Obavijesti

News

Komentari 122

Pročitajte tko će zamijenjivati Bandića ako ga neće duže biti

Pročitajte tko će zamijenjivati Bandića ako ga neće duže biti
4

Bandićev posao u Gradskom poglavarstvu zasad će preuzeti njegove zamjenice Sandra Švaljek i Vesna Kusin. One će ga mijenjati do povratka ili ostavke

VIDEO

Grad Zagreb sada očekuje situacija poput one u Sisku nakon uhićenja županice Marine Lovrić-Merzel jer je Zagreb prema Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi županija.

Njegov posao, prema istom Zakonu, u njegovoj odsutnosti preuzimaju njegove zamjenice Sandra Švaljek i Vesna Kusin. Prema riječima Bandićeve glasnogovornice Martine Šušnjare, zamjenice gradonačelnika u potpunosti su ovlaštene, odgovorne i kompetentne preuzeti sve njegove poslove i ovlasti do trenutka povratka gradonačelnika, odnosno njegove ostavke.

A u slučaju ostavke gradonačelnika u manje od dvije godine od izbora na kojima je neposredno izabran, propisuje Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, raspisuju se prijevremeni izbori za novu vlast. Do izbora, gradonačelnika mijenja zamjenik koji je dobio više glasova na izborima. U ovome slučaju, to je Sandra Švaljek. Ako i ona podnese ostavku ili je smijenjena s gradonačelnikom, do izbora grad vodi povjerenik kojeg postavlja Vlada RH.

Ako gradonačelnik vodi grad dvije godine ili dulje, po njegovoj ostavci grad do redovnih izbora vodi njegov zamjenik koji je dobio više glasova na izborima.

S obzirom na to da je u ovome mandatu Milan Bandić za gradonačelnika izabran u drugom krugu lokalnih izbora 2. lipnja 2013., u slučaju njegove ostavke Zagreb očekuju prijevremeni izbori za gradonačelnika.

Smjenu neposredno izabranog gradonačelnika mogu tražiti i građani referendumom, na prijedlog 20 posto ukupnog broja birača u izbornoj jedinici. Opoziv je uspio ako se za to izjasnila najmanje trećina od ukupnog broja birača te jedinice.

Gradska skupština, kao i županijska skupština Sisačke županije, nema nikakvih ovlasti u ovome slučaju jer se radi o neposredno izabranom dužnosniku. Eventualno raspuštanje Skupštine pravno nije povezano s ostavkom gradonačelnika, niti bilo kakve odluke Skupštine imaju utjecaja na gradonačelnikov status.

Odluka o izvršnoj vlasti u Zagrebu je u rukama Milana Bandića i njegovih suradnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.