Obavijesti

News

Komentari 24

Prodaja dalmatinskog hotela je razljutila Srbe: 'To je naše'

Prodaja dalmatinskog hotela je razljutila Srbe: 'To je naše'
1

U tekstu „Hrvati prodaju naš vojni hotel“ današnje Večernje novosti pišu da je „čuveno vojno odmaralište u Baškoj Vodi prva nekretnina koju su hrvatske vlasti stavile na prodaju

VIDEO

Nećemo sjediti prekriženih ruku nakon što je Hrvatska stavila na javnu dražbu nekadašnje vojno odmaralište u Baškoj Vodi, poručio je u utorak u beogradskom tisku odvjetnik Zoran Ristić, predsjednik Udruge „Oduzeta imovina“ tvrdeći da on pripada Srbiji.

U tekstu „Hrvati prodaju naš vojni hotel“ današnje Večernje novosti pišu da je „čuveno vojno odmaralište u Baškoj Vodi prva nekretnina koju su hrvatske vlasti stavile na prodaju javnim natječajem po novom zakonu o upravljanju državnom imovinom“.

Tim zakonom se, kako je navedeno, omogućuje zakup nekretnina „koje su pripadale poduzećima, institucijama i bankama iz bivše Jugoslavije, a koje je Hrvatska 1991. prenijela u svoje vlasništvo“.

Predsjednik Udruge „Oduzeta imovina“ Zoran Ristić podsjeća da je nekadašnji hotel „Sutjeska“, kasnije preimenovan u „Hrvatska“, u Baškoj Vodi gradila  sarajevska „Hidrogradnja“ i krajem 80-ih godina prošlog stoljeća dala ga tadašnjem Saveznom sekretarijatu narodne obrane SFRJ uz uvjet da hotel dovrše, ali i omoguće radnicima tog poduzeća da ljetuju u sezoni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

„Hidrogradnja“ je naknadno, uz financijsku potporu vojske, dogradila još jedan kat.

„Pred sam rat, tadašnje ministarstvo obrane SFRJ, čiji je pravni sljednik ministarstvo obrane Srbije, upisalo se u zemljišnim knjigama, u Makarskoj, kao vlasnik tog zdanja sa 180 soba, na 12.500 četvornih metara bruto površine“, navodi odvjetnik Ristić, naglašavajući kako je „na početku rata, hotel, baš kao i sve ostale srpske nekretnine, oduzela hrvatska država i prenijela na sebe“.

On podsjeća da je vlada RH 13. rujna objavila javni poziv za kupnju hotela, a rok za prijave istekao je 26. listopada, do kad su stigle tri ponude.

Najvišu cijenu, od oko dva milijuna eura, ponudilo je trgovačko društvo „Marea alta“ iz Makarske, u vlasništvu hercegovačkog tajkuna Petra Ćorluke, za koje Večernje novosti navode da je poznat kao „kralj toalet papira“ jer je “zgrnuo bogatstvo“ na proizvodnji i prodaji robne marke „Violeta“.

Za hotel se, kako navodi Ristić, nadmeću i zagrebačka tvrtka „Adria Coste tourism“, te slatinsko poduzeće „Maros nekretnine“.

Predsjednik udruge „Oduzeta imovina“ kaže da je o spornom slučaju prodaje hotela uknjiženog na vlasnika iz Srbije izvijestio direkciju za imovinu Republike Srbije, koja prikuplja podatke o vlasništvu srpskih institucija i poduzeća koje potražuju diljem Hrvatske.

“Oko ovog hotela još nije vođen sudski spor i vjerojatno se on zato našao prvi na popisu nekretnina za otuđenje. Ali, ni naša strana neće sjediti prekriženih ruku“, poručio je predsjednik Udruge „Oduzeta imovina“ Zoran Ristić.

Ta udruga se ranije već obratila Vijeću za ljudska prava UN u Ženevi, tužeći Hrvatsku zbog diskriminacije pred zakonom, a sprema se i za arbitražu u Den Haagu.

Večernje novosti tvrde da se pred hrvatskim sudovima trenutno vodi oko 180 slučajeva koji se odnose na povrat imovine čiji su vlasnici tvrtke ili institucije iz Srbije. 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora