Obavijesti

News

Komentari 149

Objavili još mailova: "Ponosan što jašem s vama, Grupo Borg"

Objavili još mailova: "Ponosan što jašem s vama, Grupo Borg"
1

U novim mailovima koje je objavio Index.hr nema Martine Dalić. Na mailing listi ostali su Tomislav Matić iz Texo Managementa, Tonći Korunić i Matko Maravić iz InterCapitala te predstavnik tvrtke Altera Marko Delić

VIDEO

Portal Index.hr u srijedu je objavio je prepisku mailova ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić iz koje se vidi da su vlasnici i predsjednici privatnih brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda sudjelovali u pripremi lex Agrokora. Riječ je o komunikaciji između autora lex Agrokora, potpredsjednice vlade Martine Dalić i ministra financija Zdravka Marića.

U četvrtak niz se nastavlja i s mailovima pisanim nakon 10. travnja u kojima ministrica Dalić nije uključena u korespondenciju. Na mailing listi od pisaca Lex Agrokora ostali su Tomislav Matić iz Texo Managementa, Tonći Korunić i Matko Maravić iz InterCapitala te predstavnik tvrtke Altera Marko Delić, javlja Index.hr.

- Grupa Borg, sretan Vam Uskrs! Ponosan sam što jašem s vama!  - napisao je Ramljak 16. travnja prošle godine. Zanimljivo je kako je Dalićkina grupa Ivicu Todorića do 10. travnja nazivala Borgom, no kada je Ramljak zbacio Todorića, preuzeli su i njegovu oznaku - Borg.

Šokantna je prepiska Martine Dalić i ortaka. Zar će to proći?
Šokantna je prepiska Martine Dalić i ortaka. Zar će to proći?

Termin Borg odnosi se na rasu iz svemira serijala Star Trek. Radi se o visokotehnološkim i kibernetičkim organizmima koji funkcioniraju kao Kolektiv bez vlastite individualnosti. Borg prisilno asimilira nove pripadnike uz moto 'Otpor je uzaludan'

Uglavnom, ta je grupa birala glavnog savjetnika i evaluirala pristigle ponude, što dokazuje kontinuitet rada pisaca Lex Agrokora koji su prvo stvarali zakon, a zatim i preuzeli upravljanje Agrokorom. Podsjetimo i da nije bilo javnog natječaja, nego su se slali upiti, piše Index. 

Predstavnik tvrtke Altera održao je i kratku prezentaciju pristiglih ponuda.

 - Općeniti je zaključak da 3 ponude (McKinsey, Alix i E&Y) pokrivaju većinu traženog scopa kvalitetno, dok su dvije ponude (BCG i Roland Berger) jako fokusirane na operational improvements i malo 'tanke' što se tiče vođenja procesa restrukturiranja. Povrh toga, McKinsey je u dosta očitom konfliktu, tako da (po meni) ne dolaze u obzir, iako su ostavili jako dobar dojam na sastanku u četvrtak - napisao je Delić.

Rugaju nam se, prave nas sve budalama i zato moraju otići!
Rugaju nam se, prave nas sve budalama i zato moraju otići!

Na kraju je, kao što je poznato, Alix Partners izabran kao glavni savjetnik, i to 25 travnja. Istog dana kada je Alix potpisao ugovor s Agrokorom, odnosno vladinim povjerenikom Ramljakom, odmah su potpisana još četiri ugovora i to s Texo Managementom, Altera Savjetovanjem, InterCapitalom, koji su bili pisci Lex Agrokora te sudjelovali u evaluaciji pristiglih ponuda, te s Komunikacijskim uredom Colić, Laco i Partneri.

- Te tvrtke pomagale su kompaniji i izvanrednom povjereniku u svladavanju tog najkritičnijeg razdoblja izvanredne uprave. U to vrijeme niti jednu od tih kompanija formalno nije bio angažirao Agrokor, ali su dobro radile i vrlo su dobro razumjele problematiku. Nama je svakako bila potrebna lokalna podrška - rekao je Alastair Beveridge, jedan od izvršnih direktora AlixPartners u razgovoru za Jutarnji list u veljači ove godine.

Lady skandal: S privatnog je maila vodila "lex Agrokor"...
Lady skandal: S privatnog je maila vodila "lex Agrokor"...

U istom intervjuu na pitanje kako to da su te tvrtke angažirali isti dan, izrekao je povijesno: "Tek kad je Agrokor pristao na naše uvjete, bilo je moguće finalizirati ugovore s podizvođačima."

Time Beveridge zapravo priznaje da je Ramljak u trenutku kad je birao savjetnika imao na stolu Alixovu ponudu koja je već uključivala njegovu dojučerašnju tvrtku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 149
VIDEO

Što je rekao? Šef SOA-e dao je Kolindi izvješće o aferi mailovi
'JA BIH VRATILA NOVAC'

Što je rekao? Šef SOA-e dao je Kolindi izvješće o aferi mailovi

U ponedjeljak na razgovoru s predsjednikom Vlade predložit ću održavanje sjednice Nacionalnog vijeća, svakako postoji potreba jer moram izraziti zabrinutost trenutnim stanjem, kazala je predsjednica

'Afera Hotmail se nije trebala dogoditi, ali neću sad o tome'
DARKO HORVAT

'Afera Hotmail se nije trebala dogoditi, ali neću sad o tome'

Premijer traži potporu partnera za to da ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić postane i potpredsjednik Vlade, a da ministar gospodarstva bude Darko Horvat
Zdravko Marić: Još me nitko iz DORH-a nije kontaktirao
AFERA MAILOVI

Zdravko Marić: Još me nitko iz DORH-a nije kontaktirao

U ovom trenutku ne bih ulazio u špekulacije, kondicionale - što ako scenarij. Prema onome što smo čuli u petak u Opatiji, na panelu o Agrokoru, proizlazi da se približavamo trenutku nagodbe, kaže ministar