Obavijesti

News

Komentari 21

Procurio tajni dokument: Rusi će početkom godine napasti Ukrajinu sa 175 tisuća vojnika?

Procurio tajni dokument: Rusi će početkom godine napasti Ukrajinu sa 175 tisuća vojnika?

Washington je zaprijetio ozbiljnim posljedicama u slučaju ruske invazije, ali prije svega nadaju se kako će postići dogovor s Moskvom na virtualnom sastanku Putina i američkog predsjednika Joea Bidena

VIDEO

Američke obavještajne službe su objavile saznanja o ruskim planovima za ofenzivu, koja bi sila s više od 175 tisuća vojnika, i to već početkom sljedeće godine,

Dokument naziva "Potencijal za 175 tisuća ruskih snaga blizu Ukrajine: Dokazi planiranja i nedavnog kretanja artiljerije, opreme i ljudstva" u kojem stoji i karta moguće invazije, objavio je Washington Post, a dobio je i potvrdu američkih dužnosnika.

Kako je već poznato, Rusija je pripremila snagu uz granicu s Ukrajinom, kako 'staru' tako i 'novu' koja je nastala ruskom okupacijom.

Procjena ukrajinske vojske je da se uz granicu kreće oko 94 tisuće ruskih vojnika. No, kako tvrde, taj broj nije dovoljan za uspješnu invaziju, ali mogao bi biti temelj za pripremu u kratkom roku.

Čeka se Putinov mig za napad, SAD kaže: Neće moći
Čeka se Putinov mig za napad, SAD kaže: Neće moći

Paralelno tomu Moskva traži od Washingtona jamstvo da Ukrajina neće pristupiti NATO-u te da će se suzdržati od vojnih aktivnosti na ukrajinskom teritoriju i oko njega koje Kremlj smatra prijetnjom. 

Putin je prošlog tjedna poručio kako Rusija ima svoju 'crvenu liniju' te da će biti prisiljeni djelovati ako NATO predvođen SAD-om u Ukrajini postavi projektile koji bi mogli pogoditi Moskvu za nekoliko minuta. No, NATO nije najavio takav potez. Putin smatra kako su i vježbe s američkim nuklearnim bombarderima koji lete iznad Crnog mora prijetnje za Rusiju, ali i američki sustavi proturaketne obrane u Poljskoj i Rumunjskoj.

Washington zaprijetio ozbiljnim posljedicama

- Trebaju nam precizna pravna jamstva jer naši zapadni kolege nisu poštovali svoje odgovarajuće usmene obveze - rekao je ruski predsjednik i dodao da "svi znaju da su dana usmena jamstva o neširenju NATO-a na istok (nakon raspada SSSR-a), a oni su radili sasvim suprotno".

Washington je zaprijetio ozbiljnim posljedicama u slučaju ruske invazije, ali prije svega nadaju se kako će postići dogovor s Moskvom na virtualnom sastanku Putina i američkog predsjednika Joea Bidena, koji je zakazan za utorak. Biden je upozorio Putina da ne poduzima vojnu intervenciju u Ukrajini. Najavio je i nove inicijative kako bi se zaštitila  ta istočnoeuropska zemlja.

Dogovorili okviran datum video sastanka Putina i Joea Bidena
Dogovorili okviran datum video sastanka Putina i Joea Bidena

- Ruski planovi predviđaju vojnu ofenzivu na Ukrajinu već početkom 2022. s razmjerom snaga dvostruko većim od onoga što smo vidjeli prošlog proljeća tijekom ruskih izvanrednih (vojnih) vježbi u blizini ukrajinskih granica. Planovi uključuju opsežno kretanje 100 taktičkih skupina bataljuna s procijenjenih 175.000 ljudi, zajedno s oklopom, topništvom i opremom - kazao je dužnosnik administracije za Washington Post anonimno.

Washington Post je objavio i satelitske fotografije koje prikazuju rusku snagu koja se okuplja na četiri mjesta. Kako se navodi u dokumentu, raspoređeno je 50 taktičkih skupina na bojištu, zajedno s tenkovima i topništvom.

Američki obavještajni dokument navodi manji broj ruskih vojnika od procjene ukrajinskih kolega. Naime, američka je procjena da je taj broj trenutno oko 70 tisuća, ali ukrajinske procjene govore da Rusija ima otprilike 94.000 vojnika u blizini granice. Američka analiza planova Rusije temelji se i na satelitskim snimkama koje prikazuju novopridošle jedinice na različitim lokacijama duž ukrajinske granice, rekao je dužnosnik.

Rusija je napravila planove za značajne agresivne poteze protiv Ukrajine

Potvrda je ovo američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena kada je prošli tjedan rekao da "Washington ima dokaze da je Rusija napravila planove za značajne agresivne poteze protiv Ukrajine".

