalazi u vegetativnom stanju sličnom komi, no u njemu pacijenti mogu reagirati na bolne podržaje. Potom su je vratili u UAE gdje su je godinama hranili kroz cjevčicu i pružali joj fizioterapiju kako joj mišići ne bi propali. Zadnje dvije godine liječi se u Njemačkoj.

- Naš primarni cilj bio je omogućiti njezinoj krhkoj svijesti da se razvije i napreduje unutar zdravog tijela, baš kao i osjetljiva biljka koja treba dobro tlo da raste - rekao je dr. Ahmad Ryll, specijalist neurologije.

- Jednog dana doživio sam šok. Probudio sam se i netko je dozivao moje ime. To je bila ona! Zvala me je i poletio sam s radošću; godinama sam sanjao o ovom trenutku, a moje je ime bila prva riječ koju je rekla - kaže liječnik. Pacijenticu su prebacili u Abu Dhabi gdje se danas liječi, a s njom je cijela obitelj.

- Razlog zbog kojeg sam podijelio njezinu priču jest da poručim ljudima da ne gube nadu kad su njihovi najbliži u pitanju; nemojte ih smatrati mrtvima kad su u takvom stanju - kaže doktor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11

VIDEO

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka
DIJETE POGINULO U EKSPLOZIJI

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka

Tragedija se dogodila na vojnom poligonu poznatom kao 'Crvena zemlja' koji je označen velikim tablama upozorenja

DHMZ je upravo objavio crveni alarm za jednu regiju! Moguća jača oluja uz tuču i grmljavinu
OPREZ!

DHMZ je upravo objavio crveni alarm za jednu regiju! Moguća jača oluja uz tuču i grmljavinu

U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj promjenljivo i nestabilno, osobito u drugom dijelu dana. Mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih...
Petero djece u teškom stanju u bjelovarskoj bolnici: 'Troje je u šok sobi, jedno se bori za život'
RAVNATELJICA POTVRDILA

Petero djece u teškom stanju u bjelovarskoj bolnici: 'Troje je u šok sobi, jedno se bori za život'

Petero djece, svi u dobi od 13 do 15 godina, jučer je završilo u bjelovarskoj bolnici s teškim ozljedama. Jednom djetetu se liječnici bore za život...