- Ne znamo je li predsjednik Putin donio odluku o invaziji. Znamo da on stvara kapacitete za to u kratkom roku ako tako odluči - rekao je Blinken te dodao da se moramo pripremiti za nepredviđene situacije. Ukrajince je upozorio da ostanu suzdržani jer, kako tvrdi, ruska metoda je pravdati se provokacijom.

Rusija gomila vojsku na granici s Ukrajinom: 'Toliko ih ima da smo zabrinuti. Pratimo ih'
Rusija gomila vojsku na granici s Ukrajinom: 'Toliko ih ima da smo zabrinuti. Pratimo ih'

Ako se agresija dogodi, zaprijetio je ozbiljnim posljedicama, dok glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je "visokom cijenom" i "teškim ekonomskim, financijskim i političkim sankcijama za Rusiju". Niti jedan nije spominjao vojnu intervenciju kao odgovor na provokacije.

Putin je odbacio američka upozorenja te rekao da Rusija nikome ne prijeti te da ima slobodu razmještati vojsku na svom teritoriju. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je optužila SAD da "provodi specijalnu operaciju kako bi pogoršao situaciju u vezi Ukrajine, a odgovornost prebacuje na Rusiju".

Ideja o novom europskom sigurnosnom paktu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prošlog je tjedna upozorio da se za Europu "vraća scenarij iz noćne more vojne konfrontacije." Na europskoj sigurnosnoj konferenciji u Švedskoj iznio je ideju o novom europskom sigurnosnom paktu kojim bi se zaustavilo širenje NATO-a dalje na istok.

Kijev pak izražava želju za priključivanjem u NATO i EU još od 2014. kad je tijekom velikih prosvjeda smijenjen korumpirani proruski predsjednik Viktor Janukovič. Glasnogovornica Bijele kuće, Jen Psaki već je odbacila ideju da će Biden dati jamstvo Putinu da Ukrajina neće ući u NATO.

Bit će rata? Ukrajinici uvjereni da će ih Rusi u siječnju napasti
Bit će rata? Ukrajinici uvjereni da će ih Rusi u siječnju napasti

- Zemlje članice NATO-a odlučuju tko je član NATO-a, a ne Rusija. Tako je proces uvijek funkcionirao i kako će se odvijati. Mislim da je važno zapamtiti odakle dolazi provokativna akcija. To nisu Sjedinjene Države. To nije Ukrajina - rekla je Psaki

Zabrinjavajuće je i to što  je Rusija ranije ove godine pokrenula i mobilizaciju rezervista. Ruski dužnosnici pravdaju taj potez kao nužnu mjere za pomoć modernizacije ruskih oružanih snaga. Dužnosnik iz Bidenove administracije izrazio je zabrinutost zbog iznenadnog i brzog programa za uspostavu spremne pričuve ugovornih rezervista. Naime, on bi dodao 100 tisuća vojnika na otprilike 70 tisuća koji su trenutno uz granicu.
.
Ruska snaga možda ostavlja opremu u objektima za obuku kako bi omogućile brz početak napada na Ukrajinu, stoji u obavještajnom dokumentu.

- Oprema može biti ostavljena na različitim poligonima za obuku kako bi se omogućila brza, konačna priprema (za invaziju) - piše u dokumentu.

Objavljena karta s procjenama ruskih planova za invaziju

Ukrajinska vojno-obavještajna služba je prošlog mjeseca objavila vlastitu kartu s procjenom ruskih planova za invaziju. Prema njihovoj procjeni, jedan od napada bi bio i iz Bjelorusije.

- Ruske trupe su razradile pitanja stvaranja udarnih grupa u blizini granica naše države, mjera mobilizacije, logističke podrške grupama i prebacivanja značajnih vojnih kontingenata, uključujući i zračnim putem - rekao je dužnosnik.

- U prošlih mjesec dana, naše informacije ukazuju na to da su ruski posrednici za vršenje utjecaja (na internetu) i mediji počeli povećavati sadržaj koji ocrnjuje Ukrajinu i NATO, djelomično kako bi krivnju za potencijalnu rusku vojnu eskalaciju prenijeli na Ukrajinu - tvrdi američki dužnosnik.

Rusija negira da priprema invaziju na Ukrajinu
Rusija negira da priprema invaziju na Ukrajinu

- Nedavne informacije također ukazuju na to da su ruski dužnosnici predložili prilagodbu ruskih informativnih operacija protiv Ukrajine kako bi naglasili narativ da je ukrajinske čelnike instalirao Zapad, da gaje mržnju prema 'ruskom svijetu' i da djeluju protiv interesa ukrajinskog naroda - govori.

Američki i ukrajinski dužnosnici te vojni analitičari smatraju da bi cilj ruske invazije, koja bi počela s više frontova, bio ne toliko ukrajinski teritorij, već kapitulacija Kijeva, što bi Ukrajince i NATO natjeralo na sigurnosna jamstva o poštivanju takozvane ruske zone utjecaja, odnosno neširenju NATO-a na istok.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.